G4Media.ro

„Diavolul de pe umărul lui Putin care îi șoptește otravă la ureche”…

kremlin.ru

„Diavolul de pe umărul lui Putin care îi șoptește otravă la ureche” – Nikolai Patrușev, omul care i-a fost șef lui Vladimir Putin și care se află alături de acesta din anii 1970

Când președintele rus Vladimir Putin a ținut ultima ședință a Consiliului de Securitate înainte de a lansa invazia în Ucraina, un personaj de la Kremlin părea să domine sala.

Nikolai Patrușev, puternicul secretar al Consiliului de Securitate și aliat apropiat al lui Putin din zilele petrecute împreună la KGB în Sankt Petersburg, i-a spus președintelui rus că Statele Unite se află în spatele tensiunilor din estul Ucrainei și că încearcă să orchestreze prăbușirea Rusiei. „Sarcina noastră este de a apăra integritatea teritorială a țării noastre și de a-i apăra suveranitatea”, a declarat Patrușev, transmite The Washington Post.

Patrușev, a cărui poziție este echivalentă cu cea a consilierului de securitate națională al SUA, a exprimat o viziune din timpul Războiului Rece care a condus războiul lui Putin. Încă de când Putin a ordonat invazia din 24 februarie, luând prin surprindere o mare parte din elita țării, Patrușev a devenit un avatar al liniei dure pentru o Rusie militaristă.

În timp ce Putin părea să se clatine în primele trei luni ale conflictului – furios, în defensivă și aproape dispărând din peisaj – Patrușev a făcut un pas înainte pentru a justifica invazia și a promova obiectivele de război ale Rusiei. Într-o serie de interviuri acordate ziarelor rusești, el a prezis că Europa se va prăbuși sub greutatea unei crize mondiale a alimentelor și a refugiaților, în timp ce Ucraina se va dezintegra în mai multe state. El a cerut o renaștere a „tradițiilor istorice” în sistemul de educație din Rusia pentru a crea „patrioți autentici”. El s-a aventurat chiar și în politica economică, cerând o „perestroika structurală” – o referire la reforma din epoca sovietică – care ar include, în parte, un nou sistem suveran pentru determinarea cursului de schimb al rublei.

Apariția bruscă a lui Patrușev, după mai bine de două decenii în care a fost un broker de putere din spatele scenei, a subliniat rolul său de forță motrice la Kremlin. Pentru o vreme, a generat chiar întrebări dacă nu cumva el căuta să se poziționeze pentru a prelua locul lui Putin, pe fondul speculațiilor persistente privind sănătatea președintelui și retragerea Rusiei de la Kiev.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat pentru The Washington Post că sugestia că rolul lui Patrușev s-a schimbat este o „invenție”. Patrușev a fost întotdeauna activ în conformitate cu „sfera sa largă de autoritate”, a declarat Peskov.

„Bineînțeles, președintele este președinte, iar în condițiile operațiunii militare speciale, el îndeplinește rolul de comandant suprem”, a spus Peskov, folosind termenul folosit de Kremlin pentru invazie.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate, Evgheni Anișin, a negat, de asemenea, că Patrușev revendică un rol mai mare. Patrușev „este un patriot. Este un actor de stat care, de mulți ani, este devotat Federației Ruse și lui Putin”, a declarat el.

În ultima lună, Putin și-a recăpătat o parte din flerul său de odinioară, reorientând campania militară către capturarea regiunii Donbas din estul Ucrainei și poziționându-se pentru un lung război de uzură împotriva Kievului – și, din punct de vedere economic, împotriva Occidentului. Chiar săptămâna trecută, Putin a declarat în fața parlamentarilor că Rusia nici măcar nu a „început serios” războiul împotriva Ucrainei și a afirmat că războiul a fost „începutul unei prăbușiri cardinale a ordinii mondiale conduse de americani”.

Dar, deși Putin și-a revenit în formă într-o serie de discursuri, rămân întrebări cu privire la sănătatea sa – iar Patrușev continuă să preia o mare parte din sarcini. Kremlinul neagă faptul că Putin ar avea probleme de sănătate.

Putin – care împlinește anul acesta 70 de ani și este cu un an mai tânăr decât Patrushev – nu a mai fost fotografiat jucând hochei pe gheață, sportul său preferat, de la un meci din ajunul Anului Nou cu Alexandr Lukașenko, președintele Belarusului. În luna mai, pentru prima dată în ultimii 10 ani, Putin a lipsit de la meciul de gală anual al Ligii de hochei din Rusia.

De la începutul războiului, Putin a făcut o singură călătorie în străinătate – a vizitat Tadjikistanul și apoi a mersi la Ashgabat, în Turkmenistan, în iunie, pentru un summit al celor cinci state riverane Mării Caspice, unde, din nou, a păstrat în mod vizibil o distanță mare față de omologii săi, așezați în jurul unei mese rotunde uriașe.

Patrușev, în schimb, a străbătut fosta Uniune Sovietică, cel mai recent vizitând Erevan, Armenia, în iunie, pentru un summit al Organizației Tratatului de Securitate Colectivă, răspunsul Rusiei la NATO. Acolo, el a atacat Statele Unite pentru „expansiunea nesăbuită a NATO” și a afirmat că acestea încearcă să rupă integrarea eurasiatică și să transforme statele din regiune în „țări marionetă, coloniale, la fel ca Ucraina”.

Patrușev a luat, de asemenea, inițiativa în apărarea exclavei rusești Kaliningrad, amenințând cu represalii „serioase” în legătură cu blocarea livrărilor de tranzit prin Lituania din cauza sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană. În iulie, la un summit de securitate din Orientul Îndepărtat al Rusiei, el s-a aventurat în domeniul securității energetice, apanajul de mult al lui Putin, cerând reducerea „participării străine în proiecte semnificative pentru sectorul energetic rusesc”, și declarând că Rusia își va atinge obiectivul de „demilitarizare” a Ucrainei.

