G4Media.ro

George Simion insistă cu dezinformarea potrivit căreia 1,5 milioane de cetățeni decedați…

Foto: Inquam Photos / Cristi Vescan

George Simion insistă cu dezinformarea potrivit căreia 1,5 milioane de cetățeni decedați s-ar regăsi pe listele de vot / Ministerul de Interne, Autoritatea Electorală Permanentă și Serviciul de Telecomunicații Speciale au demontat acuzația cu probe

George Simion a reluat duminică o dezinformare potrivit căreia 1,5 milioane de cetățeni decedați ar fi pe listele de vot, informație pe care toate autoritățile au respins-o categoric, cu documente.

Urmărește cele mai noi producții video G4Media

- articolul continuă mai jos -

„Avem 1,5 milioane de morți pe listele de vot. Am fost acuzați de dezinformare, dar MAI nu a răspuns de ce avem morți care s-au trezit pe listele de vot”, acuza Simion.

Ministerul de Interne

Autoritățile române au demontat cu probe acuzația.

„Urmare a informațiilor referitoare la actualizarea listei cu cetățenii români care au împlinit vârsta de 18 ani, facem următoarele precizări:

Potrivit legii în vigoare, de doua ori pe an (de regula pana la 31 martie, respectiv pana la 30 septembrie) se transmit către AEP seturile de date actualizate.

În anii cu evenimente electorale, pe lângă seturile transmise semestrial, pana la 31 martie, respectiv 30 septembrie, se transmit seturi actualizate  cu 20 zile înainte de fiecare eveniment electoral.

Astfel, DGEP a transmis către AEP listele cu persoanele care au împlinit 18 ani, pentru actualizarea Registrului Electoral, proces ce a fost realizat conform prevederilor legale.

Subliniem faptul că informațiile actualizate sunt integrate în Registrul Național de Evidenta Persoanelor (RNEP) în termen de 10 zile de la producerea evenimentului de viață (deces, împlinirea a 18 ani etc.), context în care termenul de înregistrare în sistem electronic a fost redus de la 6 săptămâni la maxim 10 zile.

De asemenea, facem precizarea că identitatea alegătorilor și dreptul acestora de a vota este verificată inclusiv prin sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal.

Reamintim că Ministerul Afacerilor Interne, prin Direcția Generală pentru Evidența Populației (DGEP), și Autoritatea Electorală Permanentă colaborează constant pentru îndeplinirea obligațiilor legale ce revin fiecărei instituții, în privința organizării alegerilor pentru Președintele României, din anul 2025”, au transmis reprezentanții Ministerului de Interne.

Ministerul de Interne a revenit ulterior cu noi precizări.

„Pentru o informare corectă a opiniei publice privind acuratețea datelor din Registrul Național de Evidență a Persoanelor (R.N.E.P.), Ministerul Afacerilor Interne (MAI) face următoarele precizări:

  1. Administrarea datelor din R.N.E.P. respectă strict prevederile legale în vigoare. Conform Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 97/2005 actualizarea informațiilor privind identitatea, domiciliul, reședința și starea civilă se realizează exclusiv pe baza documentelor oficiale emise de serviciile publice comunitare locale sau de oficiile consulare, pe baza acestora fiind înregistrate prompt, inclusiv decesele.
  2. Conform ultimelor analize, la data de 10 mai 2025, în R.N.E.P. erau înregistrate 8.463 de persoane cu vârsta peste 100 de ani. Această cifră reflectă situația administrativă reală și nu indică erori sau nereguli. Sistemul informatic al R.N.E.P. nu deduce decesul unei persoane pe baza vârstei, ci doar pe baza documentelor oficiale transmise.
  3. Datele din R.N.E.P. sunt puse la dispoziția autorităților electorale în mod gratuit, transparent și în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 679/2016 (GDPR). Orice cerere de informații statistice este procesată cu celeritate, respectând normele privind protecția datelor cu caracter personal.
  4. R.N.E.P. este actualizat pe baza informațiilor furnizate de serviciile publice comunitare și oficiile consulare, asigurând astfel acuratețea datelor utilizate în procesele electorale.
  5. Facem apel la responsabilitate. În contextul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, MAI îndeamnă cetățenii și reprezentanții mass-media să verifice informațiile exclusiv din surse oficiale și să evite diseminarea sau amplificarea informațiilor neverificate”, se arată în comunicatul NAI.

