G4Media.ro

Elevii care anul acesta intră în clasa a IX-a la liceu nu…

Foto: gov.ro

Elevii care anul acesta intră în clasa a IX-a la liceu nu vor da Bacalaureat bazat pe competențe, anunță ministrul Educației / Ei sunt prima generație care a dat Evaluarea Națională pe competențe și au avut până acum, din clasa pregătitoare, până la a VIII-a, curriculum bazat pe competențe

Prima generație de elevi care, de la intrarea în clasa pregătitoare până la a VIII-a, a învățat pe un curriculum bazat pe competențe, nu va avea, la finalul liceului, în 2025, un Bacalaureat bazat pe competențe, potrivit ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu. Acesta a declarat la Digi 24 că primul Bacalaureat bazat pe competențe va fi în anul 2026, „până atunci Bacalaureatul va fi în modul cunoscut”.

Vizați de anunț sunt cei 123.122 de elevi care au susținut acum Evaluarea Națională, un examen bazat pe competențe, și care intră din septembrie 2021 în clasa a IX-a, la liceu. Ministrul a spus că pentru Bacalaureatul care va evalua competenele și nu conținuturile „ai nevoie de un întreg parcurs liceal care să pregătească acest lucru”.

Citește articolul complet pe Edupedu.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

38 comentarii

  1. Ii doresc impostorului campeanu sa fie tratat de un doctor care are competente si nu cunostinte.

  2. O mare porcarie marca iohanis si marca tampeanu.
    O schimbate de dragul schimbarii care scade calitatea invatamantului, interesul elevilor, competenta si concurenta.
    Si promoveaza spaga si coruptia.
    Adica ceva tipic iohanis.
    Rusine!

    • Cred că domnul Campeanu pierde prea mult cu presa și televiziunile și ratează șansa să facă ceva concret.

    • Felicitări pt comentariu!

  3. Asta este lovitura de gratie data invatamantului romanesc.

    • Cu tot respectul pentru profesia de dascăl insa, oricâte reforme încercați sa faceți si sunt ceva ani de ,,chinuiala” , problema este la dvs domnilor politicieni, profesori . Nu vreți sa vedeți și sa înțelegeți copii din ziua de astăzi, potențialul lor , inteligenta acestora care este cu mult peste ce am fost noi ca și generație. Sunteți depășiți de situație, mereu frustrați și cu gândul numai la voi, mie sa îmi fie bine!. Sunt ferm convins ca dacă ați fi fost în locul lor acum nu aveați nici o șansă să ajungeți acolo unde sunteți , 10 clase terminate erau multe … și vreți sa faceți reforme în educație!. Sa o vedem și pe asta!. Raspunsul vine de la sine,niciodată pentru ca nu aveți cu ce…., am spus mai sus!.

  4. Să înțelegem că un absolvent de Mate – Info ce ia 10 la Bacalaureat nu dovedește competențe. De fapt e un prost ce a învățat pe dinafară comentarii la Română și formule la Matematică, suficient pentru un bacalaureat de 10. Lucrurile trebuie nuanțate. Cu 10 ani urmă am făcut un sondaj la nivelul unei clase de a VIII – a și pe primul loc a ieșit dificultatea de a gândi creativ (lenea de a gândi). Cei mai buni elevi (nu chiar toți) doreau să învețe șabloane nu să adapteze cunoștințe în contexte noi. E și vina școlii pentru acest rezultat. Oare noile generații sunt croite pe învățarea creativă, pe redescoperire și transfer de cunoștințe?

  5. Sa nu mai dea niciun fel de examen. Dati-le direct diploma de doctorat, dupa care puneti-i sa< conduca institutii!!

  6. Ce bacalaureat? Anul asta la capacitate i-au intrebat cat fac 1+1! Banuiesc ca la bacalaureat vor fi intrebati cat fac 1×1!

    Competente in ce? In manevrarea telefonului mobil? Sau in tras pe nas diverse fumuri?

    • Vorbești ca să nu dormi. Intră pe subiecte, incearcă să le rezolvi și ai să vezi că nu e așa.
      Cine nu știe geometrie sau știe numai lucruri de bază ia maxim 5. Cine vrea la un liceu bun are mult de muncit pt. un 9.00
      La română este primul an fără toceală. Doar pe logică și lectură suplimentară…

    • Stimate domn,pe ce va bazați afirmațiile conform cărora la Evaluarea Nationala de anul acesta ,elevii au primit subiecte foarte ușoare?Sunteți cumva profesor de matematica?Întâmplător, fiul meu ,elev bun la matematica,a susținut examenul anul acesta și, cu toate ca a luat o nota peste 9,nu a fost chiar ușor.Si asta o spun și profesorii.Lasand la o parte acest lucru,cum va permiteți sa jigniti acești copii?Ii cunoașteți d – voastră pe toți și știți ca se ocupa doar cu ceea ce ati afirmat mai sus?

