G4Media.ro

”Dictatul de pace” de la Trianon, trauma lui Viktor Orbán

sursa foto: Facebook/ Viktor Orban

”Dictatul de pace” de la Trianon, trauma lui Viktor Orbán

Amintind de „dictatul de pace” de la Trianon de acum 100 de ani, premierul Ungariei, Viktor Orbán, vrea să adune națiunea în jurul său, deopotrivă pe maghiarii din țară și din țările vecine, se arată într-o analiză Deutsche Welle.

„Nu este vorba de anularea tratatelor de pace sau de retrasarea frontierelor”, spune istoricul János Rainer. Pentru el, memorialul Trianon de la Budapesta este mai presus de toate un loc în care oamenii aduc un omagiu unui mit al sacrificiului: „O națiune care a suferit atâtea lovituri și încă mai rezistă”. Guvernul urmărește obiective interne, mai precis adunarea națiunii în jurul liderului ei, Viktor Orbán.

Pentru memorialul dedicat împlinirii a 100 de ani de la semnarea tratatului de pace de la Trianon în al doilea an după sfârșitul Primului Război Mondial, guvernul maghiar a plătit echivalentul a 16 milioane de euro. Este un fel de rampă, care duce spre pământ. Pe pereții de marmură sunt numele a 12.500 de comunități ce au aparținut Ungariei până în 1920.

Tratatul semnat la 4 iunie 1920 la Palatul Marele Trianon de la Versailles de către 16 state aliate (inclusiv România) și de Ungaria (în calitate de stat succesor al Imperiului Austro-Ungar) a redus teritoriul acesteia la o treime din dimensiunea anterioară.

Aproximativ trei milioane de unguri s-au trezit brusc cetățeni ai altor țări. Teritorii vaste au revenit Slovaciei, Ucrainei, Iugoslaviei, României și Austriei.

„Istoria nu cunoaște nicio națiune care să fi supraviețuit unei astfel de pierderi de sânge”, a spus premierul Orbán într-un discurs adresat națiunii la începutul acestui an. „Astăzi, la o sută de ani de la condamnarea la moarte de la Trianon, vă pot spune că trăim și Ungaria încă există.”

Două milioane de unguri în țările vecine

Monumentul Unității Naționale de la Budapesta
Monumentul Unității Naționale de la Budapesta

Astăzi, aproximativ două milioane de etnici maghiari locuiesc în țările vecine, majoritatea în România, în Transilvania. Guvernul Orbán și-a asigurat un bazin electoral stabil în rândul maghiarilor din străinătate, oferindu-le pașaport dublu și dreptul la vot, ceea ce este privit cu suspiciune la Bratislava și București.

În pandemia de coronavirus, ministrul de externe al Ungariei, Péter Szíjjártó, a distribuit echipamente de protecție compatrioților, subliniind că „fiecare maghiar este  pentru fiecare maghiar”, după cum afirmă și constituția din 2012. În clipuri de PR, destinatarii ajutoarelor mulțumesc guvernului de la Budapesta, amintind că „niciun virus” nu ar putea „separa maghiarii”.

Trianonul este marea traumă a ungurilor, spune fostul vice-cancelar austriac Erhard Busek, care astăzi conduce Institutul de la Viena pentru Regiunea Dunării și Europa Centrală.  Însă ei uită „că în acele regiuni locuiau nu numai unguri, în ele existând un melanj etnic semnificativ”. Partidele ungurilor din România și Slovacia „reprezintă acum în mod adecvat interesele minorității”. Guvernul de la Budapesta pompează milioane în presa de limbă maghiară, în baze sportive, grădinițe, școli și biserici ale minorității maghiare – investiții ce intră în contul electoral al Fidesz, partidul lui Viktor Orbán.

„Maghiar este cel pe care îl doare Trianonul”

Secui din România
Secui din România

Potrivit unui sondaj recent realizat de Academia Maghiară de Științe, 84 la sută dintre cei aproximativ 1.000 de respondenți sunt de părere că maghiari adevărați sunt cei „pe care îi doare Trianonul”.  94 la sută dintre persoanele intervievate sunt de părere că tratatul de pace, denumit „dictat de pace” în documentele oficiale maghiare, a fost nedrept.

