G4Media.ro

DSU: Interdicțiile privind internările și consultațiile se aplică pe baza analizei medicului…

sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

DSU: Interdicțiile privind internările și consultațiile se aplică pe baza analizei medicului curant de specialitate. Nu se aplică pacientelor însărcinate sau persoanelor care necesită tratament oncologic

Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU), condus de secretarul de stat Raed Arafat, precizează că interdicțiile privind internările și consultațiile în perioada stării de urgență se aplică pe baza analizei medicului curant de specialitate și subliniază că nu se aplică pacientelor însărcinate sau persoanelor care necesită tratament oncologic.

DSU a făcut aceste precizări, având în vedere numeroasele solicitări ale pacienților și cadrelor medicale referitoare la aplicarea art. 1 din Ordinul Comandantului Acțiunii, Secretar de Stat, Șef al Departamentului pentru Situații de Urgență nr. 74553/07.04.2020.

„Prevederile art. 1 se referă la asistența spitalicească acordată în unitățile publice sau private precum și la asistența medicală ambulatorie de specialitate acordată în structurilor ambulatorii definite la art. 135 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată, cu modificările și completările ulterioare”, precizează sursa citată.

Conform DSU, interdicțiile prevăzute art. 1 nu sunt aplicabile în mod absolut și automat, ci pe baza analizei medicului curant de specialitate, care să justifice:

– necesitatea internării pacienților, pentru asistența spitalicească acordată în spitalele publice și private sau

– necesitatea realizării consultațiilor sau a tratamentelor în ambulatoriu, în unitățile publice sau private care acordă asistență medicală ambulatorie.

„Spre exemplu, Articolul 1 nu se aplică pacientelor însărcinate sau persoanelor care necesită tratament oncologic și care au nevoie de controale periodice ambulatorii obligatorii pentru monitorizare și investigații, și care beneficiază în continuare de asistență medicală, indiferent de sistemul public sau privat ales”, arată DSU.

„În concluzie: NU se închid spitalele publice sau private, nici ambulatoriile de specialitate ale spitalelor sau cabinetele medicale de specialitate, ci se suspendă acele activități medicale, consulturi sau tratamente care nu sunt obligatorii și care pot fi reprogramate. Decizia amânării este luată pe baza analizei medicului curant de specialitate. Pentru fiecare pacient internat în spital sau consultat în ambulatoriu va trebui să existe o documentație medicală care să justifice, în mod obiectiv, necesitatea realizării actului medical, atât în cadrul unităților spitalicești cu internare. cât și în cazul structurilor ambulatorii”, subliniază Departamentul pentru Situații de Urgență.

Fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, a solicitat marți clarificarea criteriilor pe baza cărora pacienții care nu au coronavirus sunt considerați urgențe sau nu, astfel încât să li se asigure tratamentul sau să fie operați.

Reacția lui Vlad Voiculescu a venit după ce comandantul acțiunii, secretarul de stat Raed Arafat, a emis un ordin prin care prelungește pe toată durata stării de urgență măsura ca toate internările pentru operații și investigații, precum și consultațiile programate și programabile, în structurile ambulatorii ale spitalelor publice și private, care nu sunt urgente să fie suspendate.

Image may contain: text

Primul ordin în acest sens a fost adoptat în 24 martie, pentru o perioadă de 14 zile, iar acum a fost prelungit pentru toată durata stării de urgență.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Dragi cardiaci, muriti in liniste, va rog.

    • „Pentru fiecare pacient internat în spital sau consultat în ambulatoriu va trebui să existe o documentație medicală care să justifice, în mod obiectiv, necesitatea realizării actului medical”

      Draga cardiacule, pregateste de dosar cu sina si cu cele 25 de documente aferente. Nu uita copia dupa cartea de identitate si declaratia pe proprie raspundere. Si apoi, liber la tratament in ambulatoriu.

      Radem, glumim, dar baietii sunt dobitoci. Sau nemernici. Sau si una si alta. Mizeria aia de ordin trebuie rescris, nu „clarificat” din vorbe.

  2. D’aia mai arahat, a murit baietasul acela din Valeni, de pancreatita, dupa 4 zile in care nimeni nu a vrut sa stie de el, niciun medic nu l-a consultat macar ca se temeau sa nu ingurgiteze vreun coronavirus, lasii??? Veti plati odata si odata pentru toata mizeria asta pe care ati reusit s-o aratati si mai bine decat inainte de covid!!! Mizerii ce sunteti! De ce mai sunt medicii in spitale daca de covid nu vor sa se ocupe iar de alte afectiuni nici vorba ca poate au covid si alea??? De frica, de scarba, mai bine stai si mori acasa…de ce-o fi, numai sa nu ajungi la mana astora!