G4Media.ro

Deputat rus după ce Moldova nu le-a permis unor observatori ruși să…

Sursa foto: duma.gov.ru

Deputat rus după ce Moldova nu le-a permis unor observatori ruși să ajungă în Transnistria: ”E semn recunoștință pentru concesiunile la datoriile la gaze” / Se solicită o anchetă

Prim-adjunctul șefului Comisiei Comunității Statelor Independente (CSI) a Dumei de Stat, Konstantin Zatulin, a cerut inițierea unei anchete de către guvernul rus, în legătură cu expulzarea de pe aeroportul din Chișinău a cetățenilor ruși, care se îndreptau, duminică, 12 decembrie în Transnistria, pentru a participa la alegerile așa numite din regiunea separatistă a Moldovei, anunță Realitatea.md.

„Duminică s-au desfășurat „alegeri prezidențiale” pentru regiunea transnistreană a Republicii Moldova (nerecunoscută), unde locuiesc peste 200 de mii de cetățeni ai Federației Ruse. Acest lucru este important, în ciuda lipsei de recunoaștere oficială a faptului că au loc procese democratice”, a spus Zatulin în ședința plenară a Dumei de Stat, scrie ria.ru.

Totodată, deputatul afirmă că, în ajunul „scrutinului” Republicii Moldova ar fi depus eforturi „pentru blocarea suplimentară a Transnistriei”, iar 10 cetățeni ai Federației Ruse, inclusiv personalități publice și politice la sosirea pe aeroportul din Chișinău, nu au fost admiși să intre în țara noastră.

Printre aceștia se numără istoricul și politologul Natalia Narocinitskaia și Alexander Brod, a menționat parlamentarul.

„Vă îndemn să cereți Comisiei CSI, în conformitate cu articolul 47 din regulament, să pregătească o notă informativă Dumei de Stat cu privire la punerea în aplicare a rezoluției adoptate la 16 iunie și a declarației Dumei de Stat privind măsurile întreprinse pentru ca să sprijine cetățenii Federației Ruse și compatrioții ruși din Transnistria, ca efect la acțiunile Moldovei întreprinse în semn de recunoștință pentru concesiunile la datoriile la gaze”, a spus Zatulin.

Președintele Dumei de Stat, Veaceslav Volodin, a răspuns că, în conformitate cu reglementările prevăzute, este necesar să se pregătească un proiect de instrucțiuni de protocol și să se convină cu comisia relevantă.

Amintim că, la ședința plenară din 16 iunie, Duma de Stat a adoptat o declarație de condamnare a acțiunilor Moldovei și Ucrainei, care „au dus la perturbarea reglementării conflictului din Transnistria și agravarea situației cetățenilor ruși care locuiesc acolo”.

Sursa foto: duma.gov.ru

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Nu mai avea rost.

  2. Nu înțeleg de ce nu lasa R Moldova cancerul Transnistria să fie pe cont propriu.

    • Pentru că în secunda 2 ar fi parte a Federației Ruse și ar ajunge o enclava super- militarizată, precum Kaliningrad.
      Oricum e cuiul lui Pepelea și așa, dacă ar fi oficial parte a Rusiei, ar fi și mai nasol.

  3. ,,Exclava,,
    Regiunea Kalinigrad este un teritoriu al Federației Ruse, reprezentînd o exclavă a acesteia, situată între Polonia, Lituania și Marea Baltică, fiind străbătută de râul Neman. Centrul administrativ al regiunii este orașul Kaliningrad.