G4Media.ro

DOCUMENT Cum arată propunerea echipei Barna pentru definirea ideologică a USR ca…

sursa foto: Facebook

DOCUMENT Cum arată propunerea echipei Barna pentru definirea ideologică a USR ca partid de centru-dreapta modern: ”USR își asumă ca generație un destin neo-pașoptist”

Documentul programatic prin care echipa Dan Barna vrea să câștige referendumul intern de poziționare a USR ca partid de centru-dreapta se numește ”România modernă. Reforma cinstită” și conține cele 5 mari principii de guvernare, precum și un plan de acțiune în viitorul imediat, însoțit de 10 pachete de politici publice pe care se va baza guvernarea USR.

În documentul programatic al echipei lui Dan Barna se arată că ”USR este partidul nou, anti-sistem, care coagulează energiile celor care vor cu adevărat o schimbare, care se implică în viața publică”.

Documentul explică opțiunea de centru-dreapta: ”De ce centru-dreapta? Pentru că dreapta este în România forța schimbării, forța care a dus România înainte spre economie de piață, spre Europa, spre libertate. Pentru că stânga a împins România, și nu doar de 30 de ani, la marginea Europei. De ce modern? Pentru că este 2020. Pentru că lumea se schimbă și pentru că USR este partidul care propune soluții moderne la problemele reale ale acestor zile”.

”Doctrina USR centru-dreapta modern este o sinteză între liberalismul european și puterea comunităților”, se mai arată în document.

Cele 5 principii de guvernare din documentul programatic:

  • Libertatea individului este fundamentală
  • Egalitatea în fața legii și a statului și eliminarea privilegiilor discriminatorii
  • Modernizare liberală cu puterea comunităților
  • Statul este o organizație care trebuie permanent ținută sub control, analizată și adaptată la standardele moderne
  • Meritocrația și competiția onestă trebuie să devină norme sociale și politice în România

Planul de acțiune în patru pași prevede că, după eventuala adoptare a doctrinei de centru dreapta prin referendum, USR ”va face opoziție real liberală la guvernul Partidului Național Liberal”.

Cele 10 pachete de politici publice pe care se va baza guvernarea USR:

  1. Libertate antreprenorială – parteneriat cu mediul de afaceri, liberă inițiativă, condiții de piață liberă
  2. Cumpătare, responsabilitate economică și reducerea impozitării muncii – reducerea graduală a impozitării muncii astfel încât salariul minim să nu mai fie taxat și toate taxele să fie calculate de la nivelul salariului minim în sus. Impactul bugetar va fi suportat de eliminarea programelor inutile de tip PNDL, a pensiilor speciale și prin stabilizarea cheltuielilor publice (care au crescut cu 46 de miliarde de lei în 2018 și 50 de miliarde de lei în 2019). Păstrarea cotei unice, trecerea rapidă la moneda euro, deficit bugetar controlat, inflație redusă, creditare facilă
  3. Pensii egale la contribuții egale. Fără pensii speciale – ”Desființăm pensiile speciale. Toți trebuie să fim egali în fața statului. Nu e niciun motiv pentru care unii ar trebui să fie “mai speciali” și să primească pensii peste cât au contribuit. Fiecare pensie în funcție de contribuție. Încetăm aberația raportării anumitor pensii la ultimul salariu, care de obicei este umflat cu tot felul de sporuri și care a creat cele mai mari abuzuri din sistem”.
    • Vom accelera tranziția de la pilonul 1, falimentar și care se bazează pe transferuri de la buget, către pilonul 2 și pilonul 3, bazate pe investiții. Tranziția se va face fără a afecta pensiile actuale, dar cu un calendar clar de transfer pentru viitorii pensionari. Vom folosi veniturile din resursele naturale ale țării noastre pentru a ajuta această tranziție: resursele naturale ale României merg direct ca investiții în pensiile din pilonul 2”
  4. Politici anti-sărăcie concrete – declanșarea unei ofensive împotriva abandonului școlar în mediile sărace și în spațiul rural, intervenții sociale finanțate prin granturi oferite organizațiilor care lucrează direct în comunități: ONG-uri, fundații, instituții de cult, primării. 

