G4Media.ro

Desființarea Secției Speciale fără ca dosarele de corupție ale magistraților să se…

Desființarea Secției Speciale fără ca dosarele de corupție ale magistraților să se întoarcă la DNA, pe masa plenului CSM de vineri / Mai multe ONG-uri cer ministrului Justiției să aștepte punctul de vedere al Comisiei de la Veneția

Avizarea proiectului de lege privind desființarea Secției Speciale, fără ca dosarele de corupție ale magistraților să se întoarcă la DNA, este pe masa plenului CSM din data de 11 februarie 2022, potrivit ordinii de zi.

Avizul CSM este esențial pentru ca proiectul să treacă rapid de parlament. „Dacă mergi în Parlament cu un proiect care nu are avizul CSM-ului și al sistemului judiciar, nu treci”, a declarat ministrul Justiției Cătălin Predoiu în dezbaterile privind desființarea SIIJ.

Trei ONG-uri resping proiectul de lege propus de Ministerul Justiției privind desființarea Secției Speciale (SIIJ) și îi cer ministrului Cătălin Predoiu să aștepte punctul de vedere al Comisiei de la Veneția, înainte de a merge cu proiectul în Parlament.

Asociația Funky Citizens, Comunitatea Declic și Asociația Voci pentru Democrație și Justiție arată că actualul proiect, pus în dezbatere publică de minister, nu respectă solicitările MCV și nici recomandările Comisiei de la Veneția.

Cu o astfel de lege, România nu va scăpa de monitorizarea MCV și va rata din nou intrarea în Spațiul Schengen din cauza intereselor politicienilor de a încetini lupta anticorupție”, arată ONG-urile semnatare.

Cele trei asociații arată că proiectul de lege desființează doar formal Secția Specială și înființează o nouă structură asemănătoare, cu puțini procurori, care nu sunt specializați pe anchetarea infracțiunilor de corupție sau criminalitate organizată și care vor fi numiți de Plenul CSM.

Cu un asemenea simulacru de proiect de desființare a Secției Speciale, România nu doar că riscă să piardă intrarea în spațiul Schengen, dar pune în pericol banii din PNRR, pentru că nu asigură independența justiției și lupta anticorupție, așa cum și-a asumat ca stat european. O nouă decizie de condamnare a României de către CJUE va opri finanțarea primită de la UE, pentru încălcarea statului de drept, mai arată asociațiile citate.

Context. Actuala majoritate PSD-PNL-UDMR a căzut de acord să desființeze Secția specială, însă dosarele de corupție ale magistraților să nu se întoarcă la DNA, ci să fie anchetate de procurori ai Parchetului general și ai Parchetelor Curților de apel.

USR a sesizat Comisia de la Veneția

Pe 24 ianuarie 2022, USR a anunțat că solicitarea sa a fost adoptată, în Comisia de Monitorizare din cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), iar Comisia de la Veneţia va fi sesizată pentru a emite un punct de vedere cu privire la independenţa magistraţilor din România după excluderea din magistratură a judecătorului Cristi Danileţ şi publicarea noului proiect de desfiinţare a SIIJ.

Este esenţial ca proiectul propus de ministrul Cătălin Predoiu pentru desfiinţarea Secţiei speciale să fie verificat de Comisia de la Veneţia. Proiectul ministrului Predoiu nu reface competenţa DNA, fiind împotriva recomandărilor din MCV şi a avizului anterior al Comisiei de la Veneţia. Practic, reînfiinţează o SIIJ la Parchetul General, cu filiale la parchetele de pe lângă Curţile de Apel, şi mută selecţia procurorilor noii structuri la plenul CSM, controlat de gruparea Savonea„, susţine Stelian Ion.

Acesta adaugă faptul că „lucrurile nu pot rămâne aşa cum îşi doresc actuala coaliţie PSD-PNL-UDMR, ministrul Predoiu şi preşedintele Iohannis„.

Justiţia trebuie să fie apărată de orice fel de ingerinţe, ţinută departe de indicaţii politice, iar hărţuirea magistraţilor trebuie să înceteze. Proiectul ministrului Predoiu nu oferă aceste garanţii şi este nevoie de o opinie obiectivă, cum este cea a Comisiei de la Veneţia„, a declarat Stelian Ion.

Comisia de la Veneția ar putea emite un punct de vedere pe 18 martie 2022, potrivit unor surse oficiale.

Sursa foto: Inquam Photo/Octav Ganea (Catalin Predoiu)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

16 comentarii

  1. Hai AUR aici lătrați nu la USR !

  2. Plescoiul, pe lângă cârnați, ne a dat și doua loaze!

    • Dupa ce a distrus parchetele cu srfii pe care i-a pus: Hosu Licu Scutea Bologa , acuma vine sa distruga justitia cu totul . Macar Dragnea si Ciuma Rosie erau asumati. Asta se pretinde si mare european

  3. Mafia ii ia glanda dacă nu-i executa comanda.

  4. Domnul Predoiu isi va face treaba , avem totala incredere in dansul.

  5. Daca o fac și pe asta Parlamentul trebuie dizolvat .
    REPUBLICA PREZIDENȚIALĂ ,URA SI LA GARĂ.
    PARLAMENTUL SE DOVEDEȘTE O CLOACA DE HOȚI PUSI PE JUPUIT POPORUL.
    PARLAMENTUL NU MAI REPREZINTĂ POPORUL .

  6. PREDOIU UN RATAT POLITICIAN CARE VORBESTE SI FACE PESEDESTE

  7. Dupa ce Consiliul Europei de care tine Comisia de la Venetia a scos o rezolutie pt vaccinarea obligatorie, doi scuipati nu mai dau pe aia.

  8. Degeaba atatea vaiete.
    E varianta corecta.
    A intoarce anchetarea judecatorilor la DNA ar recrea un conflict de interese, un ascendent al procurorilor DNA asupra judecatorilor.

  9. PSD-im, PNL-im, PSD-im, PSD-im, PSD-im, PSD-im, PSD-im, PSD-im și PSD-IM, vă fu..em și vă furăm de vă nenorocim.
    CORUPEM ȘI HOȚIM pentru că doar asta știm și asta vrem.
    Eterni suntem, nimic nu pățim, Justiția o jumulim.

  10. Chiar îmi este mila de magistrați. Cum s-a gândit cineva sa ii întrebe de ce se prescriu marile jafuri naționale,mineriadele etc..

  11. Dl Predoiu trebuie sa lase problema SIJ, in sarcina magistratilor , fara implicarea dumnealui in aceasta problema .
    Aceasta opinie este la majoritatea celor care au incredere in clasa judecatorilor si procurorilor .