G4Media.ro

Digi24: Divorţul prin mediere a fost interzis. Decizia a fost luată de…

Sursa foto: Pexels

Digi24: Divorţul prin mediere a fost interzis. Decizia a fost luată de Instanţa Supremă

Divorțul prin mediere a fost interzis printr-o decizie a Curții Supreme. Mai precis, magistrații Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au stabilit că desfacerea unei căsnicii este o problemă personală, în care este implicat statutul persoanei. Or, acesta din urmă nu poate fi subiect de negociere. De la data la care decizia a fost publicată în Monitorul Oficial, oricine vrea să divorțeze este obligat să treacă printr-un proces, cu termene, avocați și martori, reltează Digi24.ro.

Avocatul Adrian Cuculis a explicat la Digi24 că soţii care vor dori să divorţeze vor avea mai puţine opţiuni, în condiţiile în care acordul de mediere nu mai poate constitui decât o probă incipientă, doar judecătorii putând lua act de decizia de divorţ. Asta va avea drept consecinţe atât costuri mai ridicate – taxa de timbru va fi de 200 de lei faţă de 20 de lei cât costa medierea – cât şi timp mai îndelungat.

Decizia a fost luată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în 9 decembrie, iar hotărârea a fost publicată în Monitorul Oficial săptămâna trecută.

Instanţa a fost sesizată de Avocatul Poporului cu recurs în interesul legii în materie civilă cu privire la interpretarea unor articole din Legea 192/2006 privind medierea și organizarea profesiei de mediator. Judecătorii trebuiau să stabilească dacă instanța de judecată poate lua act de acordul de mediere prin care părțile s-au înțeles cu privire la desfacerea căsătoriei și la rezolvarea aspectelor accesorii divorțului.

Sesizarea a fost făcută în condiţiile în care instanţele judecătoreşti au dat interpretări diferite acestor prevederi legale.

Potrivit primei orientări jurisprudenţiale, unele instanţe au apreciat că nu se poate lua act de acordul de mediere cu privire la divorţ, reţinând că divorţul reprezintă o acţiune personală, ce priveşte statutul persoanei, şi care, potrivit art. 2 alin. (4) din Legea nr. 192/2006, nu poate forma obiect de mediere. În acelaşi sens, conform prevederilor art. 64 alin. (1) lit. a) din actul normativ menţionat, pot fi rezolvate prin mediere neînţelegerile dintre soţi vizând continuarea căsătoriei, iar nu şi divorţul. În plus, divorţul nu face parte dintre cauzele în care se poate pronunţa o hotărâre de expedient în baza acordului de mediere, potrivit dispoziţiilor art. 64 alin. (1) din aceeaşi lege.

Instanţele de judecată au apreciat că sintagma „înţelegerea soţilor cu privire la desfacerea căsătoriei” din cuprinsul art. 64 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 se referă la înţelegerea soţilor cu privire la modalitatea desfacerii acesteia, şi nicidecum la realizarea divorţului prin intermediul acordului de mediere încheiat în faţa mediatorului, dovadă în acest sens stând faptul că legiuitorul a prevăzut că acordul de mediere nu poate fi depus decât la instanţa de judecată competentă să se pronunţe asupra divorţului. În plus, s-a constatat că divorţul nu figurează printre cazurile limitativ prevăzute de lege, în care acordurile de mediere pot îmbrăca forma unor hotărâri de expedient.

Sesizarea instanţei de judecată nu poate fi făcută printr-o cerere de omologare a acordului de mediere cu privire la divorţul dintre soţi, ci doar printr-o cerere de desfacere a căsătoriei. S-a apreciat că divorţul nu se numără printre neînţelegerile dintre soţi care pot fi soluţionate prin mediere, enumerate în cadrul art. 64 alin. (1) din Legea nr. 192/2006.

În schimb, instanţa de judecată poate avea în vedere la soluţionarea cauzei înţelegerea dintre părţi cu privire atât la forma divorţului, cât şi cu privire la soluţionarea cererilor accesorii acestuia.

Într-o a doua orientare jurisprudenţială, instanţele de judecată au ţinut seama de acordul de mediere referitor la divorţ, dar sub condiţia ca instanţa să pronunţe desfacerea căsătoriei prin acord, în urma verificării consimţământului liber exprimat al părţilor în acest sens în faţa instanţei de judecată, în condiţiile art. 931 alin. (1) din Codul de procedură civilă, transformând, practic, cererea de pronunţare a unei hotărâri de expedient în baza acordului de mediere asupra divorţului într-o cerere de divorţ prin acordul dat în faţa instanţei de judecată.

S-a exprimat opinia că instanţa de judecată are obligaţia de a lua consimţământul părţilor cu privire la desfacerea căsătoriei şi, doar în măsura în care acesta există, instanţa va dispune desfacerea căsătoriei; în caz contrar nu va lua act de divorţul părţilor în faţa mediatorului.

Pronunţarea unei hotărâri care să încuviinţeze învoiala părţilor, exprimată în cuprinsul acordului de mediere, de a divorţa, nu se poate face decât cu respectarea exigenţelor impuse de art. 930 şi art. 931 din Codul de procedură civilă.

Într-o a treia orientare jurisprudenţială, instanţele de judecată au avut o abordare diferită, apreciind că se poate lua act de acordul de mediere asupra divorţului, în baza art. 59 alin. (2) şi art. 64 alin. (2) din Legea nr. 192/2006, sub condiţia, acolo unde este cazul, ca înţelegerea părţilor să respecte principiul interesului superior al minorului.

În acest sens, s-a exprimat opinia că instanţa de judecată are obligaţia de a verifica dacă acordul de mediere dintre părţi cu privire la raporturile dintre părinţii divorţaţi şi copii lor minori, stabilirea locuinţei minorilor şi stabilirea pensiei de întreţinere nu aduce atingere intereselor minorilor rezultaţi din căsătorie.

Instanţa va lua act de înţelegerea dintre părţi, materializată prin acordul de mediere, în situaţia în care acesta nu cuprinde dispoziţii contrare legii sau normelor de ordine publică, fiind ocrotit dreptul copilului în cauză şi implicit al părintelui de a menţine şi păstra legăturile personale cu copilul în forma stabilită prin acord.

Avocatul Poporului a apreciat că prima orientare a jurisprudenţei este în acord cu litera şi spiritul legii, motivat de faptul că, în lipsa unui temei legal expres, divorţul dintre soţi este o acţiune personală, care priveşte statutul persoanei şi o astfel de acţiune nu poate face obiectul medierii.

În jurisprudenţa sa, Curtea Constituţională a statuat că procesul de divorţ în întregul său, şi nu doar acţiunea prin care aceste aspecte sunt deduse judecăţii, are caracter strict personal, deoarece obiectul său implică antamarea de către instanţă a unor aspecte ţinând de viaţa intimă şi familială a părţilor din litigiu.

Decizia Înaltei Curţi:

Admite recursul în interesul legii formulat de Avocatul Poporului şi, în consecinţă, stabileşte că:

În interpretarea şi aplicarea unitară a dispoziţiilor art. 2 alin. (4), art. 59 alin. (2) şi art. 64 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator, cu modificările şi completările ulterioare, instanţa de judecată nu poate consfinţi acordul de mediere referitor la înţelegerea părţilor privind desfacerea căsătoriei.

Cu privire la rezolvarea aspectelor accesorii divorţului, instanţa de judecată poate consfinţi acordul de mediere având acest obiect.

Decizia este obligatorie.

Citește integral pe Digi24

Sursa foto: Pexels

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

  1. O tampenie, adica nu mediator, mai bine tot noi la tribunal, unde se lalaie procesele ani de zile. Nu era destul procesul de partaj, care se lalaie in acest fel, se intoarce din nou si procesul de divort. In fapt, casatoria apare in lege prin certificatul de casatorie incheiat la starea civila, si fiind un document civil, anularea lui ar fi trebuit sa urmeze traseul documentelor civile, la instanta de contencios-administrativ.

    • Alo, doamna Gabi, nu la acest articol se dă placuțe pnl-ului.

    • Asa se fac ticalosiile adevarate, sub pretextul apararii drepturilor persoanei. Niste meseriasi rahatii astia supremi.

  2. Mai frumos asa. Sa fie cu tambalau, cu martori toti vecinii de pe scara, cu tot tacamul. Ori divortezi ori nu mai divortezi. Asa, la notar, in 2-3 zile si uitai ca ai divortat.

  3. Poate asa oamenii vor invata ca a te casatori legal produce cindva doar pagube si bunastare altora ce aparent iti intind o mina de ajutor . Doi oameni pot sta o viata impreuna fara casatorie .

    • Casatoria este, in ciuda a ce se crede indeobste despre ea, INTOTDEAUNA O AFACERE IN TREI:
      cei doi miri doritori si Statul care incuviinteaza.

      Dupa care stabileste regimul patrimoniului, regimul fidelitatii, interesul copiilor sin ca alta gramada de lucruri la care nu te-ai fi gandit la momentul in care ai zis „Da”.

      De isi baga oamenii Statul in pat, e greu de inteles. Mult mai traditionalisti decat ar vrea sa creada despre ei insisi, probabil.

  4. Consecința … CONCUBINAJUL! Copii din afara căsătoriei!
    Adio divorțuri și partaje!
    Scade natalitatea!
    România dornica de circ!

  5. Si uite asa o sa ajungem sa se întemeieze casatorii (la starea civila) doar între persoanele adepte ale cultului familiei traditionale.
    Progresistii or sa caute alte forme de organizare ce nu impun atata raspundere juridica.

    • Contact de prestări servicii matrimoniale:
      – nu prestezi la pat o dată pe săptămână, plătești daune;
      – nu duci gunoiul, pac, un făcăleț în cap;
      – vii beat acasă, adică la serviciu, iei avertisment;
      – nu gătește? Nicio problemă, spală rufele de două ori la rând.

      Corect, frate.

  6. „Bun articol”. „foarte lamuritor” Cine a zis ca prin aceasta Decizie s-a inlaturat procedura divortului (inclusiv cu minori) si pe cale notariala, conform Codului Civil? Exceptia de fata priveste doar unele articole din Legea 196/2006, nu si dispozitiile Codului Civil

  7. Pai de ce sa nu si incarce instsntele nr de dosare cu cateva zeci de mii? Sa intre in sala grefierul cu un metru cub de dosare pe sedinta sa se vada cat au de munca.
    Era un lucru care chiar functiona.In cateva termene se ajungea ,daca se ajungea,la acel acord de mediere care mergea TOT LA JUDECATOR .Timpul era comprimat prin termene scurte luate de comun acord ,stresul era minim,costurile foarte mici.Poate ne lamureste dna gorghiu ,un sustinator al acestei legi,de ce se tot ciunteste dupa ce am bifat o pentru legislatia europeana?

  8. Remarca despre calea notariala este f buna si poate fi lamuritoare in conditiile in care aceasta profesie are cea mai mare sustinere in spectrul asociatiilor profesionale si a si fost deranjata de aparitia mediatorilor.

  9. Fake news!
    Divortul prin mediere a fost interzis – FALS!!! Pentru ca mediatorii nu au rolul de a pronunta divortul. Cum sa interzici ceva ce nu se intampla? Insa medierea a fost si ramane o procedura esentiala in procesul de divort. Dar despre asta nu scrieti nimic! Pentru clarificari va invit sa analizati comunicatul oficial al Consiliului de Mediere:
    https://www.cmediere.ro/page/2313/b-sotii-pot-apela-la-mediator-
    sau declaratia presedintelui CM:
    https://www.national.ro/news/interzicerea-divortului-la-mediator-un-fake-news-680146.html/