G4Media.ro

Doar zece mii de români s-au înregistrat pentru votul în străinătate /…

Sursă foto: captură de ecran votstrainatate.ro

Doar zece mii de români s-au înregistrat pentru votul în străinătate / Președintele Autorității Electorale Permanente: Ritmul este nesatisfăcător

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Constantin-Florin Mituleţu-Buică, a anunţat vineri că până în prezent peste 10.000 de alegători români din diaspora s-au înregistrat online pe portalul www.votstrainatate.ro, dintre care aproximativ 5.300 doresc să îşi exprime opţiunea la o secţie de votare, transmite Agerpres.

Pe de altă parte, şeful AEP a opinat că ritmul înregistrat până în prezent nu este unul satisfăcător.

„Din punctul meu de vedere (ritmul înregistrărilor, n.r.) nu este satisfăcător. Când avem informaţii că afară sunt 5,6 milioane cetăţeni, conform Registrului Electoral sunt 700.000 de cetăţeni cu paşaport, cu domiciliu în străinătate, iar la acest moment noi avem 10.000 de cereri… Eu m-aş fi aşteptat ca cel puţin cei aproape 400.000 care au votat la europarlamentare să se preînregistreze”, a arătat el, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la sediul AEP.

Mituleţu-Buică a reamintit că misiunea diplomatică din Germania a solicitat înfiinţarea a 100 de secţii de votare, dar a atras atenţia că acest lucru nu este posibil fără preînregistrări.

„Cu siguranţă, statul român este obligat să asigure acest drept de vot – legea o spune – dar cu o preînregistrare. (…) Am avut o cerere de la un cetăţean care spunea că el trăieşte într-o localitate cu câteva zeci de mii de români. Şi noi îl rugăm pe acel cetăţean să vorbească cu câţi poate, să se preînregistreze”, a precizat Mituleţu-Buică.

Preşedintele AEP a mai spus că în lipsa unui număr suficient de preînregistrări există riscul să se reia situaţia de la alegerile europarlamentare. El a subliniat că preînregistrarea este la fel de simplă precum semnarea unei petiţii online, iar data limită este 11 septembrie.

„Avem un site, www.votstrainatate.ro. Îl promovăm. Îi rugăm pe toţi cetăţenii români care se află în străinătate să se înregistreze fie pentru secţie de votare, fie pentru vot prin corespondenţă. Numai înregistrându-te ai certitudinea că nu stai la rând, că vei reuşi să votezi”, a spus el.

Preşedintele AEP a menţionat că în această perioadă au loc întâlniri cu reprezentanţii MAE şi ai Ministerului Românilor de Pretutindeni pentru campania de promovare a preînregistrării pe portalul www.votstrainatate.ro. De asemenea, sunt în curs de elaborare o serie de materiale informative, care urmează să fie transmise şi în mediul audio-vizual. Mituleţu-Buică a menţionat că AEP promovează votul prin corespondenţă, inclusiv datorită faptului că acesta are un cost de 25 de euro/persoană, aproximativ de două ori mai mic faţă de costul pe care îl implică votul în secţie.

„În 2016 au fost peste 9.000 de cereri pentru votul prin corespondenţă. Acum sper să avem cel puţin 90.000 de cereri pentru votul prin corespondenţă”, a spus el.

Reprezentantul AEP a atras atenţia şi asupra faptului că există informaţii conform cărora unele formaţiuni politice ar intenţiona să strângă CNP-uri şi copii ale actelor de identitate, pentru a-i preînregistra pe cetăţeni. Mituleţu-Buică a subliniat că acest lucru nu este nici legal, nici moral, deoarece preînregistrările trebuie realizate de către cetăţeni, fără interferenţa politicienilor.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. nu am incredere in statul roman
    nu inteleg de ce trebuie sa mai trimit o data pasaportul scanat emis tot de ei, sa se duca direct la setia pasapoarte si sa intrebe

    • Din acelasi motiv pentru care la schimbarea buletinului iti cer copie dupa certificatul de nastere si sa vii insotit de proprietarul casei in care stai, nu e suficient buletinul vechi emis tot de ei. Sint timpiti, conservatori si dezorganizati si nu mai iese militienismul din ei.

  2. PSD continuă sa saboteze alegerile, cine ştie câte cereri aşteaptă prin cutii, ignorate de AEP-ul PSD-ului.

  3. E bataie de joc site-ul http://www.votstrainatate.ro . Pt ce trebuie sa upload-am actul de indentitate in format jpg, etc? Si de ce nu functioneaza??? Am facut poza, nu se incarca…

  4. Legalizarea furtului electoral.

    Pai nu de aia ai pasaport ? Cand obtii un pasaport nu este un numar de inregistrare ?

    Acum facem inregistrare la inregistrare la inregistrare la inregegistrare. Si in timp ce plimbam registre, mortii nostri voteaza-n locul nostru.