    • Pentru Marius.Stimate domn,pe ce va bazați afirmațiile conform cărora subiectele de la Evaluarea Nationala au fost ușoare? Sunteți cumva profesor de matematica,Întâmplător, fiul meu,elevii bun la matematica ,a susținut anul acesta examenul și, cu toate ca a luat o nota peste 9,a spus ca subiectele nu au fost chiar ușoare, lucru confirmat și de către profesori.Lasand la o parte acest lucru ,cum va permiteți sa jigniți acești copii?! III cunoașteți d- voastră pe toți și știți cu ce se ocupa fiecare?Fiul meu invata ,manevrează și telefonul ,face sport ,iese cu prietenii,asculta muzica rap,se distrează, dar asta nu înseamnă că este un vagabondul.Si ca el ,sunt mulți ! Cu respect,un profesor

    • Te ai uitat pe subiecte de vorbesti eu le stiu tu cred ca nu puteai rezolva nici macar un aubiect.

    • Raspuns pentru Adriana si Anca,
      Probabil domnul de mai sus (Marius), are la usa un specimen asemanator dumnealui sau, a auzit prin vecini, ca examenul de Bacalaureat(despre care, probabil habar nu are) se desfasoara ca la „x si zero”

    • Dl Marius aveti copii? Ca prea ușor vb!
      Stiti ce inseamna generație de sacrificiu?

    • Întâmplător,”stimate” domn și băiatul meu a dat Evaluarea Națională anul acesta și, pe cuvânt că nici un subiect nu a fost de genul „1+1” !!!!! Atât la română cât și la matematică li s-au dat subiecte care le-a solicitat gândirea logică și nu toceala cu care am fost obișnuiți până acum. Nu vorbiți dacă nu sunteți informat !!!! Nu huliti niște copii care 1 an si jumatate au fost nevoiți să învețe on-line!!!!!

  7. Pt. Marius. Ai văzut testele la Evaluare proba la matematica ? Îți garantez ca tu nu iei nici nota de trecere.

  8. Eu am terminat liceul în 2014. Sunt și eu curios ce competente au dobândit elevii aceștia? Eu nu am dobândit nici o competenta, doar cunoștințe.

  9. Această generație a fost o generație de sacrificiu, cobai, testeri, etc. Toate încercările, și modificările au fost făcute pe umerii acestor copii! Generația care in niciun an nu au avut manualele la timp, ba chiar în acest an au sosit cu două luni înainte de a se termina anul școlar! Râs! Asta este România, ăsta este învățământul românesc! Acum, in acest an, au scos 14000 locuri de la liceu, și asta pentru a da bine in raportul de activitate, că a acest mandat a fost unul de succes, și că s-au ocupat toate locurile (bineînțeles reduse)! Nu suntem copii să nu ne dăm seama de anumite lucruri!

  10. Subiectele de anul acestea au fost pentru cei care nu au avut nici un habar de matematica ci doar să poată avea sursa de inspirație(colegul din fata sau vreo fițuică) sau pentru cei cu pile. Ce ușor se pot încercui rezultatele corecte. Nu trebuie să știi mare lucru decât să ai coleg bun in fata sau pila sa îți încercuiască el rezultatele corecte. Și iei nota 7 fara probleme. Cei care au avut de pierdut sunt elevii silitori care din neatenție au pierdut la partea cu rezolvarea unde nu aveai decât 0,10pcte. Dacă greșeai la final nu primeau nimic. Sau daca corectorul risca îți dădea punctajul. Cum sa dai 0,100cte pe o rezolvare de o jumate de pagină și 0,50 pe o încercuire care poate fi la ghiceala, la copiat sau la pile. Un ministru fara cap. Mai bine și ar vedea de plagiatorii din învățământul universitar.

    • Mai fată, ce sursă de inspirație, la Colegii și Scoli Generale bune au fost camere… Lucrările s-au corectat în alte județe, despre ce pile vorbești? Și dacă colegul din fața ta nu a învățat, tot ca tine, cine rezolva subiectele , inclusiv cele care trebuiau încercuite ? Sau dădeai cu banu, poate nimereai…
      Vorbești și tu ca să nu dormi. Intră pe subiecte, sunt deja rezolvate pe YouTube și ai să vezi ca nu e așa. Documentează-te înainte să scrii un comentariu.
      Cine nu știe geometrie sau știe numai lucruri de bază ia maxim 5. Cine vrea la un liceu bun are mult de muncit pt. un 9.00
      La română este primul an fără toceală. Doar pe logică și lectură suplimentară… Dacă nu ai citit nu aveai cum să rezolvi subiectul cu asemănarea unui alt text literar, nu aveai cum sa faci tu o compunere despre înțelegerea textului ,tema textului, idei principale, analiza pe text…
      Știu despre ce vorbesc… Am făcut împreună cu copilul peste 50 de teste …

    • Adevărat!