Autoritatea Electorală Permanentă

Și Autoritatea Electorală Permanentă a dezmințit informațiile potrivit cărora listele electorale permanente nu ar fi corecte.

„Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) precizează că informaţiile vehiculate privind corectitudinea listelor electorale permanente sunt false, arătând că nu a fost primită nicio comunicare oficială de la vreo formaţiune politică privind situaţii punctuale în care persoane decedate ar figura pe liste.

Totodată, Ministerul de Interne arată că datele din Registrul Naţional de Evidenţă a Persoanelor se actualizează pe baza documentelor oficiale. Astfel, în 10 mai, în RNEP erau înregistrate 8.463 de persoane cu vârsta peste 100 de ani. ”Această cifră reflectă situaţia administrativă reală şi nu indică erori sau nereguli. Sistemul informatic al R.N.E.P. nu deduce decesul unei persoane pe baza vârstei, ci doar pe baza documentelor oficiale transmise”, adaugă MAI.

”Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) atrage atenţia că informaţiile vehiculate în spaţiul public referitoare la corectitudinea listelor electorale permanente sunt false şi precizează că nu a fost primită nicio comunicare oficială de la vreo formaţiune politică referitoare la existenţa unor situaţii punctuale privind persoane decedate care ar figura pe listele întocmite pentru scrutinul din data de 18 mai 2025”, a afirmat AEP, duminică după-amiază, într-un comunicat de presă.

Totodată, autoritatea a precizat că:

Fiecare cetăţean român care a împlinit vârsta de 18 ani şi care are drept de vot figurează în Registrul electoral.

  • Fiecare alegător figurează în Registrul electoral o singură dată.
  • Datele care se înscriu în Registrul electoral provin de la mai multe entităţi ale statului român.
  • Datele cetăţenilor care sunt înscrişi sau sunt radiaţi din oficiu în Registrul electoral sunt furnizate de structurile Ministerului Afacerilor Interne, astfel:

– înscrierea în Registrul electoral a cetăţenilor români care au împlinit sau împlinesc vârsta de 18 ani până în ziua alegerilor inclusiv se face, din oficiu, de către Autoritatea Electorală Permanentă, pe baza comunicării Direcţiei Generale pentru Evidenţa Persoanelor,

– după dobândirea cetăţeniei române, persoanele care au 18 ani împliniţi sunt înscrise în Registrul electoral, din oficiu, de către Autoritatea Electorală Permanentă, pe baza comunicării Direcţiei Generale pentru Evidenţa Persoanelor,

– Direcţia Generală de Paşapoarte comunică Autorităţii Electorale Permanente datele privind fiecare alegător român care şi-a stabilit domiciliul în străinătate, pentru a fi înscris în Registrul electoral.

  • Actualizarea datelor cetăţenilor înscrişi în Registrul electoral revine primarilor sau persoanelor împuternicite de aceştia. Activităţile de actualizare includ modificările de domiciliu, schimbarea numelui, stabilirea reşedinţei, precum şi radierile în caz de deces, de pierdere a cetăţeniei române, de interzicere a exercitării dreptului de a alege sau de punere sub interdicţie.
  • Evidenţa alegătorilor în Registrul electoral este un proces în continuă evoluţie, datele schimbându-se de la zi la zi, fapt care se reflectă în comunicatele pe care Autoritatea Electorală Permanentă le publică lunar, pe site-ul propriu, www.roaep.ro, cu privire la numărul alegătorilor înscrişi în Registrul electoral.
  • AEP furnizează numărul tuturor cetăţenilor români cu drept de vot, care deţin acte de identitate eliberate de statul român, indiferent unde aceştia au locuinţa stabilă (în ţară sau în străinătate). Acest număr este un număr cert şi verificabil în orice moment, prin numărarea actelor de identitate emise de statul român. Cetăţenii români plecaţi din ţară, care îşi păstrează actele de identitate în care figurează domiciliul în România, rămân înscrişi în Registrul electoral cu adresa de domiciliu în România.

Autoritatea Electorală Permanentă adaugă că a comunicat, în 13 mai, situaţia numărului de alegători valabil pentru alegerea preşedintelui României din 18 mai 2025.

