G4Media.ro

După cinci ani se deschide la Paris procesul „istoric” al atentatelor din…

sursa foto: Captură Charlie Hebdo

După cinci ani se deschide la Paris procesul „istoric” al atentatelor din ianuarie 2015 de la Charlie Hebdo

La cinci ani după electroșocul sângeroaselor atacuri din ianuarie 2015, procesul neobișnuit și „istoric” al atentatelor jihadiste contra Charlie Hebdo, a polițiștilor și a hipermarketului Hyper Cacher s-a deschis miercuri în fața instanței speciale de la Paris, sub strictă supravegehre.

Emoționați, cu fața acoperită de mască din cauza crizei sanitare, supraviețuitorii și rudele victimelor acestor atentate care au făcut 17 morți au luat loc în sala de audieri principală, în fața celor 11 acuzați prezenți, alți trei fiind judecați în lipsă.

Printre aceste părți civile confruntate cu mulțimea camerelor de luat vederi și colosalul dispozitiv de securitate se numără și Lassana Bathily, fosta ostatică de la Hyper Cacher, directorul publicației Charlie Hebdo, Riss, și medicul de urgență Patrick Pelloux, care colabora atunci cu ziarul.

Imediat după începerea audierii, avocata unuia din principalii acuzați, Isabelle Coutant-Peyre, a atacat organizarea procesului și a denunțat un tratament „inechitabil” al clientului său, judecat pentru „complicitate” la crimele fraților Said și Chérif Kouachi și ale lui Amédy Coulibaly.

„Am compasiune pentru suferința tuturor victimelor, ireparabilă și definitivă”, dar „ea ar fi putut fi evitată dacă serviciile de informații și de supraveghere și-ar fi făcut serios munca”, a atacat avocatul apărării. Afirmațiile au fost imediat considerate „indecente” și „odioase” de către avocații părților civile.

”Spiritul lui Charlie”

Războiul purtat pe pământ francez, libertatea de exprimare, caricaturi și intelectuali deveniți țintă, cetățeni asasinați din cauza religiei lor… Timp de două luni și jumătate, 150 de martori și experți se vor succeda în fața Curții care trebuie să dea un verdict pe 10 noiembrie.

Pentru a marca începutul procesului, Charlie Hebdo a republicat pe prima pagină caricaturile cu profetul Mahomed, care au făcut din această publicație ținta jihadiștilor.

„În fond, spiritul Charlie asta este, să refuzăm să renunțăm la libertățile noastre, să nu renunțăm la râs, să nu renunțăm nici la blasfemie”, a declarat avocatul ziarului, Richard Malka. „Să nu ne fie frică nici de terorism, nici de libertate”, a spus el miercuri.

Sunt judecate 14 persoane, bănuite în grade diferite de sprijin logistic pentru frații Kouachi și pentru Amédy Coulibaly, ale căror atacuri au trezit spaima și consternarea în lumea întreagă și au scos 1,5 milioane de persoane în stradă la Paris, pe 11 ianuarie 2015.

Procesul, programat inițial înaintea verii, a fost amânat din cauza crizei sanitare. El va fi filmat integral pentru arhivele de istorie a justiției, o premieră în materie de terorism.

Ca un semn al demersului catartic al acestui proces, primele săptămâni de audieri vor fi consacrate mărturiilor celor 200 de persoane constituite în părți civile. Desfășurarea anchetei și interogatoriul acuzaților nu vor avea loc decât într-o a doua etapă.

„Vrem să umplem această sală de audiere cu ce au trăit clienții noștri”, a declarat în fața sălii avocatul Patrick Klugman, care apără victime de la Hyper Cacher.

Aflat în vizită la Beirut, președintele Emmanuel Macron a susținut marți seară „libertatea de a blasfemia” în Franța, „legată de libertatea de conștiință”. „Mâine vom avea cu toții un gând pentru femeile și bărbații uciși în mod laș” în ianuarie 2015, a adăugat el.

Trei acuzați absenți

Pe 7 ianuarie 2015, frații Kouachi au atacat redacția publicației Charlie Hebdo cu arme de asalt, asasinând 12 persoane, printre care caricaturiștii Cabu și Wolinski, după care au fugit.

A doua zi, Amédy Coulibaly – care a fost în închisoare alături de Chérif Kouachi – ucidea o polițistă din poliția municipală la Montrouge, lângă Paris. O zi mai târziu, executa patru bărbați, toți evrei, la luarea de ostatici de la magazinul Hyper Cacher de la Porte de Vincennes, la Paris.