  5. Comunitatea în școli și spitale – transformarea sistemului de sănătate și a sistemului de educație, dintr-unul centrat pe politruci, într-unul centrat pe cetățeni
    • Educația: centrată pe elev, prin intermediul părinților și profesorilor. Părinții trebuie să poată alege școala copiilor lor dintr-o multitudine de opțiuni. Școlile trebuie gestionate cât mai aproape de cetățeni, prin consililul lor de administrație, nu de politruci îndepărtați care vin în inspecții regizate
    • Sănătatea: centrată pe pacient și pe asigurat (potențialul pacient). ”Vom da dreptul fiecărui român de a-și alege propriul asigurator de sănătate. Fiecare român va avea o sumă fixă pe care o va putea folosi pentru a-și alege asiguratorul de sănătate, fie că este CNAS fie că este altul. Doar atunci când vom permite concurența la CNAS, vom avea servicii mai bune de sănătate”.
  6. Politici de mediu responsabile și realiste – politici concrete, reale pentru modernizarea sistemelor de reciclare a deșeurilor, pentru protecția pădurilor, pentru apă și aer curat. Mecanisme de piață și o intervenție inteligentă a statului (de exemplu, prin integrarea principiilor economiei circulare) sunt soluțiile pentru a asigura un mediu sănătos. Încurajarea transportului public, introducerea stimulentelor financiare pozitive și negative pentru a decongestiona marile orașe. Finanțarea intervențiilor pentru mediu prin mecanisme comunitare implicate direct în protejarea ariilor naturale, nu prin crearea de noi birocrații de stat. Funcția de reglementare și control a statului în probleme de mediu trebuie întărită semnificativ.

  7. O reformă radicală a statului și o debirocratizare serioasă. Planul pentru digitalizarea administrației – un guvern cu număr redus de ministere, care va face o analiză drastică a agențiilor guvernamentale și desființarea celor redundante. Fiecare program guvernamental va fi evaluat ca impact o dată la 3 ani și cele care nu obțin rezultate satisfăcătoare nu vor mai fi finanțate de la bugetul de stat. Cancelaria Guvernului va avea această funcție de bază. Digitalizarea relației stat – cetățean: interzicerea în termen de doi ani a practicii de a cere de la cetățean informații / hârtii care sunt deținute de altă instituție a statului.

    • ”Vom vota onorarea promisiunii făcute cetățenilor: maxim 300 de parlamentari. Vom demara procesul de modificare a Constituției pentru a repara sistemul politic, începând cu #FărăPenaliÎnFuncțiiPublice”.

  8. Grijă pentru banii publici. Regiuni și comune funcționale. Reforma sistemului de management al fondurilor europene și a politicii de dezvoltare în general: Unificarea fondurilor europene și naționale de dezvoltare într-un buget unic, cu posibilitatea de finanțare a obiectivelor de investiții din bugetul național, pentru un flux continuu al investițiilor. 

    • ”Vom demara reforma radicală a sistemului administrativ de gestionare a fondurilor europene”.
    • ”Folosirea masivă a instrumentelor financiare în exercițiul bugetar viitor 2020 – 2027”
  9. Companiile de stat vor fi listate la bursă sau dedicate unui bine public, prin profesionalizare: Listarea la bursă a celor care nu au un mandat clar și un bine public pe care îl urmăresc și pe care o structură privată nu îl poate îndeplini. Pentru cele rămase în portofoliu, statul intervine cu un mandat oferit transparent, pe baza căruia selectează un management profesionist

  10. Drepturi și libertăți civile protejate. Încurajarea mediei independente, politici culturale competitive, controlul real democratic al serviciilor de informații:

    • Susținem parteneriatul civil pentru toate cuplurile, indiferent de orientarea sexuală
    • Susținem toleranța ca virtute modernizatoare a societății și respingem orice formă de xenofobie, homofobie, rasism, antisemitism sau șovinism
    • susținem că nu trebuie să cedăm de la respectarea unui drept esențial, acela la inviolabilitatea vieții private.
    • Statul trebuie să creeze cadrul pentru pluralism, transparență și concurență corectă în mass-media . Reforma TVR și a radioului public, accesul producătorilor independenți în serviciile publice de media vor fi parte din mandatul nostru
    • Vom iniția o reformă reală a serviciilor de informații și limitarea prin lege a capacității lor de a deține firme, de a interfera în viața politică, mediatică și economică. Supravegherea parlamentară a serviciilor de informații trebuie să devină o practică reală, nu o formă fără fond cum e acum.

Echipa lui Dan Barna mai arată că ”USR își asumă ca generație un destin neo-pașoptist. De aceea vom finaliza ce au început pașoptiștii atunci când au declanșat prima modernizare a României: suntem români mândri de tradițiile noastre, într-o Europă care cultivă specificul fiecăruia”.

Context. În 10 decembrie, Dan Barna, președintele USR, a anunțat membrii partidului că declașează un referendum intern pentru ca membrii să decidă privind poziționarea doctrinară a partidului. Votul este convocat prin mijloace electronice începând din data de 1 februarie 2020.

Întrebarea la care vor răspunde membrii USR:

”Sunteți de acord ca USR să asume o poziție doctrinară de centru – dreapta modern?”
Răspuns: Da / Nu”

Barna a anunțat referendumul într-un moment în care era puternic contestat în interiorul partidului după eșecul de la alegerile prezidențiale, când a ratat intrarea în turul 2.

