G4Media.ro

Economia chineză a înregistrat în 2019 cea mai slabă creştere din ultimii…

sursa foto: Wikipedia

Economia chineză a înregistrat în 2019 cea mai slabă creştere din ultimii 29 de ani, pe fondul războiului economic cu SUA

Produsul Intern Brut al Chinei a înregistrat anul trecut un avans de 6,1%, cel mai slab ritm de creştere din ultimii aproape 30 de ani, pe fondul războiului comercial cu SUA, transmite Agerpres. Ca urmare, în acest an sunt aşteptate noi măsuri de stimulare destinate să evite o încetinire şi mai gravă.

Chiar dacă o creştere de 6,1% este una pe care economiile occidentale o invidiază, pentru China este cel mai slab avans al economiei după anul 1990, când gigantul asiatic a înregistrat o creştere economică de 3,9% după un an foarte prost, după care au urmat însă ani succesivi de creşteri de două cifre sau aproape. Însă criza financiară din 2008-2009 a redus cererea externă şi a obligat Beijingul să se îndatoreze pentru a susţine economia. Ulterior, însă, creşterea gradului de îndatorare a obligat autorităţile chineze să restrângă creditului pentru a reduce riscurile financiare.

Cifra anunţată vineri de Biroul naţional de statistică este în linie cu estimările analiştilor şi cu ţinta cuprinsă între 6% şi 6,5% fixată la începutul anului trecut de Guvernul de la Beijing.

De asemenea, datele statistice mai arată că în ultimul trimestru din 2019 economia chineză s-a stabilizat, înregistrând un avans de 6% în ritm anual, neschimbat comparativ cu trimestrul al treilea, ceea ce sugerează că măsurile de stimulare adoptate în ultimii ani încep în sfârşit să dea roade.

„Cred că această aparentă stabilizare a creşterii în trimestrul patru este sustenabilă. Am văzut o îmbunătăţire în industrie. Am văzut eforturi din partea decidenţilor pentru a fi siguri că economia continuă să crească, în special eforturi în finanţarea infrastructurii”, a declarat Louis Kuijs, analist la Oxford Economics în Hong Kong.

Anul acesta este unul crucial pentru atingerea obiectivului Partidul comunist chinez vizând dublarea PIB-ului şi veniturilor în deceniul 2010-2020 şi transformarea Chinei într-o naţiune „moderat prosperă”.

Anterior, Banca Mondială a anunţat că în 2020 se aştepată la o nouă încetinire a ritmului de creştere a economiei chineze până la 5,9%. Ţinta oficială de creştere a Beijingului ar urma să fie dezvăluită la începutul lunii martie.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Economia Chinei este un fake comunist, un „avant” cantitativ comunist gen „Cantarea Ro … Chinei”, iar Societatea Chineza a fost inghetata de Partidul Comunist Chinez (PCC) la stadiu medieval cu „update”- uri sclavagiste si mafioso – pe scurt un Racket State.

    Ca tara, China nu are o structura sociala, o societatea adevarata – organica, dinamica, in evolutie – ci doar o structura de putere bazata pe alianta dintre conexiunile politice in PCC si bani, alianta pusa pe exploatarea directa a propriilor cetateni si exploatarea indirecta a firmelor (si implicit a lucratorilor straini, inclusiv a celor inalt calificati) prin santajul pe care il practica pe fata cu firmele Occidentale care doresc sa fie prezente in China (adica sunt obligate sa le dea lor secretele tehnologice comerciale).

    China este o imensa bomba de rahat.

    • Perfect adevarat. Totusi eu inca sunt de parere ca in viitorul apropiat vom fi determinati sa ne inscriem copiii la cursuri de chineza deoarece scenariul in care China domina lumea ramane cel mai probabil.
      -China are cea mai buna balanta comerciala, cu exporturi mult peste nivelul importurilor
      -piata bateriilor cu litiu pentru masinile electrice este pe punctul de a le aduce venituri uriase si le va propulsa economia mai departe. China a cumparat mine de litiu in Australia si Argentina, de asemenea importa litiu si din Bolivia, practic aceasta piata este controlata de ei. Alte investitii in extractii miniere au fost facute si in Mongolia.
      -China controleaza transportul maritim. Cele mai multe vapoare de containere sunt ale lor, de asemenea cateva porturi internationale sunt controlate de ei, cum ar fi portul Pireus din Atena, portul din Sri Lanka, exemple sunt chiar mai multe
      -au printre cele mai mici preturi la energia electrica si raman principalul exportator de otel, la nivel mondial
      -piata smartphonurilor este dominata de marci chinezesti
      -piata de celule fotovoltaice este dominata de China
      -in IT, marci consacrate ca Dell, HP, Cisco au pierdut o cota foarte mare de piata ca urmare a invadarii pietei cu echivalente chinezesti mai iefine dar si ca urmare a negocierilor politice intre China si tari occidentale cum sunt Franta si Germania. Acestea din urma si-au construit retelele de cloud exclusiv cu echipamente chinezesti si continua sa sustina construirea retelelor 5G cu echipamente chinezesti in detrimentul marcilor Nokia si Ericsson (care fac parte din UE).
      -Rezervele de Neodim, cu aplicare in turbinele eoliene de ultima generatie dar si in unele masini electrice vor aduce venituri considerabile Chinei deoarece este singura tara de pe glob unde se gaseste aceasta resursa
      -China a sistat importul de cipuri americane deoarece si-au dezvoltat singuri propriile clone sau echivalente
      -China si-a fabricat inclusiv propriul avion de pasageri, o clona a Airbus A320. Nu doar ca nu vor mai cumpara avioane de la Airbus si Boeing dar le vor face concurenta inclusiv pe alte continente
      – China se extinde inclusiv in lumea virtuala a internetului unde aplicatii ca TikTok le permite sa colecteze date personale. Softurile piratate de pe torente, in speciale copiile de Windows piratate sunt modificate de programatori chinezi pentru a colecta date cu caracter personal. Telefoanele mobile chinezesti colecteaza de asemenea date personale.
      -piata produselor de frigotehnie este dominata de marci chinezesti datorita normelor de mediu mult mai permisive
      -cei mai multi producatori de electrocasnice si-au mutat liniile de productie in China in perioada crizei economice. Dupa iesirea din criza foarte putini au plecat din China astfel ca aproape toate electrocasnicele in prezent se fabrica la ei. Pe de alta parte China foloseste foarte multe marci fantoma inregistrate in tarile europene pentru a facilita accesul pe acele piete. Un exemplu de o astfel de marca fantoma este Heinner, inregistrata in Romania dar cu productie 100% in China.