Această înșiruire de crime a luat sfârșit odată cu moartea celor trei jihadiști cu ocazia unui dublu asalt polițienesc, efectuat cvasi-simultan la Hyper Cacher și într-o tipografie din Dammartin-en-Goële (Seine-et-Marne), unde se retrăseseră ucigașii de la Charlie Hebdo.

Din 14 acuzați, trei lipsesc la apel: Hayat Boumeddiene, partenera lui Amédy Coulibaly și figură a jihadismului feminin, și frații Belhoucine, toți trei plecați cu câteva zile înaintea atacurilor în zona irakiano-siriană. Moartea lor, menționată de diferite surse, nu a fost niciodată confirmată oficial.

„Absenți și fără nicio scuză la deschiderea audierilor”, ei vor fi deci „judecați în lipsă”, a declarat laconic președintele curții, Régis de Jorna.

Judecătorii antitero au reținut învinuirile cele mai grele – „complicitate” la crime pasibile de închisoarea pe viață – contra celui mai mare din frații Belhoucine, Mohamed, și contra lui Ali Riza Polat, care se va afla în boxa acuzaților. Acest apropiat al lui Amédy Coulibaly este bănuit că a avut un rol central în pregătirea atentatelor, în special în furnizarea arsenalului folosit de trioul terorist, ceea ce el neagă.

Ceilalți acuzați sunt judecați esențialmente pentru „asociere teroristă criminală” și riscă 20 de ani de închisoare. Un al 11-lea protagonist este judecat în libertate sub control judiciar pentru „asociere de răufăcători” simplă, un delict pedepsit cu 10 ani de închisoare.

Absența fraților Kouachi și a lui Amédy Coulibaly este o „sursă de frustrare”, a recunoscut înaintea procesului procurorul național antiterorism Jean-François Ricard, „respingând ideea” că cei 14 acuzați sunt „simpli executanți, oameni fără importanță”.

În total, valul de atentate comise în Franța după ianuarie 2015 a făcut 258 de morți. Potrivit ministerului de Interne, amenințarea teroristă rămâne, după 5 ani, la un nivel „extrem de ridicat”.

Sursa: Le Point / Traducere: Gabriela Sîrbu (Rador)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Religia e o formă de nebunie, nu contează culoarea ei. Măcar budiștii respectă natura și nu se pun mai presus de ea, buricii pământului. Religiile iudaice fiind complice cu tot răul din lume, unul dintre cele mai mari rele de pe pământ fiind consumul prin măcelărirea de animale, animale care n-au suflet, ele nu simt durerea, practic un haos general doar datorită acestui aspect creștinesc … Evident, omenirea o să plătească și asta se vede deja, doar că cretinii nu-și dau seama. Soia din Brazilia să hrănești porcii din China care pleacă in toată lumea și tot așa. Nu vi se pare ciudat că în numele capitalismului mai toate statele cât importă atât exportă ? E nebunie totală dar e perfect normală pt. cârtițe.

  2. Religia e o formă de nebunie, nu contează culoarea ei. Măcar budiștii respectă natura și nu se pun mai presus de ea, buricii pământului.

    Religiile iudaice fiind complice cu tot răul din lume, unul dintre cele mai mari rele de pe pământ fiind consumul prin măcelărirea de animale, animale care n-au suflet, ele nu simt durerea, practic un haos general doar datorită acestui aspect creștinesc …

    Evident, omenirea o să plătească și asta se vede deja, doar că cretinii nu-și dau seama.

    Soia din Brazilia să hrănești porcii din China care pleacă in toată lumea și tot așa.

    Nu vi se pare ciudat că în numele capitalismului mai toate statele cât importă atât exportă ? E nebunie totală dar e perfect normală pt. cârtițe.

  3. „… valul de atentate comise în Franța după ianuarie 2015 a făcut 258 de morți.”
    Cred ca Franta mai are nevoie de imigranti care se roaga de 5 ori pe zi pentru „pace” in lume.

    • Siguuur! Dar Franta nu e singura tara care mai are nevoie de imigranti, mai sunt si altele, tot asa de „hevoluate” gata sa primeasca in sanul si intre „membrele posterioare” orice ciuhab, bun de stat…acolo! Ca doar astia sunt buni de imigrare!