Foto: Dan Barna și Cristian Ghinea (Facebook)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

71 comentarii

  1. USR CU PNL intr-o alianta este un Antagonism Exacerbat.
    Interesele voastre sunt sa fiti o remorca a PNL?

    • nu are sens ce spui, daca e antagonism e de genul USL, unul de stanga unul de dreapta, sau ca sa fie exacerbat ar trebui sa fie stanga radicala / nationalista
      deci nu e un antagonism …
      daca e remorca, se presupune aceeasi directie, deci se elimina antagonismul
      prin asumarea unei doctrine , similare cu a pnl, ai tras concluzia de remorca? adica intr-un stat nu poate fi decat doar unul de centru, unul de drepta , unul de stanga ? … ei s-au edclarat centru-dreapta

    • Nu mai este vorba despre dreapta si stanga ci despre cum zicea Bannon, Economic Nationalism’ vs. Libertarian Globalism restul e can can asta pe economic/prosperiate.
      Pe social e si mai delicata treaba aici doar cativa isi au curajul sa deranjeze „ordin_ea”.
      Romania actuala nemaifiind un stat suveran fiind condusa de „elite” care apara alte agende decat cea nationala nu are nici o sansa cu elitele actuale si asta devine din ce in ce mai evident.

    • Logică

      Dacă ambele sunt de dreapta se vor lupta pe acelasi electorat.
      Intr o alianță e bine sa ai stanga+dreapta.

    • Puteti arunca cu pietre dar la noi social nu exista stanga(vs ce e in occident) iar economic nu exista stanga de ceva timp..nu va suparati pe mine…problema e ca e o „dreapta” economic globalista nu nationalista(pierdem foarte mult la banet+ eu cred ca globalismul este stangist)
      Establishmentul profita de necunoasterea romanului si se joaca prin partide dar nu apara interesele romanului ci ale celor care i-au cumparat.

    • Pardon stanga sociala e usr …dar nu stie inca.

    • Mai intai sa se hotareasca cei de la USR daca mama lui Isus a fost o mama surogat sau a fost violata ,se certau pe tema asta cu ceva zile in urma.
      Sa ne spuna si ce o sa faca cu senatorul nicu falcoi care s a pensionat la 42 de ani ?
      Daca castiga alegerile ,cu cat vor marii bugetul servicilor secrete ?

    • NU VOTEZ USR cit timp e condus de barna si echipa lui de neo-maimutoi. Nu ati invatat nimic din esecul de la prezidentiale. Nu mai da nimeni doi bani pe voi

    • Iar fata de cand a fost unirea si social si economic noi suntem de stanga.

  2. România are nevoie de un partid de stânga, care să înlăture monopolul PSD pe această zonă, și de un partid ecologist, având în vedere dezastrul ecologic din România. Dar toată lumea se pretinde de dreapta, doar fiindcă asta dă bine și fără un fond autentic de dreapta. Hipstereala continuă.

    • Stânga, dreapta, centru…asta sunt niște kkturi. Important este să fii cinstit, realist, empatic, cei care vor să muncească să aibă acces la bunăstare.

      Până acum stânga, la noi, înseamnă: puturoșii să fie ținuți în spate de cei ce muncesc, să furăm la maxim, statul să ne dea, firmele trebuie jupuite. Iar de dreapta înseamnă: bă, am dat de dreaq, nu mai avem bani de la atâta hoție, hai să mai facem ce trebuie și să furăm mai târziu.

    • Aveti perfecta dreptate, insa din pacate, cultura politica a majoritatii romanilor, lasa de dorit.

    • USR este un partid neo-marxist, al stangii radicale, iesit din ONG-urile extremiste finantate de Soros. Asta cu dreapta e o mare pacaleala. Prima aparitie a extremi stangi in Romania de la venirea tancurilor sovietice in 44-45.

  3. Dreapta se numește acel segment al spectrului politic asociat cu poziții conservatoare, capitaliste, religioase, liberale sau, pur și simplu, opuse cu stânga politică. Acesta cuprinde multe curente ideologice diferite ale căror separare poate fi fără echivoc, având ca o prioritate apărarea țării (naționalism, patriotism) sau care caută, în primul rând, menținerea ordinii sociale (tradiționalism, conservatorism). În opoziție cu stânga politică, sectorul cel mai liberal subliniază un model de piață liberă mai presus de intervenția guvernului și urmărește să promoveze valorile și drepturile individuale față de poziții colectiviste sau statiste, în timp ce sectorul cel mai conservator este în favoarea unui cadru colectiv rigid, cu structură ierarhică și disciplinată.

    • Capitalismul nu este in opozitie cu conservatorismul? Acum companiile tot incearca sa vina cu inventii noi, sa fie competitive. Conservatorismul si religia se mai supun fortei capitalismului sau continua sa fie privilegiate ca pe vremea comunismului?

