G4Media.ro

DOCUMENT Curtea de Justiție a UE se pronunță în 18 mai 2021…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

DOCUMENT Curtea de Justiție a UE se pronunță în 18 mai 2021 cu privire la soarta Secției Speciale și a legilor Justiției PSD

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a anunțat părțile din procesul privind soarta Secției speciale și a legilor Justiției modificate de PSD că va da verdictul în data de 18 mai 2021, ora 09:30, potrivit unei informări a CJUE trimisă părților din dosar.

În septembrie anul trecut, avocatul general al Curții de Justiție a UE, Michal Bobek, a transmis un punct de vedere în care arată că înființarea Secției Speciale pentru investigarea magistraților încalcă legislația UE.

Oficialul CJUE a arătat că Secția Specială e contrară legislației europene în absența unor garanții de independență față de politic. ”Avocatul general consideră că este dificil de susținut că înființarea SIIJ a fost justificată în mod clar, neechivoc și accesibil. În plus, reglementarea SIIJ nu oferă garanții suficiente pentru a înlătura orice risc de influență politică asupra funcționării și a compunerii sale”, a arătat Bobek într-un comunicat Curții de Justiție a UE.

Și Comisia Europeană a trimis Curţii de Justiţie a Uniunii Europene un punct de vedere devastator pentru Secţia Specială. Comisia Europeană a precizat că înfiinţarea de către puterea PSD-ALDE a Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) încalcă legislaţia europeană, mai exact, articolul 19 din Tratatul Uniunii Europene şi articolul 47 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, care consacră cerinţa de independenţă a instanţelor. Practic, CE spune că Secţia Specială nu prezintă garanţii de independenţă.

Comisia a enumerat efectele nocive ale înfiinţării SIIJ: efect inhibator asupra magistraţilor, aparenţa influenţelor şi presiunilor exterioare asupra instanţelor, afectarea încrederii cetăţenilor în Justiţie.

Între timp, în România, Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege privind desființarea SIIJ, însă a acordat superimunitate magistraților în sensul că ei nu vor putea fi trimiși în judecată de DNA pentru corupție fără avizul CSM.

Proiectul merge la Senat, iar PSD a anunțat deja că îl va contesta la CCR așa că este foarte posibil ca între timp să vină verdictul CJUE.

În plus, mai multe instanțe din România, la solicitarea unor asociații de magistrați precum Forumul Judecătorilor și Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor, au sesizat CJUE și cu privire la legile Justiției modificate de PSD.

Instanțele au întrebat CJUE în legătură cu obligativitatea respectării de către România a recomandărilor din cadrul Mecanismului de cooperare și verificare (MCV) al Comisiei Europene.

Magistrații români au contestat numirea de către Guvernul PSD a judecătorului Lucian Netejoru la conducerea interimară a Inspecției Judiciare prin ordonanță de urgență procedura de revocare declanșată de ministrul Justiției Tudorel Toader la adresa procurorului general Augustin Lazăr.

Magistrații au motivat că România, membru UE, trebuie să respecte recomandările Comisiei Europene potrivit cărora Bucureștiul este obligat să stopeze de îndată procedurile de revocare a înalților magistrați, iar Guvernul nu trebuie să interfereze cu competețele CSM și să fi numit conducerea interimară a IJ prin ordonanță de urgență.

Context. Nu există până acum exemple de state membre care să nu respecte deciziile CJUE. În caz contrar, CE poate aplica sancţiuni financiare sau declanşa „opţiunea nucleară”, articolul 7 din Tratatul UE, care duce la suspendarea dreptului de vot al statului membru în Uniune.

Polonia a respectat decizia CJUE. În decembrie 2018, președintele Poloniei, Andrzej Duda, a promulgat legea prin care a fost anulată scăderea vârstei de pensionare a judecătorilor Curții Supreme de la Varșovia de la 70 la 65 de ani, măsură care a dus la retragerea forțată a mai multor judecători, inclusiv a președintelui Curții.

Decizia șefului statului polonez a venit după ce Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a decis că Polonia trebuie să suspende imediat aplicarea noii legi privind reducerea vârstei de pensionare a judecătorilor Curţii Supreme, tranşând o dispută în acest sens între Varşovia şi Bruxelles.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. In conditiile actuale, cand mafia psd si-a infiltrat oameni in toate structurile statului, inclusiv in justitie (in CCR, CSM, Inspectia Judiciara, ICCJ, Curtile de Apel, Judecatorii), nimic nu mai poate asigura independenta justitiei.
    Justitia trebuie reformata din temelii, pornind de la cativa procurorori si judecatori cinstiti, corecti, competenti, incoruptibili si nesantajabili, supravegheati de niste judecatori din UE, sa-i numeasca pe membrii CCR, CSM si ICCJ. Numai o asemenea structura poate desemna o Sectie Speciala cu adevarat independenta.
    UE trebuie sa stie ca ca acum in CCR si in CSM, majoritatea este destinuta oamenii mafiei psd.

  2. Stai liniștit că are, calmează te mafia pierde teren, bea un ceai.

  3. Cine are bai sosocarule, Sputnik?

  4. ANAF A PUS CONTRIBUABILII SA REFACA DECLARATIILE DE VENIT PENTRU CA NU AR FI TRECUT CORECT NUMARUL DE AUTORIZATIE.
    DEOCAMDATA PE ANUL 2018 SI PENTRU ESTIMAT SI PENTRU REALIZAT.

    EVAZIUNEA FISCALA SPUN „GUVERNANTII” ESTE ENORMA.
    PE CE CONSUMA ANAF RESURSE ? PE CHESTIUNI BIROCRATICE. COSTURI PLATITE DE CONTRIBUABIL.
    ACEASTA ESTE RFORMA ADMINISTRATIEI FISCALE ?

    EVAZIONISTII RAD SI BEAU SAMPANIE !

    • Eu, pensionar, am de platit la ANAF 10% din vanzare unitati de fond pe 2020. Stiu castigul din adresa bancii din care un exemplar banca il trimite si lor, stiu ce inseamna 10%, imi trebuie contul sa-i virez online 10% din suma de acasa. Ce vrea ANAF. Sa gasesc o declaratie de impunere, sa o descarc de pe site si sa o printez, sa o completez la 20 de rubrici, sa o semnez si sa caut un centru ANAF si sa o depun, sa stau la coada, sa fac trial Covid mai devreme de programare si apoi ei sunt multumiti ca leafa lor este de peste 10 ori pensia mea! Digitalizare zero, auzeam ca au computere din 2002 cu neispraviti in functii de conducere in ANAF.

  5. Exista dovezi indubitabile ca SIIJ s-a implicat in dezvoltarea si protejarea magistratilor complici in acte infractionale comise de crima organizata din Romania.