G4Media.ro

Disidentul rus Oleg Orlov refuză să depună mărturie la proces: „Să mă…

sursa foto: captura video

Disidentul rus Oleg Orlov refuză să depună mărturie la proces: „Să mă pocăiesc, să mă recunosc vinovat în fața judecătorilor? Ar fi ca și cum mi-aș renega întreaga viață”

Disidentul rus Oleg Orlov, judecat de vineri pentru că a denunțat în repetate rânduri asaltul asupra Ucrainei, a refuzat să depună mărturie la această primă audiere, potrivit unui jurnalist AFP prezent la fața locului, transmite Le Figaro.

„Refuz să depun mărturie. Îmi rezerv pur și simplu dreptul de a face remarci la încheiere, deoarece consider că acest proces este nedrept”, a declarat el. „Nu îmi recunosc vinovăția. Nu înțeleg cum cineva poate fi persecutat pentru că își exprimă o opinie”, a insistat el în fața instanței care judecă cazul la Moscova.

Veteran al Memorial, ONG-ul care a primit premiul Nobel pentru pace în 2022 și care a fost dizolvat de justiția rusă, bărbatul de 70 de ani riscă până la cinci ani de închisoare pentru denunțurile sale repetate împotriva ofensivei militare din Ucraina, lansată în urmă cu doi ani de Vladimir Putin.

Purtând o cămașă albastru deschis și un hanorac gri, Orlov a declarat pentru AFP, cu câteva minute înainte de deschiderea procedurii, că se află „într-un spirit de luptă”. „Nu mă aștept la nimic bun”, a recunoscut el, însoțit de avocatul său.

Al doilea proces

În urma unui prim proces, Oleg Orlov a fost găsit vinovat în octombrie 2023 de „discreditarea” armatei și condamnat la o amendă mică, un verdict foarte blând într-o Rusie care s-a obișnuit să încarcereze criticii regimului.

Spre surprinderea tuturor, procuratura solicitase această amendă, justificând-o prin vârsta și starea de sănătate a opozantului. Apoi s-a răzgândit și a făcut apel, deplângând faptul că pedeapsa era „excesiv de ușoară” și nu corespundea „pericolului public” reprezentat de acuzat. Justiția rusă a decis apoi să returneze dosarul împotriva lui Orlov anchetatorilor și să lanseze un nou proces împotriva disidentului pentru aceleași acuzații.

În timp ce majoritatea criticilor lui Vladimir Putin au fost încarcerați sau forțați să plece în exil în ultimii ani, pe fondul accelerării represiunii, Oleg Orlov a declarat săptămâna aceasta pentru AFP că rămâne în Rusia pentru a „continua lupta”. „Nu vreau să sfârșesc în închisoare… Dar am de ales?”

Astfel încât nu se pune problema ca el să se plece în fața unei justiții pe care o califică drept nedreaptă: „Să mă pocăiesc, să mă recunosc vinovat în fața judecătorilor? Ar fi ca și cum mi-aș renega întreaga viață”. Cu toate acestea, el spune că se așteaptă la un verdict de vinovăție înainte de alegerile prezidențiale de la jumătatea lunii martie, care ar trebui să îl vadă pe Vladimir Putin triumfând fără opoziție. „Nimeni nu se îndoiește că voi fi condamnat”, a declarat el pentru AFP din apartamentul său din nordul Moscovei.

„Forțe întunecate”

Oleg Orlov este acuzat că ar fi manifestat împotriva asaltului rusesc în Ucraina și că ar fi semnat un articol vitriolant împotriva autorităților ruse, publicat de media franceză Mediapart. Articolul acuză trupele ruse de uciderea „în masă” a civililor ucraineni și denunță „victoria” în Rusia a „forțelor cele mai întunecate”, cele care „visau la răzbunare totală” după destrămarea URSS în 1991.

Semn că lațul s-a strâns în jurul său în ultimele luni, la începutul lunii februarie, autoritățile ruse l-au plasat pe lisa „agenților străini”, o calificare care este însoțită de constrângeri administrative stricte. Sute de alte persoane, printre care activiști pentru drepturile omului, opozanți și jurnaliști independenți, au fost plasate pe această listă în ultimii ani.

Activ încă din anii 1970, Oleg Orlov a devenit unul dintre pilonii Memorial, principala organizație care luptă în Rusia pentru păstrarea memoriei represiunii sovietice și care documentează represiunea din Rusia președintelui Putin. ONG-ul a fost dizolvat la sfârșitul anului 2021 de către justiția rusă, dar a primit ulterior Premiul Nobel pentru Pace 2022, la câteva luni după începerea asaltului rusesc asupra Ucrainei.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Se adună, picătură cu picătură.