    • Exista doua dimensiuni diferite ale spectrului politic, cel social (valori traditionale vs progresiste) si cel economic (libertate economica, piata libera vs interventiosim si redistribuire). Un partid de dreapta poate sa isi insuseasca o poitie progresista dpdv social si una conservatoare dpdv economic, nu trebuie sa fie neaparat conservator, traditionalist in ambele dimensiuni.
      USR merge pe varianta pe care am enuntat-o si care se regaseste in toate celalate partide din grupul european Renew Europe (economie de piata, meritocratie si interventionism minim, dar in favoarea granitelor deschise, scularismului si a libertatii in general – da, incluzand drepturile minoritatilor sexuale)

    • pai uite ca nu vor orientarea asta de neo-marxisti, vor centru-dreapta, daca asa vor sa se numeasca, cine suntem noi sa le spunem altfel
      daca PSD da legi capoitaliste derelaxare fiscala a companiilor, si PNL de stanga cresterea alocatilor insaemna ca nu mai sunt de stanga/dreapta?

    • @Andrei,explica-ne cum vine asta cu”……in favoarea scularismului”?

  4. Daca reusiti sa va transformati intr-un partid ce centru dreapta, daca…, alianta cu PLUS va fi un fel de USL 2.0, pt ca cei din PLUS sunt de stanga

  5. pasoptistii, se stie, mai mult in Aruba chermezuiau, cand nu bagau la ghiozdan prin Barcelona

  6. Neo-Pasoptist sa fie ! Ramaneti acolo, poate candva, undeva, cineva, in oceanul de interese sociale, va gasi sticluta in care v-ati bagat programul de centru dreapta si va vota.

  7. Îmi pare rău dar Barna și Cei din jurul lui nu cunosc nimic din istoria României și nici din ideologia românilor din sec. 19. Să invoci idealurile pașoptiste în sec. 21 îți trebuie o doză de infantilism. Iar dezideratul „suntem români mândri de tradițiile noastre, într-o Europă care cultivă specificul fiecăruia”. numai de partid de centru dreapta nu e. O întrebare însă. Pe ce ideologie, principii s-a format acest partid? Până acum pe ce principii s-au manifestat USR și adepții lor? Nu au cei din USR politologi care să cunoască filosofia politică și să-i îndrume? Aceasta pentru că atât membrii acestui partid cât și simpatizanții lor se declară direct sau voalat singurul partid de intelectuali dotați sau supra dotați.

  8. destin neopașoptist ? cine a mai văzut un partid centru -dreapta, ,,anti-sistem,, ? 🙂 …care doreste reformarea statului și o impozitarea graduală 🙂 ce legătură există între pașoptism – centru dreapta & liberalismul european ? :))) să trăiască ideologul de serviciu :))) dacă USR e dă dreapta ??? !!!!! atunci laburiștii UK și social -democrații din Germania sunt liberali conservatori :)))))

  9. Nu ai spus nimic coerent, ai făcut doar o înșiruire idei nelegate, nimic despre marxism, oricum ești prea delirant ca să stii ce înseamnă !
    Ai cules un slogan de la Antena 3 și ai plagiat câteva idei de pe Wikipedia.

    Ai demonstrat doar că esti trol

  10. Trebuie s-o spunem, ca nu mai putem sa n-o spunem: Barna asta-i prost rau, el si cu echipa lui de pasoptisti, neo. Pare-se ca mai departe de ciordirea unor fonduri euro nu-l poarta imaginatia ca altfel nu-mi explic din ce put al gindirii izbucni pasoptismul asta?
    Ciolos tati, ai grija ca subalternu-ti deveni revolutionar! Mine-poimiine nu te mai cunoaste.

  11. Comunistii astia-s tare imbecili… ncsf! Ciumele sunt mai la dreapta de astia !

  12. Da, într-adevăr, se pleacă de la niște principii și valori sănătoase și normale într-o societate normală, care pot atrage cu sine măsuri concrete și necesare obținerii modernizării României. Am spus și repet, nu cred în vechile partide, nu au demonstrat că sunt competente și capabile să genereze schimbarea reală în această țară, de 30 de ani ne tot promit, ne tot „amenință” că vor urma reformele, dar ele nu au mai venit niciodată. Politicienii vechi și stilul lor mârșav de a face politică trebuie să apună, trebuie date la o parte, au făcut suficiente nefăcute pentru a mai râvni la putere. Toate regulile care au contribuit la ce este România astăzi trebuie schimbate, nu au produs nimic bun pentru țară, ci doar pentru unii, vezi toate privilegiile votate cu atâta sârg în toți acești 30 de ani: pensii speciale, salarii nesimțite, nepotism, clientelism, incompetență etc, cred că a venit momentul ca toate aceste mizerii să dispară. Nu putem construi viitorul cu oameni ai trecutului, cu partide care nu au arătat nimic bun în răstimpul amintit, cu politicieni interesați numai de binele personal și al clanurilor din preajma lor, nu de interesul celor mulți, aflați în nevoie. Reforma statului trebuie să înceapă cu reforma funcției publice, care, în toată perioada amintită a fost încălecată de tot felul de personaje sinistre, incompetente, slugarnice, dispuse să comită infracțiuni, incapabile să genereze ceva bun, totul culminând cu bătaia de joc din ultimii 3 ani, când monstruozități precum: drăcilă, andrușcă, daia, tudose etc au populat unele dintre cele mai importante poziții administrative din stat. Este nevoie de schimbare radicală, de reforme ample și de substanță, care nu pot fi apanajul vechilor partide, dacă erau capabile de ele, le-ar fi promovat. Eu unul felicit Alianța USR_PLUS că nu a sărit imediat să intre la guvernare, dacă i-ar fi interesat numai ciolanul, ar fi intrat, se dovedește faptic că au avut dreptate, în contextul dat, cu toate deciziile luate de actuala guvernare, nu se putea face nimic serios. Alianța USR_PLUS nu o fi perfectă, are destule carențe, dar este mult mai bună raportat la ce ni s-a oferit sau la ce ni se oferă în prezent. Sunt lipsiți de experiență, așa este, dar am avut prea mulți „experimentați” care au dus România spre nicăieri. Multă baftă, țineți-vă de treabă, altfel veți îngroșa rândurile celor ce nu au produs schimbarea mult dorită de către toți românii de bună-credință.