    Nu am incedere in statul roman. pentru mine statul roman este prabusit, si batjocura asta cu inregistrari inutile este o alta modalitate de fura votturi, sau de a justifica furtul voturilor. I got no time for bullshit.

  5. Miza este relativ simpla daca e sa ne punem putin capul la contributie.
    Prin toate aberatia asta psd doreste doar sa aiba munitie post alegeri, pe care le vor pierde cel mai probabil pe toate planurile (poate mai putin local, ca deh…stim cu toții cum e pe la noi prin judete), de care sa se folosească cu lozinci de genul „vedeti, vedeti, am avut dreptate ca in Diaspora se fraudeaza, au votat mult mai multi oameni fata de cei inregistrati => frauda”.
    Ceea ce acești parameci nu inteleg este ca votstrainatate.ro (însuși numele este penibil) este anti democratic. Suntem cetateni romani? Suntem. Avem pasaport/bi/ci etc.? Avem. Avem sistem anti frauda STS? Avem.
    Iar i-a basit unui alde ciordache mintea la o mizerie, iar AEP, psd fiind, au executat.

    • Sunt solicitate acte al caror format nu este cunsocut. Pentru ce trebuie sa dovedesti rezidenta daca tu vrei sa votezi prin corespondenta? Ti-am dat adresa imi trimiti plicul si votez. Asta sunt, nu mai votez in alta parte. Procesul de inregistrare este birocratic, neclar, netransparent, incet. Dovada este numarul mic de inregistrati. O nedreptate! Oamenii au dreptul la vot!

    • @McMatei: pentru ca din circa 5,6 mil romani traitori in afara granitelor, doar 0,7 mil (cca 12,5%!!!) au si actele in regula (adica predat Cartea de Identitate si aplicat pe pasaport mentiunea „cetatean roman cu domiciliul in strainatate” – la resedinta nu mi-e prea clar cum e).

      Ca urmare, cca. 5 milioane par a locui „stabil” in tara, desi in realitate nu se intampla asa. Ei isi pastreaza CI-urile din motive birocratice: este de n-şpe ori mai dificil sa rezolvi treburi cu acte in Statul roman cu pasaport cu mentiune de domiciliu in strainatate (trebuie sa te duci la alte ghisee, in resedinta de judet, etc.) decat cu un CI neaoş. Si au dreptate!

      Daca se inregistreaza cu resedinta in strainatate, cu prima ocazie in care ii prinde birocratul roman, ii arde direct si le face viata birocratica un calvar (eventual le retine si CI-ul pentru actualizarea datelor). 😈

      Din pacate, intre un vot important si un calvar birocratic, eu estimez ca foarte putini vor alege studiul mecanismului intrinsec al birocratiei. 🙁

  6. Eu m-am înregistrat fara probleme, dar sunt multi neinformati sau neinteresati care pana cu 2 zile inainte de alegeri nici nu stiu unde e sectia de votare. Ar fi ideal daca toti romanii ar fi putin mai responsabili, dar nu suntem. Suntem asa cum ne stim dintotdeauna, din pacate. Si la alegeri in functie de situația de moment acționăm, mai mult sau mai putin.

  7. Refuz sa le trimit atatea documente. Teoretic ne creaza conditii sa votam.. Practic ne pun frane prin cerintele lor absurde.
    Ne cer copii scanate dupa pasaport si dovada de rezidenta. Noi care locuim pe teritoriul UE avem drept de rezidenta, e implicit. La ce fel de document se refera? Cum arata? Sa dea un exemplu. Sa alergam acum sa aplicam dupa documente care sa ateste dreptul de rezidenta? Nu vor cumva sa le si traducem in romana? Sa mai cheltuim si niste bani asa..
    La ce le trebuie pasapoartele noastre scanate? Cine stie la ce le mai folosesc… nu avem incredere sa le trimitem! Suntem profund dezamagiti!

  8. Adică zeci de mii de diasporeni au timp de venit la miting dar nu au nene timp de un căcat de inregistrare online. Tipic romanesc… Mai eficient bocitul și tavalitul.

  9. Locuiesc in Canada. Urmaresc stirile si tot ce se intimpla in Romania. Pot spune ca sunt foarte bine informat incit votul meu sa fie bazat pe o cunoastere competenta a realitatii Romanesti. Am considerat ca ar fi o datorie cetateneasca ca de aceasta data, dupa 30 de ani ca spectator, sa fiu in stare sa-mi exprim acest drept cetatenesc da a vota. Din pacate, m-am poticnit dela primul rind, my CNP. Am scris primele 7 numere dar cind am continuat cu Literele JJN…., surprise: Nu se pot scrie. Subscriu celor care spun ca acest guvern si acest birou electoral fac orice sa descurajeze Romanii sa voteze.