G4Media.ro

EXCLUSIV: DNA a declinat la noua Secție specială dosarul in rem care…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

EXCLUSIV: DNA a declinat la noua Secție specială dosarul in rem care îi vizează și pe jurnaliștii de la Lumea Justiției / Ziariștii acuză un atentat la libertatea presei

DNA a declinat la noua Secție specială din cadrul Parchetului general dosarul in rem care îi vizează și pe jurnaliștii de la Lumea Justiției, a informat biroul de presă al DNA la solicitarea G4media.ro.

La sfârșitul anului 2022, pe rolul DNA a fost înregistrată plângerea unei persoane în cuprinsul căreia erau menționate, printre altele, și presupuse infracțiuni aflate în competența de soluționare a procurorilor anticorupție.

După verificarea competenței, în conformitate cu prevederile art. art. 58 alin.1 și 2 din Codul de Procedură Penală, la data de 27 ianuarie 2023, procurorii anticorupție au dispus declinarea competenței de soluționare a cauzei în favoarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție deoarece, în cauză, sunt semnalate presupuse infracțiuni ce ar fi fost comise de către magistrați”, a arătat DNA, la solicitarea G4media.ro.

Dosarul a fost deschis la plângerea judecătorului de la Curtea de Apel București, Ciprian Ghiță, au explicat surse judiciare pentru G4media.ro.

Pe 16 noiembrie 2022, judecătorul a formulat plângere penală privindu-i pe jurnaliștii Luju.ro, George Tărâță și Elena Dumitrache, firma care administează site-ul, Jurindex Media SRL, pe fosta judecătoare Viorica Costiniu și actuala judecătoare Andreea Ciucă, companiile Google Bucharest SRL, Google Ireland Limited, Google LLC, avocații Alexandru Victor Todică, Roxana Daskalu și casa de avocatură Grigorescu Stefănică și Asociații SPRL.

Pe 23 noiembrie 2022, procurorul Cosmin Iordache a început urmărirea penală in rem pentru acuzațiile de constituire a unui grup infracțional organizat, favorizarea făptuitorului, abuz în serviciu, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată și fals în declarații.

Potrivit surselor G4media.ro, judecătorul Ciprian Ghiță urmărea eliminarea din motoarele de căutare Google a unor articole negative la adresa lui scrise de jurnaliștii de la Luju.

Imediat după ce a început urmărirea penală in rem, procurorul Cosmin Iordache s-a abținut în dosar motivând că a fost coleg la INM cu judecătorul Ciprian Ghiță, au explicat surse judiciare pentru G4media.ro. Dosarul a ajuns la procuroarea Ionela Bălan, care l-a declinat la noua Secție specială pe motiv că plângerea judecătorului vizează și magistrați.

Deschiderea acestui dosar penal in rem care îi vizează și pe jurnaliștii de la luju.ro – o publicație cu un discurs vehement împotriva a ceea ce numesc ei ”abuzurile DNA” – i-a determinat să lanseze o intensă campanie de victimizare cu titluri de genul ”ATENTAT DNA LA LIBERTATEA PRESEI – Ordin de zi pe unitate: publicațiile #rezist cu finanțare externă au primit comandă să atace concertat Lumea Justiției cu un document fabricat de Secția a II-a din DNA” , ”VETERANII PRESEI DENUNȚĂ ABUZUL DNA”, ”LIBERTATEA DE EXPRIMARE ESTE IN PERICOL”.

Judecătorul Ciprian Ghiță de la Curtea de Apel București este cel care l-a condamnat la 13 ani de închisoare pe fostul șef al Fiscului, Șerban Pop. Judecătorul Ghiță i-a aplicat o sentință dură de 22 de ani de detenție și fostului magistrat Mircea Moldovan, pentru luare de mită, în dosarul Adamescu. Fostul judecător Moldovan este cunoscut drept magistratul care a sărit gardul atunci când procurorii au venit să îl ia de acasă. Judecătorul a fugit în pădure, dar apoi s-a răzgândit, a mers la DNA și s-a predat.

În dosarul fostului ofițer SRI Daniel Dragomir, judecătorul Ciprian Ghiță înclina pentru achitare, în dezacord cu celălalt membru al completului, judecătorul Ovidiu Năstase Richițeanu. Un al treilea judecător, Mariana Constantinescu, a intrat în complet de divergență și a înclinat balanța în sensul condamnării fostului ofițer SRI la 3 ani și 10 luni cu executare pentru corupție.

Judecătorul Ciprian Ghiță a fost sancționat disciplinar de CSM cu reducerea salariului cu 20 % timp de 6 luni pentru 3 abateri disciplinare. Înalta Curte a menținut sancțiunea aplicată magistratului.

Notă: Alex Costache este jurnalist și la Știrile TVR. 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. „libertatea presei” hahaha ce gluma, luju e o mizerie de presă pentru PSD, ca 70% din presa din Romania.

  2. luju nu este presa si aia care scriu acolo laturi nu sunt jurnalisti.

  3. Mai vă dau eu o procuroare coruptă…..procuroarea *VULPE* DE LA BUZĂU

  4. Luju,Ciutacu,Gadea,Badea ,Soloviov,Margarita Simonian, elita jurnalistilor corecti si cinstiti cu stapanii lor, din partea asta de lume.

  5. Să nu credeți că acest forum nu este infectat de troli rusofili/auriști.
    Să revenim la poveste: DNA, așa paralizat cum este, mai dă din coate și da bine. Uite, astfel mai avem câteva satisfacții și îi prind pe ăștia cu mâna pe bani.