    • Și eu ma gândesc să încerc cu ei, liberalii în teritoriu au aceeași ofertă de ” băieți cumsecade” care abia așteaptă să ia locul psd- iștilor și atât.

  13. Aducerea in discutie a unui nou proiect de dreapta, ce ar sta la baza unei orientari pasoptiste (ca prioritate absoluta ) si in acelasi timp a abordarii in forta ca contrapondere a actualului partid de dreapta PNL ,este inca din start un proiect esuat . (daca se va vota aceasta alegere ) Dupa ce presedintele Johannis (fost presedinte PNL si actual sustinator al PNL ,a cistigat alegerile cu un scor de 70 de procente ,nemaintinit ca marime pina acum in ultimii 20 de ani in UE.)iar PNL atrage un procent exprimat de sondajele la zi de cel putin 42 de procente , sa vii sa te impotrivesti acestui trend national si sa suprapui acelasi discurs peste cel al PNL ,este practic un nonsens . In acelasi timp nu faci altceva decit sa tii deschis un drum neted partidelor actuale de stinga de felul PSDsi PRO si sa obligi partenerul PLUS sa incerce sa ocupe el o pozitie de stinga in virtutea unui loc lasat deja liber . Practic USR (daca decizia se aproba )iese din jocul politic in alegerile viitoare si determina electoratul ce la sustinut pina acum (electorat ce intelege jocul la doua capete facut de USR )sa paraseasca, ca modalitate de alegere viitoare a unei astfel de pozitii politice . Este impotriva firii sa incerci sa ocupi un loc deja acceptat de populatie ca apartinind PNL ,ba chiar sa te pozitionezi impotriva ,atita timp cit nimeni nu iti cere asta .Incercarea de a pozitiona electoratul intr-un joc stinga (viitor ocupat de PLUS) si dreapta viitor prezumtiv ocupat de USR , este clar gresit . Cele doua partide nu au forta de a face asta si nu fac decit ca in viitoarele alegeri PNL sa treaca lejer de 60 de procente .

    • Ca fost votant al PNL, pot spune cu certitudine ca am nevoie de o alternativa la ceea ce a devenit „PNL denaturat”. Nu sunt atat de naiv incat sa cred ca unui partid i se cuvine un „loc” si altuia alt „loc”. La fel cum nu sunt naiv sa cred ca PNL reprezinta valorile electoratului de dreapta modern (cu focus pe modern). Si sa iei ca bun un sondaj care masoara preferintele politice intr-un moment cu incarcatura politica evidenta, e cel putin pueril, ca sa nu zic prostesc.

    • Deja nici tu nu crezi ceea ce zici ,dar nu ii bai , a te cufunda in minciuna este decizia ta si numai a ta .

  14. Dincolo de niste termeni ideologici in care s-au cramponat antevorbitorii mei (unii cu niste explicatii aiuritoare, semn ca nu stiu despre ce vorbesc, dar isi acorda libertatea de a pune niste etichete unora si altora), super pertinente propunerile enuntate in cele 10 subpuncte. Idgaf ce ideologie isi asuma partidul, atata timp cat continua sa respecte ideile pentru care i-am votat. Iar din ce vad in document, le respecta. Oricum, astept transpunerea lor in proiecte de lege. PS 1: PLUS nu s-a pronuntat niciodata ca fiind de stanga (dati un search rapid si vedeti din ce familie politica europeana fac parte). PS 2: La romani nu s-a prea auzit de big tent.

    • Cele 10 puncte sunt clar exprimate de mult de catre PNL ,iar nimeni din electorat nu a cerut USR sa repete niste texte deja stiute si cunoscute .

