
Depopularea din zone rurale ale județului Buzău determină extinderea predării simultane în școli, începând din 8 septembrie 2025 / Aproximativ 2.000 de elevi vor învăța împreună, grupați după nivel / Plata cu ora a profesorilor va fi ajustată
Peste 2.200 de elevi din judeţul Buzău vor merge la şcoală, începând cu data de 8 septembrie, în sistem de predare simultană, cei mai mulţi în învăţământul primar, arondaţi cu precădere unor şcoli din mediul rural, situaţia, potrivit Sindicatului din Învăţământul Preuniversitar, ridicând mai multe probleme cadrelor didactice, transmite Agerpres.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Potrivit Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Buzău, pe parcursul anului şcolar următor vor funcţiona 167 de clase în regim simultan, cele mai multe în învăţământul primar. Aproximativ 2.000 de elevi din două sau mai multe clase vor fi grupaţi în funcţie de nivel în aceeaşi sală.
„În anul şcolar 2025-2026 la nivelul judeţului Buzău sunt organizate în regim simultan un număr total de 167 formaţiuni de studiu cu un efectiv de 2.296 de elevi, din care 138 formaţiuni de învăţământ primar cu un număr de 1.937 elevi şi 29 de formaţiuni de învăţământ gimnazial cu 359 de elevi. În unităţile administrativ-teritoriale izolate geografic sau în unităţile administrativ-teritoriale în care efectivele de elevi corespunzătoare unui anumit nivel de clasă din învăţământul primar sau gimnazial sunt mai mici decât efectivele minime (…) şi nu există posibilitatea asigurării transportului şcolar, se organizează clase în regim simultan. (…) Acest model educaţional aduce atât provocări, cât şi oportunităţi pentru cadrele didactice, elevi şi comunitatea şcolară”, a transmis pentru AGERPRES ISJ Buzău.
Predarea simultană ridică atât provocări pentru cadrele didactice, cât şi oportunităţi, de la o percepţie negativă a părinţilor referitoare la calitatea actului de învăţământ, până la o colaborare mai strânsă între elevii din clase şi cu vârste diferite.
„Ca provocări, predarea simultană presupune pregătirea atentă a cadrului didactic, care trebuie să planifice lecţii diferenţiate pentru grupe de vârstă şi niveluri de cunoştinţe diferite, de asemenea, percepţia părinţilor poate fi negativă, dacă nu există comunicare şi transparenţă privind beneficiile şi modul de organizare. În ceea ce priveşte oportunităţile, acest model educaţional poate dezvolta colaborarea între elevi, în special prin rolul de ‘mentor’ al celor mai mari pentru cei mai mici; astfel, se consolidează nu doar cunoştinţele, ci şi abilităţile sociale, de responsabilitate şi empatie. Într-un cadru bine organizat, se poate crea un mediu familial, unde toţi elevii se simt acceptaţi şi sprijiniţi, iar relaţia cu cadrul didactic devine mai apropiată. Un astfel de context poate încuraja dezvoltarea autonomiei în învăţare, adaptabilităţii şi comunicării. Predarea într-o clasă organizată în regim simultan (unde elevii din mai multe clase sau ani de studiu învaţă împreună, dar au programe şi niveluri diferite) este o provocare pedagogică ce necesită o pregătire temeinică şi adaptată, iar un cadru didactic trebuie să se pregătească pentru a preda eficient într-un asemenea context prin analiza nivelului elevilor şi organizarea grupei, planificare diferenţiată, gestionarea timpului şi a spaţiului, resurse şi materiale adaptate, predare interactivă şi învăţare colaborativă, evaluare continuă şi flexibilă, autoreflectare şi dezvoltare profesională”, informează inspectoratul.
Dacă în anii anteriori, predarea simultană se regăsea doar în învăţământul primar, în localităţile care nu aveau acces la o infrastructură potrivită, în prezent situaţia s-a extins şi în învăţământul gimnazial.
„Depopularea unor UAT-uri a dus la extinderea predării simultane. A existat dintotdeauna, dacă la început o întâlneam la şcolile primare, acum o regăsim inclusiv la şcolile de gimnaziu. Nu este recomandabil să funcţionezi în regim simultan, cel mai bine ar fi să avem clase de sine stătătoare, dar în condiţiile în care depopularea a condus la scăderea numărului de elevi, avem situaţii în care simultanul se desfăşoară pe verticală de la pregătitoare până la clasa a IV-a inclusiv. În general avem câte două clase cuplate, dar domnii învăţători, profesori s-au obişnuit cu ideea, este o muncă suplimentară, pentru că nu este uşor să ai în acelaşi timp în bancă copii de 6 ani şi copii de 11 ani, cu programe diferite, abordări diferite şi dacă în şcoala respectivă există şi un copil cu cerinţe educaţionale speciale, atunci lucrurile se complică”, a declarat pentru AGERPRES liderul Sindicatului din Învăţământul Preuniversitar Buzău, Ion Dobre.
Tot începând cu noul an şcolar, plata cu ora pentru profesori se va raporta la numărul mediu lunar de ore lucrătoare, potrivit unui proiect de lege, adică salariul va fi raportat la 40 de ore pe săptămână, nu la 18 ore, a precizat recent ministrul Educaţiei, Daniel David.
„La nivelul judeţului Buzău este încadrat în regim de plată cu ora 15% din personalul didactic de predare, reprezentând cadre didactice pensionare, suplinitori calificaţi, precum şi cadre didactice titulare, care deservesc domenii reale (matematică, fizică, chimie, discipline tehnice, TIC). Ponderea persoanelor încadrate în regim de plată cu ora în mediul rural este de 20% din personalul didactic de predare şi 5% în mediul urban”, subliniază ISJ.
Măsura va fi luată pentru a se evita situaţia în care o oră la plata cu ora costă mai mult decât o oră din norma didactică.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii