G4Media.ro

Discromatopsia sau daltonismul, afecțiunea de care suferă sute de mii de români:…

Sursa foto: Unsplash/ Amanda Dalbjörn

Discromatopsia sau daltonismul, afecțiunea de care suferă sute de mii de români: au probleme în a citi grafice, hărți și informații în aeroport sau în magazin / „Este ca și când te-ai uita la un televizor la care percepi doar nuanțe”

Aproximativ 8% dintre bărbații români și 0,5% dintre femei au o sensibilitate diferită față de ”standard”, în ceea ce privește percepția culorilor. Este vorba despre discromatopsie.

Aceasta poate varia de la probleme ușoare în distingerea nuanțelor similare până la incapacitatea completă de a percepe diferențele între anumite culori.

Există mai multe tipuri de discromatopsie, sau daltonism, potrivit Healthline.com.

Discromatopsia roșu-verde este cea mai comună și include protanopia, adică lipsa percepției pentru culoarea roșie și deuteranopia lipsa percepției pentru culoarea verde.

Discromatopsia albastru-galben este mai rară și vizează în principal lipsa percepției pentru culoarea albastră.

Discromatopsia totală sau acromatopsia este cea mai rară formă și presupune absența completă a percepției culorilor, persoanele afectate văzând lumea în nuanțe de gri.

Persoanele care au discromatopsie se confruntă cu bariere semnificative în viața de zi cu zi. În trecut, acestea nu puteau obține un permis de conducere, însă situația s-a schimbat. În prezent, la examinarea oftalmologică se testează sensibilitatea la contraste mai degrabă decât percepția cromatică.

G4Media a discutat cu o persoană care a fost diagnosticată cu această afecțiune. Este vorba despre un bărbat de 37 de ani.

„Avem dificultăți în a distinge între culori similare, cum ar fi roșu și verde sau chiar albastru. Este ca și când te-ai uita la un televizor la care percepi doar nuanțe, intensitatea luminii… fără să știi exact la ce culoare te uiți. Apar probleme în a citi grafice, hărți, apar probleme de orientare în aeroport, în magazin sau de câte ori întâlnim informații diferențiate prin culoare. Ați întrebat cum e la semafor: acolo, pentru mine, care am o formă să spunem mai ușoară, e mai simplu. Pot percepe că luminozitatea este diferită, contrastul dintre culori”, a spus acesta.

El a adăugat că persoanele cu discromatopsie ar putea fi ajutate prin suplimentarea cantității de informație non-cromatică, explicații mai multe sau chiar informații scrise, unde este posibil.

Cauzele discromatopsiei sunt, în general, genetice, dar pot fi și dobândite ca urmare a unor afecțiuni ale ochilor, leziuni cerebrale, sau expunerea la anumite substanțe chimice.

Diagnosticarea se face prin teste de vedere a culorilor, cum ar fi testul Ishihara.

Specialiștii de la MedLife spun că până în acest moment nu există un tratament care să vindece cecitatea cromatică genetică. Există, însă, posibilitatea purtării unor ochelari cu un filtru special, care dă posibilitatea de a vedea culorile.

Ei spun că cecitatea cromatică poate fi clasificată în două tipuri, în funcție de cauzele de producere: genetică sau dobândită.

Cecitatea cromatică genetică este constantă de-a lungul vieții, nu evoluează și este prezentă de la naștere și la ambii ochi.

”Cecitate cromatică dobândită după utilizarea anumitor medicamente și substanțe (hidroxiclorochina, medicamente folosite în tratamentul bolilor psihiatrice sau TBC, droguri, alcool excesiv), boli metabolice, boli oculare ce afectează retina, cristalinul sau nervul optic.

Cecitatea cromatică dobândită se accentuează în timp, apare după expunerea la factori declanșatori specifici și afectează doar un ochi sau ambii ochi, dar asimetric”, precizează aceștia.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...