    • Deja cele 10 puncte din text sunt puse in aplicare de PNL

    • Alex nu ai inteles ce zic . Prin actiunea USR ,PLUS se poate duce spre stinga ,exista aceasta posibilitate de ocupare a unui loc lasat liber ,PLUS nu poate ramane la remorca USR .

    • PLUS nu- l văd cu șanse să intre în parlament, progresiștii sunt în cădere liberă

  15. Am sa trec cu vederea si de data asta n-am sa notez nimic in catastif ! Destul ati pacatuit zilele astea cu bauturica, cu mancarica si cu toate cele, asa ca ma voi multumi sa inghit in sec…
    PS. De la unii aveam pretentii, dar nu-i nimic. Ma voi preface si eu ca n-am auzit atunci cand ma vor ruga sa dau gazul mai mic…

  16. ”Libertatea individului este esentiala. >> Statul este o organizație care trebuie permanent ținută sub control, analizată și adaptată la standardele moderne!”

    Nu sunt dezamagit ca v-am votat! Ma bucur sa vad ca aduceti Europa in evul mediu mentinut de PSD_ALDE_UDMR_Pro Ro si chiar PNL care l-a acceptat de curand pe iobagul in credite a lui Felix Voiculescu Dan via Ponta, doctorul minciunilor absolute(Neo-USL?)

    DA! Asta vreau! O tara normala in care individul e deasupra Statului si-i spune ce sa faca iar Statul executa pentru ca e platit din munca si banii individului.
    Baronii si feudalii PSD_ALDE_UDMR_Pro Ro vor un idivid pe post de sclav , adica fix Ceausescu 2.0, ca sa fie vilele lor de mahari cu robineti de aur.
    MUIE Psd !

  17. pune mâna pe o carte :)))) proiectul pașoptist – a aparținut ,,moderaților,, & conservatorilor români 🙂 …ca reacție la principiile ,,Revoluției franceze 1789,, & ,,formelor fără fond,,a unor liberali amețiți …etc

  18. Putina istorie nu le-ar strica, zau asa.
    Pasoptistii romani era intr-adevar liberali, s-au inspirat din revolutia franceza din 1848, continuarea celei din 1789. Niciuna dintre ele, nu era nici pe departe de dreapta 🙂 cum nici pasoptistii romani, nu erau de dreapta. Nici nu existau inca „dreapta” si „stanga”.

    • Oricum, viziunea „Dreapta-Stanga” este mult prea ingusta pt. realitatiile politice. Un sistem XOY ar fi minimul necesar, axa verticala reprezentand ‘conservatorism- progresivism’.

      P.S. : Stanga-Dreapta cam existau, inca de cand nobilii se aflau in dreapta lui Ludovic iar cei care l-au decapitat in stanga …

  19. Expresia ‘formelor fara fond’ a lui Titu Maiorescu este inca mult prea abstracta si pt. ziua de azi.

    Da, limitarea Serviciilor in a avea afaceri ar trebui sa fie o Prioritate de Grad 0, cum le place unora sa zica (Pentagon, Iohannis). Imediat dupa, digitalizarea solida a tot ce inseamna „Public”. Recomand Kotlin, Erlang, Elm. Phoenix.

    Succes !

    P.S.: Atentie la fosilele comuniste. Dinozaurii inca-si fac de cap obrazniceste.

  20. Barna….. despre viitori fosti, numai de bine!
    USR? 10, maxim 15%. Punct. Va deveni un partid „balama”! Daca nu este deja!

    Aferim!

  21. Domnilor, votez USR pentru ca nu pot vota nici infractorii PSD, nici curvele PNL, insa manifestul vostru este neo-gongorist. Clar!

  22. Foarte bine,e singurul care mai prezinta ,inca interes pt un alegator normal ,nu defect, cred ca trebuiesc incurajati pt ca in tot cazul,sunt mai altceva ,,decit” pnl si psd ca sa ne fie clar.Comunisti sunt in psd,securistii peste tot

    • MAX cuvintul securist nu este un cuvint de ocara . Asa, ca oriunde in jurul nostru ,exista oameni ce doresc un viitor tuturor ,oamenii ce isi doresc doar lor un viitor sau oameni ce chiar cred ca numai ei sunt viitorul . Daa te referi insa la securistii ce cindva au facut front comun cu defuncta societate socialista atunci cuvintul poate capata o altfel de nuanta ,dar nici asa nu putem generaliza totul . In primul rind iti face rau tie ca individ ce pornesti de la o premiza gresita cind doresti sa pui o eticheta pe un caz particular generalizind si ducind totul in extremis .

  23. Prin sminteala asta cu generatia neo-pasoptista, cînd al doilea om în stat e un fost securist, trădează, inca o data, originile ciolo-barnistilor: misiunea lor nu e istorică, e de la servicii. Pentru ca, zic ei, securistii, securitatea n-a oprimat pe nimeni ci ne-a apărat de spioni – a avut o misiune istorică, carevasăzică.

