G4Media.ro

Dieta ”minții” prezintă rezultate surprinzătoare într-un nou studiu clinic/ Ce presupune regimul…

sursa foto: Unsplash/ Yoav Aziz

Dieta ”minții” prezintă rezultate surprinzătoare într-un nou studiu clinic/ Ce presupune regimul și cât trebuie să dureze

Au sosit rezultatele studiului clinic extrem de așteptat privind dieta mediteraneană (sau dieta Mind) de intervenție pentru întârzierea neurodegenerativă, o dietă concepută special pentru a stimula creierul.

Studiul arată că dieta ”minții” a îmbunătățit funcționarea creierului celor care au urmat-o timp de trei ani. La finalul studiului, scanările prin rezonanță magnetică (RMN) au arătat mai puține hiperintensități ale materiei albe (leziuni minuscule) și un volum mai mare atât de materie cenușie (centrul cognitiv al creierului), cât și de materie albă (autostrada de comunicare a creierului), relatează CNN.

Ce este dieta MIND?

Dezvoltată în 2015 de cercetătorii de la Universitatea Rush din Chicago, dieta MIND încorporează o mare parte din dieta mediteraneană bazată pe plante, care se concentrează pe fructe, legume, cereale integrale, fasole, semințe, nuci și mult ulei de măsline extravirgin. Carnea roșie și dulciurile sunt consumate rar, dar peștele, care este plin de acizi grași omega-3, foarte buni pentru sănătate, este un aliment de bază.

Dieta MIND asimilează, de asemenea, elemente din dieta Dietary Approaches to Stop Hypertension (sau DASH). Dieta se concentrează pe scăderea tensiunii arteriale și a colesterolului, care pot duce la atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale și la constricția vaselor mici de sânge care pot duce la demență. Dieta standard limitează sarea la 2.300 de miligrame pe zi, mai puțin de o linguriță de sare de masă.

Numeroase studii au constatat că dieta mediteraneană poate reduce riscul de diabet, colesterol ridicat, demență, pierderea memoriei, depresie și cancer de sân. Dieta, care este mai degrabă un stil alimentar decât o dietă restrictivă, a fost, de asemenea, asociată cu oase mai puternice, o inimă mai sănătoasă și o viață mai lungă. S-a demonstrat că dieta DASH reduce tensiunea arterială și este cea mai bună dietă a Asociației Americane a Inimii.

Dieta MIND duce dietele mediteraneană și DASH la următorul nivel, concentrându-se pe alimentele cunoscute pentru a stimula sănătatea creierului. Frunzele cu frunze închise la culoare ar trebui să fie consumate în fiecare zi a săptămânii în cadrul dietei MIND. Printre acestea se numără rucola, varza, frunzele de păpădie, endive, frunzele de struguri, varza kale, frunzele de muștar, salata verde, spanacul, sfecla elvețiană și frunzele de napi.

Pe fructele de pădure se pune, de asemenea, mai mult accent față de alte fructe în dieta MIND. Murele, afinele, zmeura sau căpșunile trebuie consumate cel puțin cinci zile pe săptămână.

În plus, ar trebui consumate zilnic trei porții de cereale integrale. Fasolea ar trebui consumată în patru mese pe săptămână, carnea de pasăre în două și peștele cel puțin o dată pe săptămână. Mâncați nuci de cinci ori pe săptămână și evitați untul, brânza, carnea roșie, alimentele prăjite și produsele de patiserie și dulciurile.

Un studiu din 2017, efectuat pe aproape 6.000 de americani sănătoși în vârstă de 68 de ani, a constatat că cei care au urmat dieta mediteraneană sau MIND și-au redus riscul de demență cu o treime. Ambele grupuri au pierdut în greutate.

Studiul, publicat marți în revista New England Journal of Medicine, a urmărit 604 persoane supraponderale de peste 65 de ani timp de trei ani. Toți aveau o rudă de gradul întâi cu boala Alzheimer și erau normali din punct de vedere cognitiv la începutul studiului.

Nu folosiți înlocuitori de zahăr pentru pierderea în greutate, recomandă Organizația Mondială a Sănătății. Grupului experimental i s-a cerut să urmeze dieta MIND, reducând în același timp 250 de calorii pe zi cu ajutorul unui consilier. Suplimentele de vitamine nu au fost permise. Acest grup a primit în fiecare lună cantități adecvate de ulei de măsline, afine și nuci.

Grupului de control i s-a spus să continue să mănânce dieta obișnuită fără vitamine, dar să încerce, de asemenea, să reducă 250 de calorii pe zi cu ajutorul consilierului. Aceștia au primit lunar carduri cadou de 30 de dolari.

Mai multe teste cognitive au fost efectuate la începutul studiului și repetate la intervale de timp stabilite, în timp ce testele de sânge regulate au măsurat biomarkeri, cum ar fi betacarotenul, care au indicat cât de bine urma fiecare persoană dieta MIND.

Atunci când a început dieta pentru studiu, ambele grupuri au fost egale. Cu toate acestea, la sfârșitul celor șase luni, persoanele care au urmat dieta MIND și-au îmbunătățit scorul privind calitatea dietei cu peste trei puncte – scor care s-a menținut timp de trei ani – în timp ce grupul de control a înregistrat o îmbunătățire de mai puțin de un punct. La sfârșitul studiului, persoanele din ambele grupuri au pierdut cinci kilograme.

„Pierderea în greutate de cinci kilograme în ambele grupuri este impresionantă, mai bună decât multe studii de pierdere în greutate”, a declarat Willett. „Este clar că grupul de control făcea schimbări în alimentație”.

Testele de sânge au constatat că nivelurile de carotenoizi, cum ar fi betacarotenul, au fost mult mai mari la început în grupul care a urmat dieta MIND, dar creșterea „nu a fost susținută în timp și pentru cea mai mare parte a studiului au fost reale, dar modeste”, a spus Willett.

Legumele și fructele sunt surse cheie de carotenoizi și „par a fi, de asemenea, cea mai importantă componentă a dietei mediteraneene pentru funcția cognitivă”, a spus Willett. „Studiul a furnizat ulei de măsline și nuci, dar nu și legume, așa că nu ar trebui să fie surprinzător faptul că diferențele de carotenoizi nu s-au menținut”.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează