G4Media.ro

Deutsche Bank, criza gigantului bancar german: Proiectul de revenire vizează abandonarea modelului…

Deutsche Bank, criza gigantului bancar german: Proiectul de revenire vizează abandonarea modelului american care a dus la dezintegrarea mitului fiabilității teutonice

Reducerea de personal făcută de Deutsche Bank este una dramatică. După eșecul proiectului de fuziune cu Commerzbank, au început disponibilizările. Sunt reduceri importante ce vor face ca în următoarele câteva zile, 18.000 de angajați să fie daţi afară din birourile din Londra, Tokyo și New York. În plus, va fi creată o ‘bad bank’ unde vor fi concentrate titluri cu grad ridicat de risc în valoare de 74 de miliarde de euro, se arată într-o amplă analiză a publicației italiene Panorama, preluată de Rador.

Proiectul se bazează pe revenirea la profit prin schimbarea modelului de afaceri, pe împrumuturile acordate companiilor germane și pe abandonarea modelului american care a dus la dezintegrarea mitului fiabilității teutonice.

Gata aşadar cu piața instrumentelor derivate sau cu tranzacționarea acțiunilor, în favoarea unor activități mai tradiționale, cum ar fi gestionarea activelor, finanțarea corporațiilor, piețele valutare și consultanța.

Un plan extrem de rigid care va duce la redimensionarea instituției bancare la nivel mondial și care prevede un bloc al dividendului de cel puțin doi ani și echilibrarea bugetară în 2020, înainte de a reveni la o rentabilitate care în prezent nu este evidentă.

Imposibilitatea menținerii modelului de afaceri american în conformitate cu normele europene privind împrumuturile acordate instituțiilor de credit în dificultate nu este singurul rău al instituţiei de credit Deutsche Bank, fondată în 1870 la Berlin și de zeci de ani, simbolul creșterii industriale germane în lume.

Toate ”relele” de la Deutsche Bank

Începutul sfârșitului are o dată: 2015, când DB a început să piardă credibilitate din cauza unei succesiuni de scandaluri.

Primul a fost provocat de manipularea frauduloasă a Liborului, rata de referință pentru creditele ipotecare. Între amenzi și despăgubiri, Deutsche Bank a trebuit să plătească peste două miliarde și jumătate de dolari încheind anul cu o pierdere netă de 6,8 miliarde de euro. Liderii au fost concediaţi și întregul sistem bancar german şi-a pierdut credibilitatea.

Anii următori au fost folosiți pentru a reduce abisul conturilor DB, iar 2016 s-a încheiat cu o pierdere de 1,4 miliarde de euro, în timp ce 2017, cu o pierdere de 0,7 miliarde.

Investitorii începeau să spere într-o revenire, lucru care nu s-a întâmplat ci din contră, chiar în acel an, au existat pierderi legate de piața derivatelor, despre care acționarii nu știau nimic.

În aprilie 2018, CEO-ul John Cryan este înlocuit de Christian Sewing, care se află astfel în fruntea unei bănci ale cărei acțiuni au pierdut 30% de la începutul anului.

Programul Sewing

Sewing este cel care revizuieşte modelul de afaceri concentrându-se pe finanțarea companiei europene și lăsând visele de glorie ale modelului bancar american giganților bancari din SUA acoperiţi de solidul Fed.

Se abandonează aşadar piețele americane de obligațiuni, iar DB îşi regăseşte vocaţia iniţială concentrându-se asupra Europei.

Între timp, la bursă, pierderile acumulate de la începutul anului 2018 au atins 41%, iar prețul acțiunilor a scăzut sub 10 euro, ca urmare a unei serii de eșecuri în ceea ce privește credibilitatea și fiabilitatea băncii, planurile de capital și calitatea de management.

Problemele juridice

Ca și cum acest lucru nu ar fi fost de ajuns, în noiembrie 2018 încep problemele juridice cu un val de percheziţii în birourile din Frankfurt: banca este suspectată de spălarea banilor prin crearea de companii în paradisuri fiscale şi ajunge astfel în ancheta Panama Papers. Ancheta este în curs de desfășurare.

În final, mai există problema expunerii instrumentelor financiare derivate din cadrul instituției pentru o valoare de 43 de miliarde de dolari.

Berlinul şi-a jucat toate cărțile pentru a salva DB crezând puternic în fuziunea cu Commerzbank, o operațiune considerată prea riscantă de către investitori, care au respins proiectul.

Ce se va întâmpla acum?

Începând cu data de marți, 9 iulie, a început disponibilizarea a 18.000 de angajați din 90.000, unii dintre care nu au primit nici măcar o scrisoare de avertizare.

Articol de Barbara Massaro / Traducerea: Cătălina Păunel

Foto: Sediul Deutsche Bank din Frankfurt / Sursa: Facebook

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. „Începutul sfârșitului are o dată: 2015” – Cred că sfârșitul a început, pentru ei, prin 2004-2008 când vindeau amestecul ăla de subprime mortgages pe post de marfă calitatea I. Articolele astea de-acum sunt, așa, o încercare de a muta atenția, să uite lumea că Deutsche Bank a fost unul dintre cei 3-4 mari actori ai crizei subprime. Un fel de roast of Victor Ponta.