G4Media.ro

DOCUMENT Inechităţi salariale majore în sistemul medical. Un medic care a avut…

Sursa foto: Pixabay

DOCUMENT Inechităţi salariale majore în sistemul medical. Un medic care a avut anul acesta doar 15 pacienţi are aproape acelaşi salariu cu un coleg care a avut 865 de pacienţi.

Salariile medicilor au crescut, însă criteriile de salarizare rămân un subiect tabu în sistem. Documentele oficiale transmise la solicitarea G4Media.ro de Spitalul CF2 din București arată salarii similare, în ciuda diferențelor uriașe de activitate.

În spitalul din subordinea Ministerului Transporturilor există medici primari care au avut în acest an nu mai puţin de 865 de pacienţi. Asta în timp ce, în acelaşi spital, încadraţi pe acelaşi post, există medici care au avut doar 15 pacienţi. Dacă medicul cu peste 860 de pacienţi a încasat în acest an venituri în valoare de 186.826 lei, cel cu 15 pacienţi a încasat un pic mai puţin. ”Doar” 148.188 lei.

Problema este că acesta din urmă a adus spitalului venituri de doar 22.967 lei, adică de aproape 56 de ori mai puţin decât veniturile aduse de colegul său cu 865 de pacienţi (1.300.667 lei).

Dacă este să ne raportăm la statistica pe 2018 în ceea ce priveşte adresabilitatea pacienţilor pe medici, lucrurile arată şi mai rău. În acelaşi Spital, CF2, lucrează medici care pe tot parcursul anului trecut au avut doar 4 pacienţi şi încasări salariale de 113.505 lei. Asta în timp ce alţii au avut peste 1.300 de pacienţi şi venituri salariale de 145.288 lei.

Majoritatea managerilor de spitale consultaţi de G4Media.ro admit că aceasta este una dintre principalele probleme cu care se confruntă în sistem, dar spun că nu pot face nimic din cauza legislaţiei care nu-i sprijină pentru a putea face o diferenţiere pe baza performanţei.

„Noi nu avem pur şi simplu ce să facem. Atât timp cât un medic îşi respectă orele de program şi vine în gardă, nu putem să-i departajăm, să-i diferenţiem pe criterii de performanţă. Asta este o problemă care s-a ridicat în urma creșterii salariilor şi ar fi un lucru foarte benefic pentru sistemul sanitar. Medicii trebuia realmente să fie mai bine plătiţi, dar să fie plătiţi pe criterii de performanţă. Nu toţi la fel. Sunt medici care îşi justifică salariul şi aduc de 30 de ori salariul pe care îl primesc, dar sunt și medici care nu îşi justifică nici măcar salariul pe o lună. Atât timp cât îşi respectă orele de program, eu nu pot să-l dau afară şi nici să-i dau mai puţini bani. Conform legii, pacientul vine pentru spital. În realitate, pacientul vine pentru medic. Acei medici nu şi-au creat această adresabilitare din cauza lentorii şi dezinteresului lor total. Sunt cazuri de medici primari care au peste 50-60 de ani şi au această problemă de adresabilitate. Este o problemă ştiută la nivel naţional”, a declarat pentru G4Media.ro Şerban Bucur, managerul Spitalului CF 2, Bucureşti.

Ministerul Sănătății nu a răspuns la întrebările adresate de G4Media.ro pe această temă.

Managerul Spitalului CF2 spune că situația ar putea fi rezolvată printr-o lege. ”Sindicatele ştiu această problemă, dar încă nu s-a făcut o lege în baza căreia salariile să se dea pe criterii de performanţă. Aşteptăm cu toţii acest lucru. Asta ne-ar ajuta mult şi vă spun şi de ce. Pot să iau din fondul de salariu, de exemplu al unui medic care nu îmi aduce pacienţi, şi pot să îi dau bonus unui medic care are performanţă. Sunt medici care atunci când stau în gardă, stau pur şi simplu şi se uită la televizor, în timp ce alţii în gardă, muncesc, operează şi văd pacienţi până la 12, 1 noaptea. Dacă toţi doctorii din spitale ar lucra şi şi-ar vedea de treabă şi ar fi cinstiţi în primul rând cu jurământul lui Hipocrate, ar fi plus valoare pentru spital”.

Sindicaliştii din sistemul medical, deşi pun „neprofitabilitatea” pe seama neimplicării, mai ridică o problemă. Ei susțin că mulţi dintre doctorii cu puţini pacienţi ar lucra pentru sistemul privat.

