G4Media.ro

UPDATE DNA cere majorarea pedepsei în dosarul de corupție al fostului primar…

Foto: Sorin Oprescu. Sursa: Inquam Photos / Florin Cornel

UPDATE DNA cere majorarea pedepsei în dosarul de corupție al fostului primar al Capitalei Sorin Oprescu. În primă instanță, Oprescu a fost condamnat 5 ani și 4 luni de închisoare/ Oprescu, în instanță: Nu am încălcat niciodată legea, nu am trecut de bariera pe care mi-a dat-o educația

Un procuror al Direcției Naționale Anticorupție a cerut, joi, majorarea pedepselor date în dosarul de corupție al fostului edil al Capitalei Sorin Oprescu, au precizat pentru G4Media.ro surse participante la ședința de judecată.

  • Update ora 15.30: Procesul s-a încheiat, fără ca judecătorul să anunțe data la care va pronunța o decizie finală.

 

  • Update ora 15.20: În ultimul cuvânt în fața instanței, Sorin Oprescu a declarat că nu a încălcat niciodată legea. „O spun fără falsă modestie, în viața mea am facut bine pentru oameni. (…) Toate acuzațiile care mi s-au adus sunt facute pe vorbele unui om care a comis aceasta delațiune pentru a-și obține o pedeapsă mai mica. (…) De-a lungul mandatului de primar general am avut 462 de plângeri penale, toate sunt incheiate cu NUP. N-am încălcat niciodată legea. Am aproape 50 de ani de muncă. Nu am trecut de bariera pe care mi-a dat o educația. Va rog să țineți  seamă că, totuși, am fost și încă mai sunt chirurg, am fost primar general, senator și nu in ultimul rand am o pregatirs academica de ani de zile. Si nu mi s-a reproșat niciodată nici ca mi-a lipsit vreun ban, profesionalismul, că aă fi fost un nemernic care a încălcat legea și am incercat să mă ascund.” a subliniat fostul primar.

Mai precis, magistratul a solicitat ca instanța care va da decizia finală, Curtea de Apel București, să se orienteze spre o pedeapsă maximă prevăzută de lege în cazul acuzațiilor imputate lui Oprescu – luare de mită, spălare de bani, abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, constituire a unui grup infracțional organizat.

  • „Orientati pedepsele către maximum special. Prin prisma funcției deținute, Sorin Oprescu a înțeles să pervertească actul administrativ. A înțeles să comită cele mai grave fapte prevăzute de codul penal”, a precizat în sala de judecată procurorul de caz, conform unor surse participante la ședință.

Potrivit specialiștilor în justiție consultați de G4Media.ro, după calcule, acest lucru ar putea însemna peste 15 ani de închisoare.

În replică, avocatul fostului primar a cerut achitarea clientului său.

Discuțiile au loc în cadrul ultimului termen din acest proces, urmând ca instanța sa intre în deliberări și apoi să anunțe un verdict final.

Fostul primar Sorin Oprescu a fost condamnat pe 13 mai 2020 la cinci ani și patru luni de închisoare cu executare, decizia nefiind definitivă.

Acuzațiile DNA

Pe 20 noiembrie 2015, procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Sorin Oprescu pentru luare de mită, spălare de bani, abuz în serviciu şi constituire a unui grup infracţional organizat. În aceeaşi cauză sunt judecaţi Bogdan Popa – fost şef al Administraţiei Cimitirelor, Cristian Stanca – fostul şofer al lui Oprescu, Mircea Octavian Constantinescu – fost şef al Direcţiei Economice din Primăria Capitalei, Ruxandra Mihaela Petroi Avasiloae – fost director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti, Florin Şupeală – fost director adjunct al Centrului, Claudiu Bengalici – administrator al unei societăţi comericale, Ion Niţă şi Romeo Albu.

Procurorii acuză că în perioada 2013 – 2015 un grup organizat la care ar fi aderat şi Oprescu ar fi înfiinţat în administraţia locală din Bucureşti un sistem prin care firmele care doreau să primească contracte din partea instituţiilor publice aflate în subordinea primarului trebuiau să dea o parte din profit sub formă de mită unor factori de decizie din cadrul aparatului primarului.

Astfel, firma executantă păstra pentru sine între 30 şi 33% din profitul brut, iar diferența era remisă funcţionarilor din cadrul aparatului primarului municipiului Bucureşti, cu titlu de mită. O parte de 10 la sută din valoarea contractului era cerută pentru Sorin Oprescu, potrivit DNA.

Foto: Sorin Oprescu. Sursa: Inquam Photos / Florin Cornel

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Face un an, iese, ramane cu banii. Am mai vazut filmul asta.

    • După care revine in politică, pentru că poporul il vrea

    • De ce a fost tergiversat atatia ani acest proces ?
      Infractorul a fost prins in flagrant.
      Cine raspunde pentru aceasta bataie de joc ?
      Procesele tuturor marilor corupti si marilor infractori, care au devalizat tara, sunt tergiversate la nesfarsit.
      Ce se mai aude de procesele lui Vanghelie ?
      Ce se mai aude de Sorina Pintea ?
      Ce face Inspectia Judiciara ?
      Ce face CSM-ul ?
      Ce face ministrul justitiei ?
      A fost votata o lege privind celeritatea judecarii dosarelor.
      Cu infractprii in stare de libertate, judecatorii nu trebuie sa accepte nicio amanare si sa dea termene foarte scurte.

  2. Îmi imaginez cum le-a povestit ani de zile judecătorilor despre autostrăzile suspendate doar doar vor pricepe aluzia 🤣

  3. Are tupeu mosu’ ca de obicei.
    Tataita, hotul neprins e negustor cinstit, insa in cazul tau las-o asa cum a cazut!

  4. Nu cred asa ceva. Nu e omul. E imposibil. In nici un caz doar 10%. E o calomnie nerusinata.

    • Mi-a placut asta cu bariera educatiei. Pai daca educatia l-a invatat asa, nu exista nicio bariera.

  5. Pe 16 aprilie afla sentinta….

  6. hoașca bătrână are vilă doar din operațiile de apedincită, nu?

  7. Pronunțarea deciziei definitive a fost amânată pentru 16 aprilie. Scrie pe site-ul instanței