Ascensiunea lui Patrușev subliniază influența foștilor KGB-iști de linie dură, care se luptă de peste două decenii cu tehnocrații cu înclinații liberale pentru a câștiga scena în fața lui Putin. Când Putin a lansat războiul, se părea că „a venit momentul lui Patrușev”, a declarat Tatiana Stanovaya, fondatoarea firmei ruse de consultanță politică R.Politik. „Ideile sale stau la baza deciziilor luate de Putin. El este una dintre puținele figuri pe care Putin le ascultă”.

Interviurile îndelungate ale lui Patrușev – și recentele sale călătorii – demonstrează că el „este cel căruia i se permite să explice și să clarifice gândurile lui Putin”, a declarat Andrei Kolesnikov, senior fellow la Carnegie Endowment for International Peace. „Nu toată lumea are voie să facă acest lucru. Nu toată lumea știe acest lucru”.

Chiar și atunci când vorbește ministrul de externe Serghei Lavrov, nu este clar dacă vorbește în numele lui Putin. „Diplomații încearcă adesea să ghicească. Ei nu știu ce vrea Putin, dar Patrușev știe”, a spus Kolesnikov.

Încă de când Putin a fost uns șef al FSB, agenția succesoare a KGB, în 1998, și a început ascensiunea sa rapidă spre președinția rusă, Patrușev a servit alături de el. Pentru Mark Galeotti, profesor onorific la University College London School of Slavonic and East European Studies, Patrușev a fost mult timp „diavolul de pe umărul lui Putin care îi șoptea otravă la ureche”.

Potrivit unei persoane care a fost cândva apropiată de ambii bărbați, Patrușev este un „silovik” – care se traduce prin „om de forță” și care este folosit în Rusia pentru a descrie actuali și foști oficiali de securitate aflați la putere – care și-a făurit viziunea asupra lumii în timpul Războiului Rece și care s-a schimbat puțin de la căderea Uniunii Sovietice, în special în ceea ce privește ostilitatea față de Statele Unite. „El este super KGB-ul sovietic”, a declarat persoana respectivă, vorbind, ca și alții, sub rezerva anonimatului din cauza temerilor legate de securitatea personală. „Înțelege totul ca și cum Uniunea Sovietică încă ar exista și se vede pe sine în acești termeni”.

Patrușev a servit pentru prima dată alături de Putin când au lucrat în divizia de contrainformații a KGB în ceea ce era atunci Leningrad, acum Sankt Petersburg, în anii 1970. Patrușev s-a mutat la Moscova cu doi ani înaintea lui Putin, ocupând funcții de conducere în sediul FSB din Lubyanka în anii 1990. Când Putin l-a depășit brusc pe Patrușev pentru a deveni șeful FSB, Patrușev a fost gelos, a declarat persoana care a fost cândva apropiată de ambii bărbați. „Putin era un nimeni. Putin era locotenent-colonel, iar [Patrușev] era deja colonel general”.

Un fost ofițer superior al KGB care a lucrat cândva cu Putin a fost de acord. „Patrușev era mai în vârstă și mai mare în grad. Dar Putin a preluat conducerea pentru că era mai apropiat de [președintele de atunci Boris] Elțîn”, a declarat această persoană.

Mai târziu, când Putin a fost ales de Elțîn pentru a deveni prim-ministru, Patrușev l-a înlocuit pe Putin ca șef al FSB. Din acel moment, Patrușev a căutat atât să se asigure că Putin rămâne la putere, cât și să îl controleze, a declarat persoana care a fost cândva apropiată de ambii bărbați. De mult timp se pune întrebarea dacă Patrușev, în calitate de șef al FSB, ar fi putut juca un rol într-un val de atentate mortale cu bombă în apartamente în 1999, care au ucis peste 300 de persoane și care au fost puse oficial pe seama teroriștilor ceceni. Răspunsul rapid al lui Putin în calitate de prim-ministru – un nou război rusesc în Cecenia – l-a ridicat de la un birocrat puțin cunoscut la erou național, ajutându-l să fie propulsat la președinție câteva luni mai târziu.

Investigațiile Ministerului de Interne care vizau o posibilă legătură între o tentativă de atentat cu bombă într-un apartament și FSB au fost rapid închise de Patrușev, care a susținut că tentativa nu a fost decât un „exercițiu” pentru a testa vigilența locuitorilor. Kremlinul a negat orice rol al FSB în atentatele cu bombă.

În ultimii doi ani, Patrușev a fost unul dintre cei câțiva consilieri apropiați cu acces regulat la președinte, spun cunoscătorii Moscovei, ceea ce i-a consolidat influența asupra lui Putin. „Patrușev are propriile sale relații cu Putin. El a fost șeful său. El este mai în vârstă. Pentru Putin, astfel de lucruri sunt importante”, a declarat un om de afaceri moscovit bine conectat.

Patrușev a fost printre foarte puținii consilieri de securitate care probabil au știut de decizia lui Putin înainte de lansarea invaziei, a spus Stanovaya. Și aproape cinci luni mai târziu, niciunul dintre cei doi bărbați nu poate vedea – sau nu dorește – o cale de ieșire.

„Putin are nevoie de o continuare a războiului”, a declarat omul de afaceri moscovit. „În condiții de război, el poate controla societatea. Dacă va fi pace, oamenii vor începe să își pună întrebări despre motivul pentru care viața lor este atât de rea”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. „În condiții de război, el poate controla societatea. Dacă va fi pace, oamenii vor începe să își pună întrebări despre motivul pentru care viața lor este atât de rea”. – esenta!