Astfel, numărul total al alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente este 17.988.218 cetăţeni. Numărul total de cetăţeni români cu domiciliul în străinătate care figurează cu drept de vot la acest scrutin este 1.016.327 de persoane. Numărul total al alegătorilor români din străinătate care au optat pentru votul prin corespondenţă prin înregistrarea pe site-ul www.votstrainatate.ro şi sunt înscrişi în listele electorale permanente din străinătate pentru votul prin corespondenţă este de 6.085 de cetăţeni. Numărul total al alegătorilor români din străinătate care au optat pentru votul la secţia de votare prin înregistrarea pe site-ul www.votstrainatate.ro şi sunt înscrişi în listele electorale permanente din străinătate este de 2.235 de cetăţeni. Numărul total al persoanelor care au dreptul de vot interzis este de 20.326 de cetăţeni.

”De asemenea, AEP precizează că arhitectura electorală instituţională asigură toate condiţiile pentru funcţionarea optimă a sistemelor şi aplicaţiilor informatice utilizate la turul al doilea al alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2025. Instituţiile implicate în organizarea procesului electoral din anul 2025 au luat toate măsurile pentru a asigura desfăşurarea unor alegeri libere, corecte şi transparente, în acord cu cele mai înalte standarde democratice europene şi internaţionale. Autoritatea Electorală Permanentă asigură alegătorii că toate cerinţele operaţionale stabilite de către AEP, Biroul Electoral Central şi Institutul Naţional de Statistică au fost implementate de către Serviciul de Telecomunicaţii Speciale în vederea utilizării sistemelor IT&C securizate pentru buna desfăşurare a procesului electoral din data de 18 mai 2025”, subliniază AEP.

Serviciul de Telecomunicații Speciale

Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a precizat, la rândul său,  că ”sistemele destinate prevenirii votului ilegal îndeplinesc toate condițiile legislative, tehnice și operaționale” și anunță că a primit mai multe vizite din partea unor organizații interne și internaționale care au documentat activitățile de suport tehnic.

„STS își reafirmă angajamentul pentru organizarea proceselor electorale într-un climat de transparență. În lumina acestui angajament, STS a primit mai multe vizite din partea unor organizații interne și internaționale care au documentat activitățile de suport tehnic în contextul desfășurării alegerilor din data de 18 mai 2025.

Serviciul de Telecomunicații Speciale a implementat toate cerințele operaționale stabilite de către Autoritatea Electorală Permanentă, Biroul Electoral Central și Institutul Național de Statistică, în vederea utilizării sistemelor IT&C securizate pentru buna desfășurare a procesului electoral din data de 18 mai 2025.

Sistemele și aplicațiile informatice destinate verificării dreptului de vot și prevenirii votului ilegal (ADV), monitorizării prezenței în secțiile de votare (SIMPV) și centralizării datelor din procesele-verbale (SICPV) au fost certificate de către Autoritatea Electorală Permanentă și îndeplinesc toate condițiile legislative, tehnice și operaționale.

Infrastructura de comunicații și tehnologia informației suport pentru alegeri este funcțională, iar echipele de specialiști ale STS au pus în aplicare măsuri proactive de prevenire și contracarare a eventualelor riscuri de securitate cibernetică. Echipamentele de tehnologia informației, de telecomunicații și de securitate cibernetică au fost configurate pentru a funcționa în parametri optimi.

Pentru a asigura trasabilitate și integritate, semnăturile datelor anonimizate sunt ancorate în rețeaua națională de blockchain, compusă din 9 noduri aflate în administrarea unor instituții naționale, altele decât STS, și integrată cu infrastructura europeană EBSI (European Blockchain Services Infrastructure) compusă din 40 de noduri distribuite la nivel european.

Și cu ocazia scrutinului organizat în data de 18 mai 2025, pe portalul de transparență Prezenta.roaep.ro, toți cei interesați vor putea vedea în timp real datele privind prezența la vot, dar și rezultatele cumulate, imediat după închiderea secțiilor de votare și pe măsură ce sunt transmise și centralizate procesele-verbale din secțiile de votare sau din birourile electorale”, au transmis reprezentanții Serviciului de Telecomunicașii Speciale.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Semiom a făcut covid și i-a afectat gândirea și așa precară.

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.