    Sau, serviciile și-au dat seama că nu pot controla la nesfârșit USR-ul și atunci au decis să-l transforme într-o gluma.

  24. Suntem condusi de securitate, indiferent ce nume are psd-pnl-usr-pmp-etc
    Ce se poate face? Primul lucru este sa se constientizeze acest lucru.

    • Primul pas care trebuie făcut este demilitarizarea serviciilor apoi interzicerea firmelor sub acoperire care nu pot funcționa într-un spațiu concurențial pentru că firmele concurente nu dispun de informațiile SRI. Desființarea Academiei de Informații care a propulsat tot felul de doctoranzi care au avansat în grad pe această filieră și am ajuns țară cu cei mai mulți generali cu salarii de zeci de mii lei care se pensionează la 50 de ani și apoi devin avocațî cu relații consultanți politici cu relații.etc

  25. Ce conteaza daca e de stanga sau dreapta atata timp cat cetatenii is multumiti si traim intr-o utopie a societatii.. atata va bateti capu in comentarii cu chestia asta incat ati pierdut esenta articolului

  26. O mostră de megalomanie: ”Președintele Dan Barna a convocat un referendum …..”
    Dan Barna a rămas cu oful că nu a ajuns președinte, așa cum se jura, așa că acum, probabil, se plimbă singur prin sediul USR și cere oamenilor să i se adreseze cu apelativul ”Domnule Președinte” și, pentru autenticitate, convoacă, mai nou, și refendumuri.?
    Pe fond, documentul este o glumă proastă (combinație între liberalism și comunitarianism!!??), din care rezultă o stângă naționalistă (datoria patriotică de a îi ajuta pe cei săraci?!) și o înșiruire de bune intenții (și atât) și asumări ale unei misiuni providențiale (neo-pașoptism, ”Ne vom împlini astfel destinul”). A propos, pașoptismul a fost o ideologie naționalistă, care poate fi înțeleasă doar în contextul acelei epoci iar dacă vroiau să zica de modernizare, cei de la USR trebuiau sa se refere la Cuza și la regele Carol I.

  27. Bai, imi place progarmul asta – ca inceput. Adica este exact ceea ce trebuie acum.
    Dar se angajeaza la drum lung, deci ma refer si al asta: inca nu au lucrat la asta (dar este ok, in acceso moment, este destul de munca cu ce au pus deja). DAR, trebuie neaparat si cealalta parte, cineva trebuie sa o faca, si – una peste alta – nu sunt sigur ca exista resursa asta in USR (sau in oricare alt partid), deci este o problema de rezolvat si cred ca partidele nu sunt cele care au vocatia sa faca asta ci asociatiile profesional de bransa trebuie sa se infiinteze (a, da, puteti uita de cele vechi – sunt compromise. Trebuie altele, cu participarea Diasporei Stiintifice-Tehnice si de Afaceri si Antreprenoriat): Cercetarea Stiintifica si Edu … INVATAREA. Concret, avem nevoie de cel putin cateva universitati in top 50 mondial, si macar una in top 20. Iar din ce vad acum, este „apa de ploaie”, nu intra niciuna nici macar in top 500 – vechile clasamente locale sunt deja complet irelevante. Si, ca sa putem avea, tot de la mediul privat vad solutia (Solutia ne trebuie acum, trebuie demarata treaba acum, in cateva luni, iar acum statul nu este inca capabil – are propriile boli de vindecat).

    PS. Ati vazut ca la capitolul educatiei, au inceput cu elevul si mai departe n-au mai continuat. In realitate discutia trebuie inceputa cu nivelul superior tinta, adica studentii (la Doctorat, Master si Licenta, in aceasta ordine), iar apoi educatia pre-universitara si vocationala trebuie sub-ordonata acestei tinte si coordonata cu ea. USR-ul nu are forta de propunere (nu mai vorbesc de management) pentru asa ceva – dar macar vad ca sunt contienti si nu s-au bagat unde stiu ca nu au capacitatea (ceea ce este o alegere inteligenta, asa ca apreciez). Dar nici PNL nu are aceasta forta – s-a vazut din ce ministru a propus, etc. Iar daca astia nu au, ceilalti – nicio sansa. Dar e ok, calea cea buna este privata – in SUA, cele mai bune universitati sunt private. Evident, nu vorbim aici de geneul de universitati private infiintate in Ro in ultimii 30 de ani – alea sunt niste scamatorii de doi lei si trista evocare. NU, vorbim de genul Ivy Ligue din SUA.

  28. …democrația dâmbovițeană avea nevoie de ,,o nouă,, castă de mandarini care să pozeze în protectorii statului 🙂 după 3 ani de bla bla ! partid nou 🙂 au devenit peste noapte partid anti-sistem, idolii statului 🙂 a taxării egale, impozitării graduale etc ….urmează legiferarea și ideologizarea salarizării egale 🙂 ???? când o să dispară obsesia partizanatului …. a ideologizării tuturor conflictelor sociale ? cum se consolidează pluralismul ? 🙂

  29. Cel mai mult imi place asta – Planul de acțiune în patru pași prevede că, după eventuala adoptare a doctrinei de centru dreapta prin referendum, USR ”va face opoziție real liberală la guvernul Partidului Național Liberal”.

