G4Media.ro

Diplomat italian: Există riscul creării unui bloc pro-rus în Europa Centrală și…

Sursa foto: Dreamstime

Diplomat italian: Există riscul creării unui bloc pro-rus în Europa Centrală și de Est cu Slovacia, Ungaria și poate România

Ambasadorul Stefano Stefanini, fost reprezentant al Italiei la NATO și fost consilier diplomatic al președintelui Napolitano, a avertizat în contextul alegerilor prezidențiale din România că ”există riscul creării unui bloc pro-rus în Europa Centrală și de Est cu Slovacia, Ungaria și poate România”, potrivit Il Messagero.

Urmărește cele mai noi producții video G4Media

- articolul continuă mai jos -

Diplomatul italian a inclus și Cehia pe lista țărilor care ar putea aluneca spre Rusia după alegerile de anul viitor.

”Vom vedea dacă va reuși să câștige și turul al doilea și să adune o majoritate, dar simplul fapt că a spus deja că îl va nominaliza pe Călin Georgescu în funcția de prim-ministru ne oferă o percepție destul de clară asupra direcției sale autocratice”, a mai spus Stefanini.

Diplomatul italian a mai avertizat că ”partidele românești tind să se fragmenteze, ceea ce nu este de bun augur pentru capacitatea frontului moderat, centrist, european și pro-NATO de a se alia în jurul unui candidat”.

Stefano Stefanini a explicat și importanța din punct de vedere strategi a României.

”Este fundamentală din punct de vedere strategic pentru poziția sa la Marea Neagră. De asemenea, se învecinează cu Moldova și Ucraina și este foarte importantă pentru NATO. Și ar putea deveni și mai mult, dacă prezența militară americană în Europa s-ar diminua. De asemenea, este o țară decisivă pentru viitoarea integrare a Ucrainei în Uniunea Europeană. În plus, există un filon străvechi de revendicări teritoriale românești față de țările vecine. Ungaria nu uită niciodată Tratatul de la Trianon. O situație care, slavă Domnului, a putut fi gestionată, deoarece România și Ungaria au făcut cândva parte din blocul sovietic și astăzi, în mod liber, din UE și NATO, ceea ce împiedică explozia impulsurilor ultranaționaliste”.

”În două țări occidentale importante, precum Canada și Australia, efectul Trump a fost acela de a dezamorsa impulsurile populiste, în timp ce în Europa pare să se întâmple opusul, gândiți-vă doar la recenta victorie a lui Farage în Regatul Unit și a AfD în Germania. Toate acestea demonstrează o vulnerabilitate europeană de la est la Marea Neagră până la vest la Atlantic, unde tentația populistă inspirată de Trump reușește să mobilizeze mai degrabă decât să imunizeze. Stabilitatea Europei nu se măsoară la Bruxelles, ci în voturile fiecărei țări. În cele din urmă, există riscul creării unui bloc pro-rus în Europa Centrală și de Est: Slovacia, cu riscuri pentru Republica Cehă care votează anul viitor, Ungaria și acum, poate, România”, a adăugat el.

Articol: Marco Ventura / Traducerea Rador: Oana Avram

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.