G4Media.ro

Doi jurnaliști din presa turcă de opoziție au fost arestați, fiind acuzați…

sursa foto: News.ro

Doi jurnaliști din presa turcă de opoziție au fost arestați, fiind acuzați de ”spionaj politic și militar”/ Turcia ocupă locul 157 din 160 în Indicele Libertăţii Presei

Doi jurnalişti din presa de opoziţie din Turcia au fost arestaţi în cadrul unei anchete cu privire la ”spionaj politic şi militar”, dezvăluie luni agenţia turcă de presă de stat Anadolu, relatează AFP, citată de News.ro.

Ismail Dukel, un reprezentant al postului Tele1 TV la Ankara, şi Muyesser Yildiz, coordonatoarea site-ului de ştiri OdaTV în capitala turcă, sunt interogaţi de poliţia antiteroristă, potrivit Anadolu.

Redactorul-şef al Tele1, Merdan Yanardag a confirmat aceste arestări pe Twitter şi denunţă o tentativă a autorităţilor de a ”adresa un ultimatum presei”.

Anadolu nu face precizări cu privire la motivul arestărilor.

Însă ziarul proguvernamental Sabah scrie că cei doi jurnalişti sunt suspectaţi de divulgarea unor informaţii cu privire la implicarea Turciei în Libia şi în Siria ”în scopul spionajului militar”.

Lui Yildiz de la OdaTV i se reproşează faptul că a discutat la telefon cu un membru al forţelor armate, de asemenea arestat, despre planuri militare turce în Libia, unde Turcia susţine forţele Guvernului de uniune naţională (GNA) de la Tripoli, recunoscut de comunitatea internaţională.

În martie, doi jurnalişti de la OdaTV au fost încarceraţi şi riscă până la nouă ani de închisoare din cauză că au scris un articol despre funeraliile unui presupus agent din cadrul serviciilor de informaţii ucis în Libia.

Turcia este acuzată cu regularitate de ONG-uri de faptul că aduce atingere libertăţii presei, arestând jurnalişti şi închizând publicaţii.

Ea este clasată pe poziţia 157 din 160 în Indicele Libertăţii Presei publicat de Reporters sans frontières (RSF).

sursa foto: News.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. Destul de curajosi jurnaliștii turci. Jurnaliștii români sunt pașnici cu mafia și crima organizata instituțională din Romania.

  2. unu din multii jurnalisti „‘democrati”” care aplauda o lovitura de stat ! a scapat ieftin!

  3. The Guradian, ieri: „A senior editor at the New York Times has resigned amid a furious backlash over the newspaper’s publication of a controversial and unfiltered comment piece penned by a Republican senator. The article by Tom Cotton, junior senator for Arkansas and a fierce ally of Donald Trump, titled Send in the Troops, called for the president to invoke the Insurrection Act of 1807 and use US military forces against citizens to quell unrest sparked by the death of George Floyd. In the days following its publication on 3 June, numerous current and former Times journalists criticised the decision to run it and the newspaper added a note to the essay on 5 June conceding it “fell short of our standards and should not have been published”.”

    • probabil ca nu stii, dar te informez eu: SUA este tara cu cea mai mare diversitate de etnii de pe Terra. In conditiile astea, stau chiar excelent cu drepturile omului si cu rasismul. este rasism la ei, sunt probleme? evident, dar sa ne uitam la cate etnii diferite sunt acolo. si nu SUA e pe locul 157/160 cand vine vorba de libertatea presei, ci turcia. care tine cu tot dinadinsul sa ajunga pe 160.

      iar ce spui tu de fapt e zero. adica ce te deranjeaza, ca s-a publicat articolul sau ca, ulterior publicarii, au venit altii si au zis ca nu trebuia publicat? pai astea sunt dupa orice articol.
      faptul ca s-a publicat tocmai asta demonstreaza, libertatea presei. si nu americanii sunt sub o dictatura, ci turcii. nu americanii au modificat constitutia si legile ca sa le mai stea trump pe cap, cum e la turci. unde imbecilul ala a modificat legile sa ii fie lui bine.

    • L-au dat afara fiindca a permis un articol nedorit de conducere, deci e libertate a presei. Am inteles. Sa treci pe la casa, azi bigmecul are un pret special.