  30. USR își asumă ca generație un destin neo-pașop….pardon, un destin neo-marxist hahaha, caterinca cu budinca de stanga si USR asta

  31. Domnilor cred ca undeva textul este scris gresit . Cum sa spui ca partid de dreapta, ce te doresti a fi , ca faci opozitie reala tot unui partid de dreapta si sa iti incluzi in programul tau de tara aceleasi proiecte ca si PNL. Este consternant sa spui asta, este ca si cind esti de stinga (dar te declari de dreapta) si doresti sa lupti cu cineva de dreapta . Cred ca undeva este scris gresit . Oricit as dori sa fiu deschis la minte chiar nu pot intelege . Este ca si cum un partid de dreapta voteaza cu stinga ,adica avantajeaza stinga prin actiunile lui .

  32. Liberte, fraternite, excludere, USR!!!
    Barna, Ghinea, Mosneanu or fi netoti de pasoptisti? Sau li se rupe-n pa’sopt????

    Pe cand un congres pentru definirea orientarii politice? Ca la congrese sunt maestrii??? Si peste vreo 15 ani poate se apuca si ei de politica. Asta, dupa ce iese Barna „la pensie”!!!

  33. Toate bune și frumoase dar o regionalizare, pe baza provinciilor istorice, nu intră în program ? Liderii ardeleni au declarat că Transilvania va avea o autonomie proprie, care a devenit în ”viziunea” lui Brătianu ”provizorie” ! După 100 de ani ar fi cazul să se pună în practică dorința ardelenilor.

    • Bai vasile, las-o balta cu regionalizari de tipul celei mentionate de tine, nu ti-ajunge proiectul a doi parlamentari udmr, cu federalizarea Tinutului Secuiesc???

  34. Am votat o hahalera! În ro, nu vad încă decât fripturiști penibili în politică. Am înghețat degeaba săptămâni în șir în P-ta Victoriei. Plus ce ziceți?

    • Bai radule de la afumati, un om care-a inghetat in Piata Victoriei n-ar scre aiurelile pe care le scrii tu, cara-te, postacule!

  35. Ce mai freamăt, ce mai zbucium. Numai Goțiu urlă a morțiu.

  36. Bine, bine, dar scapati de Gotiu cat inca mai puteti! Omu’ a fost mereu un idiot! si va incerca de fiecare data sa dovedeasca ca el este cel mai mare idiot! il stiu de cand avea o rubrica pe republica si era mereu pe langa subiect, dar enervant de mult pe langa.

  37. S-A TREZIT GOȚIU!

    Aterizat în politică ca musca-n lapte, jurnalistul liber profesionist Goțiu, repede adormitorul în Parlament și unul dintre Chichirăii de bază din USR, tocmai s-a extras din lumea viselor și s-a aruncat la gâtul conducerii partidului care l-a trimis în Senat, zicând că nu e nevoie de niciun document programatic, acum când ”ne bat alegerile locale şi anticipatele la uşă” … și cum de nu pune USR-ul în dezbatere publică programul de guvernare */ … și cum adică USR este de centru-dreapta? Dar ce vrei măi băiete, să fie de centru-stânga?

    */ Programul de Guvernare participativ al USR se află pe site-ul partidului, dar musiu Goțiu n-a apucat să-și rupă din timpul de somn ca să-l citească …
    https://www.usr.ro/program-de-guvernare-participativ-revolutia-cetatenilor/

  38. Cai verzi pe pereți, maică! Bla, bla, bla, bla…..toți sunteți buni la vorbe…produceti numai vorbe fără cap și fără coadă! Votează STS pentru mine, așa că dați-vă bine pe lângă ei!

  39. Foarte bine ca se definesc in esichierul politic, as fi avut vreo 2-3 mentiuni, dar nu le mai scriu, pentru ca vor face ei reglajele necesare si mai tarziu. Mai prost este ca diversii contestatari din USR, cum ar fi Gotiu, total aiuristic, daca ma intrebati pe mine, continua cu seismele interne, de parca au in plan subrezirea USR, oricum mergea greu conectarea si colaborarea cu PLUS, mai au si framantarile astea interne care nu se mai sfarsesc, localele sunt dupa colt, incepeti odata sa va stabiliti tipul de alianta cu PLUS, selectarea candidatilor, sondajele pentru stabilirea candidaturilor, ca sa stiti cu cine si unde mergeti. Bateti pasul pe loc.

  40. USR-ul asta este antisistem, se pozitioneaza prin program impotriva tuturor formatiunilor si organizatiilor politice existente in Romania. Pericol mare pentru PNL.