„Dacă se întâmplă să fie de gardă, îi văd doar pe cei din gardă şi pur şi simplu nu îi triază şi nu îi internează pe toţi şi îi trimit în privat. Se întâmplă fenomenul acesta pentru că ei îşi iau salariul indiferent de numărul de pacienţi. Nu vreau să-i acuz pe toţi, dar unii medici trimit pacienţii în mediul privat. Sunt cazuri concrete când îi consultă la stat şi probabil le recomandă intervenţiile în privat. Limitarea muncii lor doar în sistemul de stat cred că ar fi o oarecare rezolvare. Ar fi o idee să le comparăm volumul de muncă pe care l-au avut în 2015-2016. O să vedeţi că volumul de muncă al acelor medici era mult mai mare. Pentru că aveau salarii mai mici şi erau tentaţi să vadă mai mulţi pacienţi. Acum se feresc de acele „tentanţii”, văd mai puţin pacienţi pentru că salariul este acelaşi”, a declarat pentru G4Media.ro Viorel Huşanu, Federaţia Sanitas Bucureşti.

În acest moment în România, salariile medicilor încep de la 6.000 lei pentru cei care activează în medicina şcolară si ajung până la 20.000 lei pentru cei care fac mai multe gărzi pe lună.

Foto: Pixabay.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

10 comentarii

  1. Doar ca alea 15 cazuri au fost extrem de dificile…
    Sa zica merci ala cu 865, ca i s-a redat demnitatea si are acum asa salariu bun!

  2. Ce cretinatate de articol ! Medicul nu este agent de vanzari, spitalul sau ministerul/primaria trebuie sa se ocupe de a-i furniza pacienti fiecarui medic. Medicul e obligat sa consulte / trateze orice pacient care este de specialitatea lui.
    Nu e treaba medicului de la stat merketingul, e treaba angajatorului.
    E ca si cum ai reprosa chelnerului ca nu sunt clienti in restaurant

  3. Asta e o stire falsa. Nu se specifica daca au aceeasi specializare.

    Compara tu un chirurg care face operatii 15 operatii cu un pediatru care are cate 20 de pacienți pe zi in sezonul de gripa.

    Daca vrei sa tai frunza la caini si sa starnesti revolta asa cu face G4media acum, da poti sa incerci sa compari mere cu pere.

  4. „Problema este că acesta din urmă a adus spitalului venituri de doar 22.967 lei, adică de aproape şapte ori mai puţin decât veniturile aduse de colegul său cu 865 de pacienţi (1.300.667 lei)”. Sau chiar de 56 de ori mai putin !!! E grea matematica ….

  5. Cu astfel de comparații neadecvate vom reveni foarte curând la epoca PSD.
    Lăsați salariile medicilor așa cum sunt, de abia ce li s-au redat demnitatea și deja se incepe cu chestii din astea….cred că ar trebui să gândiți bine ce faceți pentru că excesul acesta de zel a adus PSD în 2016 la butoane și a fost un dezastru. Gândiți mai mult, nu va hazardați. La fel și cu examenul de rezidențiat care vor să îl scoată. Nu așa se face. Mai lăsați un an actuala formulă și din 2021 incercati alt sistem pe care să îl puneți în dezbatere publică etc.
    Altfel veți crea mult haos și nemulțumiri.

  6. DL prim ministru sa numeasca ministrii capabili de a renova toate sistemele din ministere .un alt caz este si cel de la transporturi cu 600 de salariati ,in realitate totul trbuie facut de la 0 cu examene pentru postul necesar .

  7. si mie imi da CNAS 1600 lei pe luna din care imi si spun ce sa fac: 3 proteze sau 15 plombe…si cu banii astia, dupa ce platesc tehnicianul nici nu-mi ajung sa platesc chiria catre Primaria Municipiului Bucuresti, care mi ofera spatiul in concesiune; caci, nu,…statul are grija de sanatatea poporului si de medici, le face unora 15-20.000 salariu..si de la alti jupoaie chirii; pana si impozitul pe proprietatea lui ni l-a pus in carca tot noua, celor care trebuie sa renovam, dotam, cumparam materiale…pentru spatiile medicale ale PMB in care lucram si pe care in loc sa le vanda medicilor le tine madam Stoian de facut spagi. UN JEG de TARA.

    in rest, pertinenta observatia lu mario; managerul ce face? daca era la privat, nu stateau doctorii degeaba, erau burdusiti de pacienti. in concluzie, au sarit salariile calul, dar statul tot putred si ineficient.

  8. Daca pompierul nu are incendiu intr o luna primeste salariul la fel sau nu..?
    Daca parlamentari voteaza o lege sau 10 iau alt salariu ?
    Daca cei de la SRI asculta un telefon sau 100 iau salariul la fel sau diferentiat ?…
    O prostie de stire…
    Pe pacient care isi pkateste asigurarile obligatori de sanatate nu il intereseaza cati pacienti are un medic ci sa i se asigure serviciul medical…

    • Păi tocmai asta e problema, ca acei medici cu 15 pacienți pe an NU isi fac treaba. Ultima dată când am fost on spital un astfel de medic de gardă dormit toata noapte, asistentele s au ocupat de tot si dimineata domnul doctor doar a semnat fișele.
      Dar cabinetul lui privat merge beton!