G4Media.ro

Dezbatere pe 6% din PIB pentru educație: Doar reprezentantul UDMR susține să…

Sursa: Captura Facebook - Digi24

Dezbatere pe 6% din PIB pentru educație: Doar reprezentantul UDMR susține să fie alocat atât cât spune legea / Oficialii PNL și USR promit o creștere graduală, PSD lipsește din discuție

Din cinci reprezentanți ai principalelor partide politice care au participat, miercuri, la o dezbatere găzduită de Digi24 pe tema educației, unul singur, anume cel al UDMR, a susținut obligativitatea ca acest sector să primească 6% din PIB, în alocarea pentru 2020, așa cum prevede Legea Educației. Cu excepția PSD, care a lipsit cu desăvârșire de la discuție, ceilalți politicieni fie au promis o creștere treptată, până la 6% peste câțiva ani, fie au vorbit diverse lucruri, înainte ca discuția să eșueze în atacuri pe seama asocierii unora dintre participanți cu turnători la Securitate.

În dezbaterea menționată, concentrată pe problema învățământului timpuriu, participanții au afirmat repetat că una dintre principalele probleme ale educației este faptul că există prevederi legale importante care nu sunt aplicate în realitate.

Dar, la final, discuția s-a mutat spre banii care trebuie alocați de la buget pentru educație, anul viitor. În condițiile în care Legea Educației prevede 6% din PIB pentru educație și 2% pentru cercetare, doar reprezentantul UDMR, Ödön Szabó, a susținut respectarea acestei prevederi legale. Reprezentantul PNL, Sorin Câmpeanu, dar și cel al USR, Corina Atanasiu, au vorbit despre o creștere treptată a alocărilor, cu un orizont de câțiva ani, aceasta din urmă insistând pe nevoia de atragere de fonduri europene. Cătălin Avramescu de la PMP a vorbit despre alte probleme – manelizarea culturală, lipsurile economiei reale și impactul lor asupra alocărilor – iar Adrian Dobre de la Pro România a vorbit despre investiții în infrastructură pentru educația timpurie (tema-cadru a dezbaterii de azi).

Citește articolul complet pe EduPedu.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Aici nu este vorba numai de bani.
    Sa vedem ce facem cu acesti bani.
    Dublam sumele si de la 3% facem 6%, vine psd-ul dubleaza salariile profesorilor si am rezolvat-o.
    Proiecte concrete. De unde plecam si unde vrem sa ajungem.

  2. Normal ca pesedeul lipsește… Ei nu au nevoie de un public prea educat…
    Populație educata = mai puțini asistați = mai puține voturi ptr ciolacu & co.

  3. Cel mai ieftin e a reduce reforma, de mult abandonată, la ajustări de programă: literatura fără Eminescu şi Creangă, cum vrea Tunegaru, istoria după Boia şi ceva educaţie sexuală predată de oengeuri, fiindcă profesorii nu se pricep!

  4. Fondurile trebuie investite in ceva util; in cazul in care ierarhia valorilor este rasturnata (incompetentii, coruptii si pilele ajung in functiile cele mai importante) educatia conteaza din ce in ce mai de putin . Multi copii sunt chiar mai bine pregatiti decat unii profesori, iar acest fapt se datoreaza mai mult lor si stradaniilor parintilor lor, si accesului la mijloacele moderne de informare si comunicare. Unele discipline desi sunt neinteresante, incat copiii ar putea” sa prinda muste cu ceaslovul la orele alea”, sunt insa tinute insistent in programa(uneori pe tot parcursul anilor de scoala). Cred ca, dimpotriva, multi dintre profesori ar trebui sa restituie fiecaruia din elevii lor din perioada 1965-pana in zilele noastre , cate 6% din salarii sau pensii, timp de vreo 12 ani, pentru dezinteresul fata de profesie sau pentru acele cunostinte predate care nu folosesc la nimic.

  5. Dar se stie , ca PSD , nu manifesta interes ptr. educatie. Impostura este la putere in acest GIO.