G4Media.ro

DOCUMENT Stadiul obiectivelor PNRR/ Ministerul de Finanțe anunță că peste 1 milion…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

DOCUMENT Stadiul obiectivelor PNRR/ Ministerul de Finanțe anunță că peste 1 milion de persoane juridice vor fi înrolate în Spațiul Privat Virtual până la 31 martie

Ministerul Finanțelor anunță, într-o analiză privind stadiul îndeplinirii obiectivelor PNRR, publicată de guvern miercuri, că unele jaloane și ținte pot fi îndeplinite în avans, pe anul 2022. Astfel, ținta privind înrolarea suplimentară a 500.000 persoane juridice în Spațiul Privat Virtual va fi atinsă în trimestrul I 2022 față de trimestrul II, cum este prevăzut în PNRR.

Ținta din PNRR: „Cel puțin alți 500 000 de contribuabili persoane juridice s-au înrolat în SPV comparativ cu 509 679 la începutul lunii aprilie 2021. Cu acești noi 500 000 de contribuabili suplimentari, SPV acoperă 90 % din numărul total de contribuabili mari (conform noii definiții care va fi disponibilă imediat după aprobarea modificării cadrului juridic respectiv), reprezentând cel puțin 90 % din baza impozabilă a contribuabililor mari.” Termen: Trim II 2022. 

Spaţiul Privat Virtual este sistemul informatic dezvoltat de ANAF în care firmele, persoanele fizice și alți contribuabili pot derula o serie de operații fără a se mai deplasa la ghișeu: informaţii cu privire la obligaţiile fiscale și contribuțiile sociale; depunerea declarațiilor; primirea documentelor/actelor administrativ fiscale.

În documentul citat (publicat pe site-ul SGG – aici) se arată că la data de 13 ianuarie 2022 erau înscrise în SPV un număr de 696.923 persoane juridice și alte entități. Ministerul de Finanțe spune că va fi atinsă ținta de peste 1 milion până la finalul lunii martie.

Acest obiectiv este corelat cu alt jalon PNRR pe care Finanțele l-au declarat ca îndeplinit – Intrarea în vigoare a cadrului legal pentru înrolarea contribuabililor persoane juridice în SPV (Spațiu Privat Virtual) – (Trimestrul I 2022) – „ÎNDEPLINIT – ORDONANȚA nr. 11 din 30 august 2021 pentru modificarea și completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală și reglementarea unor măsuri fiscale”. Despre această Ordonanță Economedia a scris pe larg aici.

O altă țintă raportat în avans este cel privind conectarea caselor de marcat la ANAF: „cel puțin 150.000 case de marcat conectate -Trimestrul IV 2021) – ÎNDEPLINIT – la 12 ianuarie 2022, erau conectate un număr de 569.168 de case de marcat”, arată documentul citat. Astfel, se devansează și a doua țintă cu același subiect: 600.000 este ținta pentru trimestrul IV 2022, pe care Ministerul spune că o va atinge mai devreme, în trimestrul I.

Pe de altă parte, observația privind acest obiectiv publicată de platforma „MonitorPNRR” spune că „adevărata provocare este folosirea cu adevărat a informațiilor pentru optimizarea încasărilor”. 

Un alt jalon pe care Ministerul dorește să îl realizeze mai devreme este „ponderea numărului de desk -audituri raportată la numărul total de audituri efectuate de administrația fiscală – 30 %- cu termen trimestrul IV din 2022: urmărim realizarea ei în trimestrul I din 2022.”

Ministerul de Finanțe are în total 8 jaloane și 4 ținte de îndeplinit, în 2022.

Între cele prezentate drept „în curs de îndeplinire” se mai găsesc:

  • intrarea în vigoare în trimestrul II din 2022 a hotărârii de guvern de aprobare a metodologiei de elaborare, monitorizare și raportare  programelor bugetare: „MF va face diligențele pentru devansarea acestui termen în
    trimestrul I din acest an.”
  • Analiza sistemului fiscal al României cu scopul de a formula recomandări pentru a se asigura faptul că sistemul fiscal contribuie la promovarea și menținerea unei creșteri economice sustenabile – „Estimăm că acest contract cu Banca Mondială va fi semnat în primul trimestru al anului 2022”
  • – Infrastructură hardware și software modernizată – „ÎN CURS DE ÎNDEPLINIRE: 1 contract finalizat, 2 contracte în derulare, 1 procedură de achiziții în derulare, 2 proceduri de achiziții se vor lansa în primul semestru al anului 2022.”

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Dar despre recuperarea prejudiciilor stabilite de justitie in cazurile mafiotilor nationali (in frunte cu secur!stul Dan Voiculescu – 60 milioane euro – sau cu pesedistul Robert Negoita – peste 50 milioane euro) mai zic ceva ANAF si Ministerul de Finante?
    Sau statul roman nu are nevoie decat de banii din taxele si impozitele romanilor cinstiti, iar hotii raman cu ce au furat?