  11. Deci sa o lua de la început.
    A avut cineva copi in generația asta sau cunoștințe?
    Cine vb prost eu cred ca nu stie nimic.
    Copiii aceștia au muncit foarte mult față de ce noroc au avut cei de anul trecut.
    Au avut subiecte doar din primul semestru cei de anul trecut.
    Iar cei de anul ăsta ati văzut careva?
    Ati incercat sa rezolvați o problemă si era ușoară?
    Sa va fie rușine

  12. Nu stiu ce inseamna ” competente” si asta incepand cu clasa pregatitoare. Se refera la competente pre-profesionale sau pur si simplu la materii obisnuite de scoala ? Este o exprimare ambigua, am pierdut legatura cu jargonul scolar..
    Macar sa dispara analfabetismul numeric si functional, chiar si robotii vor avea nevoie de o programare. cel putin pentru inceput, pana programeaza ei umanii.

  13. Fiul meu a sustinut anul acesta EN.
    Acesti copii au fost , si vor fi cred pana la final, cea mai de sacrificiu generatie de dupa ’89.
    Programa schimbata, niciodată manuale la timp, aproape 2 ani de ore online, dintre care ultimul terminal.
    Si , cireasa de pe tort, schimbarea structurii subiectelor la EN in al doilea semestru, dupa ce toata clasa a saptea si primul semestru de clasa a opta s-au pregatit dupa structura veche.
    Fara culegeri si materiale de lucru o buna bucata de vreme, cu profesori la fel de surprinsi de schimbare si in curs de adaptare ca si ei, si cu doar 15 teste de antrenament publicate de onor Ministerul, in cond in care anul trecut fusesera publicate 40 !
    Si da, la lb romana subiectele au fost in mate parte bazate pe creativitate, si da, nu puteai asocia un text cu un altul, cu asemanari si deosebiri, deci argumentat, daca nu aveai la baza lectura.
    Pentru mine, acesti copii sunt din pacate (alte) victime ale sistemului !
    Pe matematica nu ma pronunt, nu e domeniul meu, dar stiu ca nu a fost ușor nici acolo, lasand la o parte exercitiile de tip grila.

    • doamna, trebuie sa va contrazic – dar cred ca-mi veti da dreptate. adevaratii ignorati au fost cei care au terminat clasa a 6-a acum. am din amandoua promotiile. astia mici au fost trecuti mai la coada, ca nu aveau nici examene. nu tu remediale, nu tu atentie la online. manuale – ce conteaza ca or fi avut..la ce le-a folosit

  14. au avut pe dracu ghem, din clasa intaia….n-au avut de niciunele. competente, cica. mama voastra de mocofani care va ziceti ministri, presedinti etc

  15. Schimbările anunțate vor scădea calitatea învățământului! Procesul de educație va definitiva tâmpirea copiilor! Nu se promovează efortul, nici al elevilor, nici al profesorilor! RUȘINE, TOVARAȘI BOLȘEVICI!

  16. Poți dă ai competențe fără să ai cunoștințe? Reforma, schimbarea sunt lozinci comuniste, folosite intens de cei care au scopul de a degrada învățământul!

  17. Un câine a zis odată: „Îmi vine să urlu!”.

  18. Profesorii au nevoie de scolarizare si sortare!
    Sunt foarte multi profesori care nu stiu materia, nu stiu sa predea, nu au nici tehnica nici cunostintele necesare. Si nici macar nu agreaza copiii.
    Profesori care vin la scoala pentru salarii => strica generatii de copii.
    Manuale noi cu nemiluita, cu limbaj greoi si neclar si cu greseli, create pentru bani. Caiete speciale de unica folosinta.

  19. Ai vrea tu sa ai cunoștințele lui Dancila, dar acum se vad cunoștințele ministrei învățământului Axinte ( parca asa o cheama)

  20. Deci bacalaureatul va fi obținut de absolvenți incompetenți. Daca nu cunoști conținutul disciplinelor studiate nu poți avea competente. Nu degeaba lui Câmpeanu i se zice Tampeanu. Bacalaureatul va fi promovat cu un procent de aproape 100%. Doar cei prinși ca îl fraudează vor rata bacalaureatul. Învățământul merge bine… In jos!

  21. Buna ziua
    Am urmarit cu atentie comentariile dvs.Si trag concluzia ca sunteti preocupati de starea invatamantului romanesc de viitorul nostru si al copiilor nostri.
    Sunt profesor de matematica..
    Da,e adevarat,s au facut schimbari in structura ,infatisarea ,enuntul subiectelor de examen de cls a 8 a.
    Dar….cam atat.Programa a ramas aceeasi,manualele le gasesc mai greoaie si supraincarcate decat inainte…si enorma problema o constituie miile de profesori obisnuiti sa predea „ca inainte de 89”.Acestia sunt titulari in invatamant,au grade didactice ,au postul asigurat pe viata si nu mai au motivatie sa schimbe radical sistemul de predare,sa se adapteze la noi.Si atunci…..cu cine sa aplici toate aceste noi legi?
    Nu exista personal pregatit corespunzator ptr a implementa ,noua structura.Demersul legislativ e bun.Dar cu cine?
    Majoritatea dintre noi am facut scoala in sistemul vechi,cu influente sovietice.Si eu cred,adesea,ca era mai bine asa….imi vine mult mai usor sa predau asa cum am vazut la profesorii mei.Nu mi gasesc exemple noi,mi e greu sa ma resetez……..dar…ma straduiesc.