G4Media.ro

Dețin centenarii într-adevăr secretul longevității? De ce sfaturile lor ar putea să…

Sursa foto: Unsplash / sk

Dețin centenarii într-adevăr secretul longevității? De ce sfaturile lor ar putea să nu țină

Este un clișeu în reportajele despre oamenii care ating vârsta de 100 de ani sau chiar 110, să le adresăm o variantă a întrebării: „Ce ați făcut pentru a trăi atât de mult?” Inevitabil, este evidențiat un răspuns interesant și neașteptat. Pește și cartofi prăjiți în fiecare vineri. Beau un pahar de lichior tare în fiecare zi. Șuncă la micul dejun în fiecare dimineață. Vin și ciocolată.

Deși este o știre populară, aceasta este o întrebare relativ lipsită de sens care nu ne ajută să înțelegem de ce anumiți oameni au trăit atât de mult. Cercetătorul britanic Bradley Elliott încearcă să explice de ce, într-un articol publicat de CNN.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, statisticienii aliați își aplicau abilitățile pentru a reduce la minimum numărul de bombardiere doborâte de inamic. Prin studierea tiparelor de avarie ale bombardierelor care se întorceau din luptă, puteau fi întocmite hărți ale părților avariate cel mai frecvent ale avioanelor, astfel încât să poată fi adăugate blindaje grele și costisitoare în aceste zone.

Destul de simplu, nu-i așa? Apoi, apare statisticianul Abraham Wald care susține exact contrariul. Avioanele pe care le studiază sunt toate cele care s-au întors din luptă cu daune importante, dar cum rămâne cu cele care nu s-au întors?

Wald susține că ar trebui adăugat blindaj în acele locuri neavariate de pe toate avioanele care s-au întors, deoarece orice avion lovit în aceste zone neavariate a fost doborât și nu s-a mai întors pentru a fi studiat.

Tendința de supraviețuire

Acest fenomen este cunoscut sub numele de prejudecata supraviețuirii sau prejudecata cognitivă și statistică introdusă prin numărarea doar a celor care mai sunt de numărat, dar ignorarea celor care nu au „supraviețuit”.

Puteți duce aceste exemple până la absurd. Imaginați-vă un grup de 100 de persoane, dintre care toate au fumat toată viața. Ca grup, fumătorii ar muri mai devreme de cancer, boli pulmonare sau boli de inimă, dar unul sau doi ar putea sfida șansele și ar trăi până la vârsta de 100 de ani. Imaginați-vă acum un jurnalist curajos intervievându-l pe norocos la împlinirea vârstei de 100 de ani cu acea întrebare clasică: „Cărui fapt atribuiți îmbătrânirea dumneavoastră reușită?”

„Fumatul unui pachet pe zi”, răspunde proaspătul centenar.

Pare evident, dar prejudecata supraviețuirii este peste tot în societate. Cu toții ne putem gândi la acel actor sau antreprenor celebru care a reușit în ciuda adversității, care a muncit din greu, a crezut în el însuși și într-o zi a reușit. Dar niciodată nu citim sau nu auzim despre nenumăratele exemple de oameni care au încercat, au dat totul și nu au reușit niciodată.

Aceasta nu este o poveste bună pentru media. Dar acest lucru creează o prejudecată, auzim în primul rând succesele, niciodată eșecurile. Această prejudecată se aplică percepției noastre asupra arhitecturii (majoritatea clădirilor mari dintr-o anumită perioadă „supraviețuiesc”), finanțelor (auzim adesea exemple de oameni care au reușit în investiții riscante, cei care eșuează nu vând cărți sau planuri de auto-ajutor) și planurilor de carieră („Dacă muncești din greu și renunți acum la facultate, poți fi un atlet de succes ca mine”, spun cei care au reușit).

Bradley Elliott spune că lucerează cu o mulțime de persoane în vârstă, inclusiv adesea cazuri extreme care au trăit până la vârste extreme. În prezent, studiază persoane de peste 65 de ani care au menținut un nivel neobișnuit de ridicat de exerciții fizice până la o vârstă înaintată și au păstrat o sănătate excelentă.

Sunt exemple fenomenale de oameni în vârstă, mulți dintre ei sunt mai rapizi, mai în formă și mai puternici decât cei mai tineri, după multe dintre măsurătorile efectuate în laborator, deși au aproape dublul vârstei celorlalți.

Deși știm că activitatea lor fizică pe tot parcursul vieții este asociată cu sănătatea lor neobișnuit de bună până la o vârstă înaintată, nu putem spune încă în mod direct că una este cauza celeilalte. S-ar putea ca persoanele foarte active să fie protejate împotriva bolilor cronice precum cancerul, diabetul și bolile de inimă. Dar, de asemenea, s-ar putea ca aceste persoane să fie încă active la o vârstă înaintată, deoarece nu au fost afectate de cancer, diabet sau boli de inimă mai devreme în viață.

Dimpotrivă, ar putea exista un al treilea factor necunoscut pe care nu l-am identificat încă la acești oameni, care îi menține sănătoși și, separat, îi face să facă exerciții fizice.

Pentru mai multă claritate, există lucruri pe care oamenii de știință le vor spune într-un limbaj științific atent, care probabil vă vor ajuta să trăiți mai mult. A fi foarte activ din punct de vedere fizic, a nu mânca prea mult și a nu fuma fac parte din această listă, alături de a avea, în general, o perspectivă pozitivă asupra vieții și, desigur, de a alege părinții și bunicii potriviți.

Corelația nu înseamnă cauzalitate. Acest punct de vedere este bătut în cuie fără încetare de studenții de la facultățile de științe. Așa funcționează creierul nostru, vedem un model între două variabile și presupunem că acestea sunt legate într-un fel sau altul. Dar de multe ori, la fel ca în cazul prejudecăților de supraviețuire, nu analizăm toate datele și astfel găsim modele acolo unde nu există.

Bradley Elliott face parte din consiliul de administrație al Societății Britanice pentru Cercetarea Îmbătrânirii.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...