Nu întâmplător, extremiștii de dreapta doresc o revizuire a frontierelor. De pildă László Toroczkai, primarul comunității sârbo-maghiare Ásotthalom, la granița dintre Serbia și Ungaria, care dorește „verificarea tratatului”. Organizația Mondială a Ungurilor adună de ani de zile semnături pentru revizuirea Tratatului de la Trianon pe fundal sonor asigurat de trupe rock, precum Kárpátia. „Nem, nem, soha”, adică „Nu, nu, niciodată”. Un triplu nu (Tria-Non).

Rugăciunea pe care trebuiau să o spună elevii în timpul regimului autoritar interbelic al lui Miklós Horthy („Cred în învierea Ungariei”) face parte din prestația lor scenică, în jurul Trianonului dezvoltându-se o adevărată subcultură revizionistă.

Cultul lui Horthy

Aceasta include și cultul lui Horthy, pe care premierul Viktor Orbán îl numește „un om de stat excepțional”. Pentru a recupera teritoriile pierdute în 1920, regentul Ungariei, Horthy, s-a aliat cu Hitler, ceea ce i-a asigurat un succes pe termen scurt în planul politicii externe. În 1938 și 1940, Ungaria a primit înapoi o parte din teritoriile pierdute. Însă, după cel de-al Doilea Război Mondial, ceasul istoriei s-a întors la 1920 pentru maghiari.

La Kenderes, în sudul Ungariei, locul unde s-a născut Horthy, doritorii pot face turul regiunii, unele călătorii ducând la muzeul local. Astfel de lucruri fac parte dintr-o politică a memoriei „anti-stânga”, spune istoricul elvețian Christian Koller.

În această logică, tot ceea ce a ajutat la înfrângerea Republicii Sovietice a lui Bela Kun a fost bun. În 1919, milițiile maghiare de dreapta i-au luat în vizor pe susținătorii stângii, dar și pe evreii apolitici din clasa de mijloc. S-a ajuns chiar la pogromuri – aspecte ce nu se regăsesc în actuala cultură a memoriei istorice, care insistă asupra terorii roșii a Republicii Sovietice.

Astăzi, teoria potrivit căreia Trianonul a fost rodul mașinațiunilor marilor puteri străine este variată de Viktor Orbán, care vorbește despre „Imperiul de la Bruxelles” sau chiar „Bruxelles, noua Moscovă”. Există diverse conflicte cu țările vecine (disputa lingvistică cu Ucraina, dubla cetățenie, cererile de autonomie ale secuilor din România). Totuși, în viața de zi cu zi, cel mai important lucru pentru guvernul de la Budapesta este obținerea unor foloase politice de pe urma fostelor teritorii pierdute prin Tratatul de la Trianon.

„În mod surprinzător, constat că avem un numitor comun cu Slovacia, Serbia, Croația și Slovenia. Mai mult, putem chiar construi alianțe”, a declarat Orbán în discursul său despre starea națiunii. O asemenea alianță este cea formată din cele patru țări din grupul Vișegrad: Ungaria, Cehia, Slovacia și Polonia – blocul eurosceptic.

Când inima nu sângerează 

Tratatul de la Trianon a consfințit includerea Burgenlandului (astăzi unul dintre cele nouă landuri federale austriece) în Republica Austriei. Orașul Sopron a rămas însă Ungariei în urma unui recensământ din 1921. „Dacă ar fi ieșit altfel”, spune Marianne Seper, „Sopron ar fi astăzi capitala landului și nu Eisenstadt”. Femeia spune însă că nu vrea să schimbe nimic și crede că liniile de frontieră „dezrădăcinează oamenii”.

Marianne Seper
Marianne Seper

Unguroaica din Burgenland conduce Asociația culturală maghiară de la Oberwart. Aici, lângă graniță, indicatoarele sunt bilingve. Marianne Seper predă istorie și maghiară. Cursurile în limba maternă sunt garantate legal și minoritatea maghiară este protejată.

Principalul lucru care o leagă de Ungaria este un cordon ombilical cultural, spune Seper, care merge des la teatrul din Szombathely, în apropiere, ori la Budapesta. „Când dansam ceva mai mult, eram adesea invitați la aceste petreceri Trianon, care erau întotdeauna foarte naționaliste”, spune dansatoarea populară Seper.

Ea nu are nicio legătură cu asta „pentru că inima mea nu sângerează”. În schimb, încearcă să-i învețe pe elevii săi altceva – că statele care pornesc războaie trebuie trase la răspundere pentru acest lucru și că trebuie păstrată pacea. Pentru ea, Trianonul reprezintă momentul nașterii Organizației Națiunilor Unite.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

17 comentarii

  1. „Pentru ea, Trianonul reprezintă momentul nașterii Organizației Națiunilor Unite.” – o alta lipsa de cultura istorică. Se amesteca cele 2 razboaie.
    Corect, pentru majoritatea maghiarilor tratatul de la trianon e o drama națională. Degeaba argumentezi ca:
    Partea maghiara prin revoluția bolșevică din 1919 care a dus o politica de agresiune fata de vecini și-a înrăutățit situația la negocieri
    In incercarea de revizuire a tratatului maghiarii s-au aliat tocmai cu Hitler…
    Discursul lui v Orban e sforăitor dar la o analiza atenta nu rezistă

  2. Ungurii in aroganta si mentalitatea lor de, asupritori si profitori pe urma celor care i.au cucerit si ucis de.a lungul timpului si.au pierdut luciditatea si ratiunea asupra realitatii,au crezut ca pot sa manipuleze si sa jecmaneasca la infinit ca si cum ar fi unicii si cei mai importanti si nu spun ca nu au calitati dar faptul ca sau exaltat i.au facut sa piarda simtul realitatii,a fost decadenta lor morala care i.a adus in situatia de azi .Pana cand nu o sa.si accepte greselile nu vor mai prospera asta.i legea morala a celor care au vina de a asupri fara ca cineva sa.ti faca nimic,in final decazi,nu sant ei unicii.Ura si invidia te mananca pe dinauntru,nu poti sa tranformi in valoare morala ,rasismul,superioritatea rasiala,aroganta si profitul pe spinarea celor in dezavantaj fata de tine fara sa decazi,asta.i pedeapsa lui Dumnezeu ,trebuie sa va caiti si sa va comportati uman cu cei din jurul vostru alfel Dumnezeu o sa va elimine pe toti pentru ca va folositi calitatile cu care ati fost inzestrati in a subjuga ,traziti.va.

  3. Exista unguri care au calitati morale superioare multor romani si accept cu bucurie sa pot avea exemple de calitate dar politica celor care guverneaza Ungaria si o buna parte a celor manipulati de aceste politici ale urii trag in jos si minimalizeaza,calitatile exceptionale ale natiunii maghiare care sant de necontestat.Sper ca in Ungaria vor veni oameni intelepti la putere care vor sti sa transforme aceasta natie intr.un bun exemplu de urmat ,sa fie cooperanti,sa fie bine intentionati in interes reciproc avantajos sa fie buni vecini sa nu fie odiosi si provocatori in.orice situatie.Stau si ma intreb cate avantaje ar fi obtinut secuii di Romania daca ar fi pretins drepruri,intr.un climat prietenos si cooperativ.

  4. Ungaria a fost mai mereu (pastrez o nuanta, caci nu cunosc in amanuntime istoria ei) de PARTEA GRESITA A ISTORIEI. Si este si astazi sub V. O.

  5. Orban dezinformeaza,mai exista si alte natii care pierdut teritorii mai multe decat Ungaria ,acestia sant aromânii care nu numai au pierdut teritoriul dar ai fost eliminati si fizic tot de cei care au invadat teritorii altrui si care au nesimtirea si cred ei si inteligenta sa spuna ca romanii invadeaza.Romanii au fost ,sant si vor fi cu ajutorul lui Dumnezeu acolo unde au luat fiinta.

  6. Putin jelește moartea imperiului URSS iar Viktor Orbán duce dorul altui imperiu de mult apus, cel al Austriei in care era încorporată și mica Ungarie. Transilvania nu a fost parte a Ungariei niciodată.

  7. Memoria selectiva in desfasurare…
    Monumentul ala ar trebui sa contina si localitatile din Austria, si sa deplanga faptul ca nu mai fac parte din imperiul condus de la Viena. Dar lor le pare rau doar ca au luat o parte mai mica la impartirea ciolanului.
    Treaba asta cu sprijinirea ungurilor din strainatate si cu cetatenia dubla e cu cantec. Sute de mii s-au simtit indemnate sa mearga sa locuiasca in Ungaria, micsorand ponderea etnica a maghiarilor in Transilvania, de ex. Oricum, desi conditiile oferite de statul roman etnicilor maghiari sunt bune (dovata ca n-au fost asimilati in 100 de ani), ponderea maghiarilor scade, incet, dar sigur. Peste 50 de ani nu va mai fi mare fas toata agitatia asta etnica.

  8. Mai sint citeva aspecte care ii macina pe revizionisti:
    1. De unde in timp[ul comunismului si in anii ’90, intre nivelul de trai si salariul mediu din Ungaria si cel din Romania era o prapastie, acum lucrurile tind sa se egalizeze; nimeni nu mai priveste spre vestul apropiat ca spre un Eldorado.
    2. Integrarea Romaniei in UE si multitudinea de drepturi acordate minoritatilor, a taiat mult din macaroana ponegritorilor Romaniei. In plus, in UE sint sub lumina reflectoarelor, s-a vazut ce le poate pielea si o mai primesc peste unghii. Doare. De aceea Orban detesta UE.
    3. Cazul Ditrau a fost ca o hirtie de turnesol. Pina acum, priopaganda lor ii infatisa pe romani exact in termenii in care comunitatea maghiara de acolo a actionat. Deci mai usurel cu lipsa de toleranta a romanilor.
    4. UDMR, coordonata de la Budapesta, a pus umarul la distrugerea justititiei si implicit la disolutia autoritatii si a statului roman. Ideea a fost „hai sa-i ajutam pe astia sa-si puna singuri streangul la git”. Slava Domnului!, nu au reusit.
    Insa complicitatea si ticalosia lor a iesit acum la suprafata.

    Am prieteni maghiari minunati. Sint de acord ca intelegerea reciproca si omenia vor vindeca ranile trecutului.
    Problema e ca mai mereu, cind romanii in general fac un pas spre reconceliere, apar niste mici demoni care vor mai mult. Care baga strimbe. Bete in roate. Care profita de orice amanunt.
    Pina cind maghiarii din Romania nu vor realiza cit de rau fac agentii din tara vecina si nu de vor refuza ademenelele, lucrurile cu greu se vor shimba.

  9. Intr-o epoca a Europenizarii, discrsul lui Orban este de sorginte secolul 19. Nimeni nu neaga ca Trianonul a fost o pierdere pentru Ungaria insa nimeni din Ungaria nu pare sa incerce sa inteleaga cum de au suferit aceasta pierdere, cum de liderii maghiari au reusit sa devina atat de urati de catre toate popoarele din imperiu. Cand nu studiezi si analizezi bine ce s-a intamplat de fapt nu ai cum sa inveti din trecut. E valabil pentru oricine, indiferent de etnie.

  10. Viktor Orban, mai bine s-ar arunca in apa care desparte Buda de Pesta.

  11. G4media, nu v-ati saturat de subiect?!
    G4media a facut o pasiune din Trianon, UDMR, tinut secuiesc, Ungaria,sper ca nu va plateste UDMRul!!!!
    Ajunge!!!
    Sunt preocupari cu adevarat importante pentru Natia romana la anul 2020!!

    • G4m si multe alte ziare* nu ar ierta nici un subiect care poate lovi in UDMR sau/si in maghiarii din RO. Parca e la comanda. Sub anonimatul „Redatiei”.

      Intrebare simpla: De ce nu a fost nici macar un rind de stire cand ‘fugarul’ a fost achitat de instantele din Romania, insa au fost din belsug ‘stiri’ si atricole cum se sustrage urmaririi penale, fara a exista vre-o hotarire definitiva.

      Sustineti o presa independenta: sunt gata sa o fac, dar sa vad pe unde este….

  12. V.O e incadrat in negru.
    Black humor.