G4Media.ro

Dramele familiilor dezbinate de războiul lui Putin / Tânără din Moscova: Am…

Sursa Foto: Pexels.com

Dramele familiilor dezbinate de războiul lui Putin / Tânără din Moscova: Am observat la telefon că mama a început să repete papagalicește poveștile guvernului, că numai NATO este de vină, că Rusia a trebuit să se apere

Familiile sunt dezbinate, având în vedere că rușii mai tineri se opun războiului din Ucraina, intrând însă în conflict cu rudele mai în vârstă, care dau crezare propagandei de stat. La trei zile după invazia Rusiei în Ucraina, Victoria Gogh și-a dat seama că mama se îndepărtează de ea, relatează The Guardian, citată de Rador.

“Am observat la telefon că mama a început să repete papagalicește poveștile guvernului despre acest război – că numai NATO este de vină, că Rusia nu a avut de ales și a trebuit să se apere”, spune dna Gogh, în vârstă de 28 de ani, consultantă de modă originară dintr-un orășel din Siberia, care însă s-a mutat la Moscova.

“Mi-am făcut o misiune din a încerca să îi schimb părerea, să-i arăt ce se întâmplă cu adevărat”, afirmă dna Gogh, care în mediile sale de socializare s-a opus ferm invaziei ruse.

Decizia lui Vladimir Putin de a începe un război cu țara vecină a dezbinat multe familii de ucraineni, având în vedere că bărbații au trebuit să rămână să lupte în timp ce restul familiei a fugit din calea violențelor.

Dar Rusia s-a confruntat și ea cu propriile dezbinări din sânul familiilor – între cei care sprijină războiul și cei care i se opun. Deseori, această dezbinare se întinde peste generații întregi.

“Pe scurt, este mai puțin probabil ca tinerii ruși să manifeste sentimente antiucrainene. Am asistat la proteste împotriva războiului la care au participat mulți tineri”, afirmă Andrei Kolesnikov de la Carnegie Moscow Center. “O bună parte din felul în care este perceput războiul depinde de sursa ta de informații. Dacă te uiți la televizor, ești pur și simplu înclinat să adopți linia oficială. Iar oamenii mai în vârstă se uită mai mult la televizor”.

Mai demult, sondajele constatau că televiziunea rămâne pentru ruși principala sursă de informații, peste 60% din populație bazându-se pe informațiile furnizate de ea. Rușii în vârstă de peste 65 de ani se uită mai mult la televizor decât cei sub 25 de ani.

Toate forțele presei rusești de stat s-au mobilizat ca să descrie războiul drept o ‘operațiune militară specială’, menită să elibereze Ucraina și să-i apere pe cetățenii din Donbas de ‘genocidul’ ucrainean. Imaginile cu bombe rusești care cad în diverse orașe au fost considerate drept făcături ale taberei ucrainene.

“Vedem că majoritatea rușilor par să sprijine acțiunile țării, cel puțin așa cum sunt ele prezentate de presă”, spune Kolesnikov.

El afirmă că nu este deloc surprinzător, dată fiind gravitatea subiectului, că războiul a dus la tensiuni între familii și prieteni. “Oamenilor le este foarte greu să accepte că ‘băieții răi’ se află de fapt în tabăra lor”.

Dna Gogh, care, săptămâna trecută, s-a hotărât să părăsească țara după ce a fost arestată pentru că a participat la o demonstrație de protest din Moscova, afirmă că, în cele din urmă, a reușit s-o convingă pe Svetlana, mama ei, de “rolul zdobitor” al țării în război. “Dar acum trebuie să-i conving pe verii și pe unchii mei mai în vârstă. Am o listă întreagă”, glumește ea. Se pare că “misiunea” ei va deveni și mai grea.

Vineri, Rusia a anunțat că blochează accesul pe Instagram, la doar câteva zile după ce a făcut același lucru cu Facebook și Twitter. Anihilarea mediilor de socializare – una dintre puținele surse de presă independentă care mai rămăseseră – va restricționa și mai mult accesul la informațiile externe despre război, totodată sporind influența presei de stat.

Pentru alții, precum Dmitri, un consultant informatician din Moscova, războiul a avut deja consecințe dezastruoase pentru relațiile sale cu familia.

“După invazie, am vrut să mă mut cu părinții și să încerc să le spun ce se-ntâmplă cu adevărat”, spune Dmitri.
În prima săptămână a războiului, el își stabilise un ritual zilnic, arătându-le părinților videoclipuri cu bombardamentele rusești asupra orașelor ucrainene și punându-i la curent cu cele mai importante informații transmise de bloggeri și de presa independentă.

“Dar nimic din toate astea nu a avut vreun impact. De fapt, asta i-a convins și mai mult că au dreptate. După o săptămână, m-am mutat de la ei, iar de atunci, mama îmi trimite mesaje în care mă acuză că îmi trădez țara”.

Ultima lovitură a survenit joia trecută, când tatăl lui i-a trimis un videoclip din care reieșea că bombardamentul de miercuri asupra unei maternități din Mariupol a fost o înscenare a autorităților ucrainene, cu niște actrițe jucând rolul unor mame rănite. Această teorie a conspirației.a fost promovată tot de oficialii ruși.

“Asta m-a înfuriat foarte tare. Nu știu dacă vom mai putea vreodată să ne așezăm la aceeași masă”, spune Dmitri, ridicând din umeri neputincios. “Cred că propaganda de stat i-a transformat în niște zombies, iar ei chiar mă consideră un dușman al statului. Am renunțat”.

Pentru unii, propria lor experiență legată de bombardamente nu a fost suficientă pentru a-i convinge pe cei dragi de adevăratele acțiuni ale Rusiei.

BBC și The New York Times au discutat cu ucraineni care spuneau că rudelor lor din Rusia pur și simplu nu le vine să creadă că orașele lor au fost bombardate.

“Părinții mei înțeleg că aici au loc niște operațiuni militare, dar ei îmi spun: ‘Rușii au venit să vă elibereze. N-or să dărâme nimic. N-au să se atingă de voi. Atacă numai bazele militare’”, povestește Oleksandra, din Kiev, descriind la BBC încercările ei de a le explica părinților că rușii au lansat un atac asupra capitalei ucrainene.

Ilia Krasilșcik, un cunoscut blogger rus, fost șef informatician, le-a cerut celor 110000 de oameni care îl urmăreasc pe Instagram să îi trimită propriile lor experiențe legate de certurile de acest gen din familie.

Krasilșcik povestește că, imediat, s-a trezit cu “sute de filmulețe” făcute de tineri ruși, cu discuțiile aprinse avute cu părinții lor. El a hotărât să posteze câteva dintre aceste discuții ca să le demonstreze tinerilor ruși că nu sunt singuri.
“E clar că acest război a fost o experiență extrem de traumatizantă pentru multe familii din țara asta”.

Sursa: The Guardian/ Rador / Traducerea: Alexandru Danga

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

18 comentarii

  1. Fenomen post comunist și în România . Cine își aduce aminte ce spuneau cu seninătate părinții noștrii : Iliescu a salvat tara, iar Corneliu Coposu cumpără terenuri peste tot , pentru că ulterior sa le vanda străinilor ! Nimic nou sub dictatură .

  2. Rușii sunt spălați pe creier. Rusia nu ar exista fără mașinăria de minciuni.

  3. In definitiv, cum ar putea un batran sa stie la fel de multe ca un tanar? Mai ales fdaca e frumos si liber.

  4. Despre dramele familiilor dezbinate de propaganda COVID și de cea a vaccinării, de ce nu ați vorbit niciodată în 2 ani de zile? Slugilor de la gepatru!!!

  5. Sa-i trimita mamei ei videoclipul cu acel copilas de cativa anisori sangerand, purtat pe brate de un salvator alergand disperat, de la smurd-ul lor si sa o intrebe, cum avea de gand acel copilas care abia invatase sa mearga sa-i stearga pe rusi de pe fata pamantului?

  6. Exact, maica rusie se apără împotriva NATO, dar invadând o altă țară! Putregaiul de rusie se apără pe teritoriul altei țări! Halucinant! Nu compătimesc absolut deloc poporul rus, își merită soarta cu vârf și îndesat! Sper să-i tragă-n țeapă pe fiecare putlerul. Iar în timp ce-i trage în țeapă, să spună că „țepuirea” lor e spre binele maicii rusii! Halucinant!

  7. Articolul prezinta totul ca o batalie intre generatii si sugereaza ca doar batrânii care se uita la televizor sunt sclavii propagandei.
    Realitatea e ca multi tineri cu vederi nationaliste sunt in aceeasi categorie.
    Daca Romania ar bombarda Chisinaul am vedea acelasi fenomen printre tinerii hAurari.

  8. Si nu numai ei!!!