
Deputatul Adrian Giurgiu (USR): Anularea programului „Rabla pentru Tractoare” a creat un minus uriaş în economie
Deputatul USR Mureş Adrian Giurgiu a declarat, luni, că anularea programului „Rabla pentru Tractoare” a creat un minus uriaş în economie şi că inclusiv producătorul român de tractoare agricole, IRUM Reghin, se confruntă cu o scădere a vânzărilor şi a rămas cu producţia pe stoc, transmite Agerpres.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
„În momentul în care statul este neserios, pagubele pot să fie foarte mari şi destabilizează, ca şi în cazul programului ‘Rabla de pentru Tractoare’. A fost un program foarte aşteptat şi de către producătorul român de tractoare, IRUM Reghin, dar şi de fermele mici şi mijlocii care au nevoie de acest tip de finanţări. De astfel de finanţări în alte ţări se beneficiază deja de mulţi ani, vorbim de ţări ca Ungaria, Polonia, care îşi susţin micii agricultori. La noi, când trebuia să pornească, a fost un fel de atac cibernetic, programul a fost blocat. Anularea sau blocarea programului ‘Rabla pentru Tractoare’ nu doar că a adus zero beneficii, dar a creat un minus uriaş în economie. Producătorii de utilaje agricole, inclusiv fabrica din Reghin, singura din România pe segmentul TAF-urilor (tractoare articulate forestiere), stau cu utilajele pe stoc, vânzările au scăzut, iar angajaţii ajung în şomaj. Mai mult, fermierii mici şi mijlocii, care depind de astfel de programe, au fost lăsaţi cu ochii în soare, iar sectorul agricol are de suferit”, a declarat, luni, pentru AGERPRES, deputatul Adrian Giurgiu.
Deputatul USR Mureş consideră că e necesar să se analizeze cât mai rapid situaţia şi să se găsească o soluţie pentru a se debloca programul, în aşa fel încât tractoarele să ajungă la fermieri, „iar fondurile naţionale să fie folosite în mod legal şi investite cu cap în agricultura românească”.
Adrian Gurgiu, care a vizitat în urmă cu câteva zile producătorul român de tractoare IRUM Reghin, o campanie cu capital românesc, speră ca miniştrii de resort să vină cu clarificări în cel mult o lună sau două.
Parlamentarul mureşean a arătat că atunci când se fac planuri şi nu sunt finalizate, aşa cum s-a petrecut în cazul Programului „Rabla pentru Tractoare”, impactul este mult mai grav.
„Dacă nu făceau nimic, era mai bine, lumea îşi cumpăra tractoare în ritmul obişnuit, fără să rămână cu planurile în aer. Impactul negativ cade asupra producătorilor, fermierilor, agricultorilor, distribuitorilor şi în cele din urmă şi asupra noastră, celor care vrem să mâncăm produse de calitate făcute în România. Aceste programe trebuie făcute cu cap şi trebuie dedicate şi celor mici, nu doar marilor jucători”, a mai afirmat deputatul Adrian Giurgiu.
Luni, 12 mai, la scurt timp după debutul sesiunii de înscriere a producătorilor agricoli – persoanelor fizice în Programul „Rabla pentru tractoare”, Administraţia Fondului pentru Mediu a anunţat, într-un counicat de presă, că a decis anularea acestei proceduri, din cauza unor probleme tehnice apărute în procesul de depunere a cererilor de finanţare.
Disfuncţionalităţile aplicaţiei informatice dedicate programului „Rabla pentru tractoare” au fost cauzate de limitările infrastructurii de tip cloud utilizate, care nu a putut gestiona volumul excepţional de cereri, arată rezultatele preliminare ale analizei tehnice realizată de către echipa tehnică din cadrul Administraţiei Fondului pentru Mediu. AGERPRES / (A – redactor: Dorina Matiş, editor: Marius Frăţilă)
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.