G4Media.ro

Ecuadorul dezincriminează eutanasia

sursa foto: Pexels

Ecuadorul dezincriminează eutanasia

Ecuadorul a devenit miercuri a doua țară din America Latină, după Columbia, care a dezincriminat eutanasia, Curtea Constituțională hotărând că un medic care scurtează suferința unui pacient cu o boală incurabilă nu poate fi urmărit penal pentru omucidere, potrivit agenției AFP.

Procedura a fost inițiată în august de Paola Roldan, o femeie de 43 de ani care suferă de scleroză laterală amiotrofică sau boala Charcot, o afecțiune neurodegenerativă rară și dureroasă.

Această pacientă, care trăiește în permanență cu oxigen și nu se poate ridica din pat, a cerut Curții să decidă că articolul 144 din Codul penal ecuadorian, care pedepsește omorul cu închisoare de la 10 la 13 ani, nu se aplică eutanasiei, așa cum s-a practicat până acum.

Curtea Constituțională a fost de acord, hotărând că „orice ființă umană poate lua decizii libere și în cunoștință de cauză atunci când dezvoltarea sa personală este afectată”, inclusiv „posibilitatea de a pune capăt unei suferințe intense provocate de o vătămare fizică gravă și ireversibilă sau de o boală gravă și incurabilă”.

În consecință, pedepsele prevăzute pentru omucidere „nu pot fi aplicate unui medic care efectuează o procedură de eutanasie activă în așa fel încât să păstreze drepturile pacientului la o viață demnă și la libera dezvoltare a personalității sale”, a decis Curtea.

Aceasta a cerut Ministerului Sănătății să prezinte un proiect de lege care să reglementeze eutanasia în termen de șase luni, și care va trebui să fie adoptat de Parlament în termen de un an.

Toate aceste decizii au fost adoptate cu șapte voturi la două.

„Le mulțumesc tuturor pentru că astăzi Ecuadorul este o țară mai primitoare, mai liberă și mai demnă”, a declarat Paola Roldan în cadrul unei conferințe de presă virtuale, declarându-se „foarte emoționată și ușurată”.

A doua țară din America Latină

În cadrul unei conferințe de presă, unul dintre avocații ei, Farith Simon, a salutat această decizie ca fiind „istorică” într-o țară tradițional conservatoare și majoritar catolică și a subliniat că hotărârea Curții Constituționale este „imediat aplicabilă”. Un alt avocat, Ramiro Avila, a declarat că Paola Roldan poate alege să moară „atunci când consideră necesar”.

Ecuadorul devine a doua țară din America Latină care dezincriminează eutanasia, după Columbia, care a făcut acest lucru în 1997.

În Canada, sinuciderea asistată este disponibilă din 2016 pentru adulții responsabili care suferă de o boală gravă, incurabilă și ireversibilă. Aproape 45.000 de canadieni au folosit această opțiune între 2016 și 2022, reprezentând 4,1% din decese, potrivit statisticilor oficiale.

În Statele Unite, sinuciderea asistată este autorizată în unele state, dar eutanasia rămâne ilegală în toată țara.

În Europa, Țările de Jos și Belgia au fost primele două state care au autorizat eutanasia, adică moartea provocată de un îngrijitor la cererea pacientului. În 2009, Luxemburg a dezincriminat eutanasia și sinuciderea asistată, adică atunci când pacientul însuși ia un produs prescris pentru a provoca moartea.

Elveția autorizează, de asemenea, sinuciderea asistată, la fel ca Spania, Austria și Italia în anumite cazuri.

În Franța, o lege din 2016 permite asistenților să sedeze ireversibil pacienții care suferă de o „afecțiune gravă și incurabilă”. Dar nu merge atât de departe încât să autorizeze eutanasia activă.

În Germania, eutanasia pasivă (adică renunțarea sau întreruperea măsurilor de menținere a vieții) este tolerată dacă pacientul a solicitat acest lucru.

În Regatul Unit, din 2002, este permisă întreruperea îngrijirilor medicale în anumite cazuri. Cu toate acestea, sinuciderea asistată este în continuare pedepsită cu până la 14 ani de închisoare. Însă noile orientări emise în 2010 încurajează clemența atunci când actul este efectuat din „compasiune”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...