G4Media.ro

Ecuadorul s-a transformat în câțiva ani într-o țară dominată de violența instigată…

Foto: Wikipedia

Ecuadorul s-a transformat în câțiva ani într-o țară dominată de violența instigată de gangsteri, printre care și albanezi

Era una dintre cele mai sigure țări din America Latină, relativ ferită de violența vecinilor săi. Acum, Ecuadorul este la mâna unui val de criminalitate condus de cartelurile de droguri, de haiducii locali și de gangsterii internaționali, scrie cotidianul The Times.

Din 2016, rata omuciderilor a crescut de cinci ori. Orașul Guayaquil din Pacific, cândva popular printre pensionari datorită piețelor sale pitorești și a serviciilor medicale excelente, se află acum alături de Juarez din Mexic și Port-au-Prince din Haiti pe o listă a celor mai periculoase orașe din lume. Provincia Esmeraldas, care se învecinează cu Columbia, a avut anul trecut 82 de omoruri la 100.000 de locuitori, de două ori mai multe decât în 2021. În Marea Britanie, cifra este de 1,1 la 100.000 de persoane.

În urmă cu o săptămână, șase persoane au fost ucise și șase rănite într-un schimb de focuri în Guayaquil. Un vehicul utilitar sport negru s-a oprit pe o stradă aglomerată, iar cel puțin patru bărbați au deschis focul asupra țintelor lor. „Se ucid între ei fără milă”, a declarat colonelul de poliție Marcelo Castillo.

Atacuri deosebit de macabre au loc în interiorul închisorilor, unde bandele rivale, prinse într-un spațiu închis, își reglează conturile. În ultimii doi ani, 430 de deținuți au fost uciși. Miercuri, trei deținuți au fost găsiți spânzurați într-o închisoare din Riobamba, la sud de capitala Quito. Personalul închisorii este traumatizat după ce a trebuit să ridice membrele deținuților care au fost uciși prin tăiere.

sursa foto: Facebook/ Guillermo Lasso

Valul de crime are consecințe politice. Guillermo Lasso, 67 de ani, președintele conservator, a pierdut sprijin de când a preluat funcția în 2021, în parte pentru că ecuadorienii îl acuză că nu a făcut suficient pentru a reduce violența.

Luna trecută, în timpul unei încercări de a-l pune sub acuzare pentru corupție, despre care spune că este fără temei, el a dizolvat congresul și a convocat alegeri pentru luna august. Lasso nu va candida.

Anul trecut, Cynthia Viteri, primarul din Guayaquil, i-a spus președintelui că „bandele criminale au devenit un stat în stat”.

Analiștii indică adesea un eveniment din regiune ca fiind un punct de cotitură cheie. În 2016, Columbia a semnat un acord de pace cu Forțele Armate Revoluționare din Columbia (Farc). Timp de zeci de ani, acestea s-au finanțat din traficul de droguri, dar reducerea implicării lor în astfel de activități după acordul de pace a oferit altora șansa de a umple golul.

De un interes deosebit au fost porturile ecuadoriene din Pacific, pe care Farc le folosise ca bază pentru traficul internațional de cocaină. Mai multe grupuri au concurat fără milă pentru acest teritoriu.

În aceeași perioadă, producția de cocaină din Columbia a crescut vertiginos.

Unele dintre cele mai puternice organizații de trafic de droguri din Guayaquil sunt conduse de albanezi. Una dintre ele, cunoscută sub numele de Clan Farruku, a fost destructurată de poliția spaniolă în aprilie anul trecut. Ofițerii au arestat 17 persoane acuzate că au transportat două tone de cocaină, ascunse în pește congelat, din Guayaquil.

Se presupune că aproximativ 3.000 de albanezi sunt stabiliți în oraș. Țara este atractivă pentru bandele din Balcani, în parte pentru că, până în 2020, albanezii și alți cetățeni est-europeni nu aveau nevoie de viză de intrare pentru a intra; aceștia puteau sosi ca turiști și își puteau prelungi șederea în mod repetat. Un alt avantaj pe care aceștia l-au găsit este că economia este dolarizată, ceea ce simplifică spălarea banilor. Iar documentele false sunt, după cum se știe, ușor de obținut.

„Ecuadorul a devenit un punct fierbinte pentru traficanții albanezi de nivel scăzut și mediu, mulți dintre ei confruntându-se cu acuzații penale și căutând să își reia cariera în afara Europei”, a declarat anul trecut InSight Crime, o organizație de investigații care se concentrează pe crima organizată.

Ca un semn al succesului traficanților de droguri europeni în Ecuador, în ultimii ani s-a înregistrat o schimbare marcantă în ceea ce privește destinația cocainei traficate din această țară. În 2019, doar 9% din drogul confiscat era destinat Europei. Până în 2021, această cifră a crescut la 30 %.

De asemenea, poliția a detectat o creștere a crimelor de tip mafiot italian în Guayaquil. În ianuarie anul trecut, în una dintre cele mai renumite omoruri din țară, Ergys Dashi, 34 de ani, un șef de cartel albanez, a fost împușcat mortal în fața a zeci de martori într-un restaurant din oraș. Ergys era vizat de mai multe mandate de arestare în Europa pentru trafic de droguri, exploatare sexuală și posesie de arme. În Ecuador, el avea un cazier judiciar complet curat și nu făcea parte din nicio anchetă a poliției.

Guvernul ecuadorian afirmă că ia măsuri de reprimare a violenței și subliniază faptul că confiscările de droguri au atins niveluri record. În aprilie, Lasso a schimbat legea pentru a permite cetățenilor obișnuiți să poarte arme. El a declarat că toată lumea se confruntă cu „inamicul comun” al crimei organizate și că ar trebui să se poată apăra.

Unii spun că problema de fond nu este una pe care autoapărarea o va rezolva vreodată. „Există acum semne îngrijorătoare că crima organizată a cooptat părți ale statului”, a declarat Will Freeman, membru al Consiliului pentru Relații Externe pentru studii privind America Latină. „Lucrurile se vor înrăutăți probabil”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...