G4Media.ro

Democraţii din Camera Reprezentanţilor a Congresului SUA pregătesc o lege ce limitează…

sursa foto: Pixabay

Democraţii din Camera Reprezentanţilor a Congresului SUA pregătesc o lege ce limitează la 18 ani mandatul judecătorilor Curţii Supreme

Democraţii din Camera Reprezentanţilor a Congresului american vor introduce săptămâna viitoare un proiect de lege care limitează la 18 ani mandatul judecătorilor Curţii Supreme, numiţi în prezent pe viaţă, într-o încercare a iniţiatorilor de a reduce disputele partizane în privinţa locurilor vacante şi de a păstra legitimitatea Curţii, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

Conform proiectului, fiecare preşedinte american va avea dreptul să numească doi judecători în fiecare mandat de 4 ani.

Propunerea intervine pe un fond de tensiuni politice ridicate, în care preşedintele Donald Trump se pregăteşte să anunţe, cu doar 40 de zile înaintea scrutinului de la 3 noiembrie, cea de-a treia sa nominalizare a sa la Curtea Supremă după decesul judecătoarei Ruth Bader Ginsburg.

‘(Limitarea mandatelor) ar salva ţara de multă agonie şi ar ajuta la scăderea temperaturii în luptele pentru Curte ce adâncesc faliile problemelor culturale şi constituie unul din factorii principali care ne destramă ţesutul social’, a declarat Ro Khanna, reprezentant democrat de California. El intenţionează să depună proiectul marţi, împreună cu colegii săi Joe Kennedy III din Massachusetts şi Don Beyer din Virginia.

Parţial datorită creşterii speranţei de viaţă, judecătorii au ajuns să aibă mandate tot mai lungi, media depăşind acum 25 de ani.

Limitarea mandatelor pentru judecătorii Curţii Supreme are susţinere de mulţi ani din partea unor experţi juridici cu orientări atât de dreapta, cât şi de stânga. Câteva sondaje din ultimii ani au arătat un larg sprijin majoritar şi din partea populaţiei.

Proiectul de lege al democraţilor este primul care încearcă să stabilească prin lege limite ale mandatelor la Curtea Supremă, potrivit lui Gabe Roth, director executiv al Fix the Court, asociaţie ce militează pentru transparenţă în justiţie.

Unii observatori juridici, inclusiv dintre cei favorabili limitării mandatelor, spun că acest lucru trebuie realizat printr-un amendament la Constituţia Statelor Unite, care a fost interpretată ca impunând mandate pe viaţă pentru judecătorii federali şi cei ai Curţii Supreme.

Proiectul în cauză încearcă să evite preocupările de ordin constituţional prin exceptarea judecătorilor actuali ai Curţii Supreme de la regula mandatului maxim de 18 ani. Cei aflaţi deja în funcţie ar urma să devină ‘seniori’ la pensionare şi să se rotească la instanţe inferioare.

‘Acest lucru este perfect concordant cu independenţa lor, cu a avea un salariu pe viaţă şi o numire pe viaţă’, a explicat democratul Ro Khanna.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Puteau sa facă asta pe vremea când încă mai trăia Ruth Bader Ginsburg. Ca tot veni vorba despre recent decedata, aceasta a fost prima persoana judecător la Curtea suprema care a luat poziție politica în ceea ce priveste un candidat la președinție (este vorba despre candidatura lui Trump în 2016).
    In plus schimbarile propuse implica amendamente constituționale care e greu de presupus ca vor fi adoptate în modul dorit de democrati

  2. Democratii continua sa mictioneze pe Constitutie. Dar pericolul pentru democratie cica e Trump.

  3. Cica, democratii din SUA sunt niste tipi foarte respectuosi fata de legea fundamentala. Pe naiba!
    Ei procedeaza fix precum comunistii sau, daca vreti, cu Dragnea al teleormanenilor: cand prevederile legale in vigoare ii impiedica sa-si faca mendrele, sa-si satisfaca interesele de grup, atunci propun si trec la schimbarea legii. Curat murdar, nene Ro Khanna!
    Democratii astia ai ;ui Pelosi chiar nu se deosebesc mai nou de comunistii chinezi sau nord coreeni.

    • Daca ati ajuns postacii #ciumeirosii sa il criticati pe Dragnea e limpede ca vine sfarsitul lumii.

  4. 18 ani, vai, dar ce oameni curajosi!

  5. 10 ani e suficient….oricum nu cred că o sa facă ceva, democrații au votat cot la cot cu republicanii toate prostiile lui drumpf, ei doar mimează opoziție.

  6. Foarte bine că democrații au găsit un punct comun cu republicanii, era și cazul să mai cadă de acord din când în când.

  7. Pot sa voteze ce vor,tot Trump iese presedinte si nu o sa le permita derapaje antidemocratice,asa cum fac democrati comunisti…

    • Mare dreptate ce ai ! Trump nu o să permită nici un derapaj antidemocratic – exceptând bineînțeles sublima sa persoană și excepționala sa famiglie.

  8. Disperare, numele tau se cheama Partidul Democrat ! :)))))

    PS. Cum or fi calculat ei termenul de 18 ani ?!! Se vede ca spera ca Mahala sa trimita la pensie cel putin 5 judecatori ca sa-i numeasca ea si sa mature apoi cu minoritarii conservatori din Curtea Suprema ! :)))))

    PPS. Parca vad aici manevrele PSD cand nu putea ajunge altfel la parnos !

    PPPS. Rau a ajuns Partidul Democrat si nici macar nu este sigur ca o sa-i iasa !

  9. Cum si-o iau peste bot sau nu le ies planurile cum incep sa modifice la legi si reguli, exact ca pesedeii de la noi. Ei au impresia ca sunt vesnici la putere la fel ca ai nostrii comunisti.
    Sa nu-i uitam pe democrati si obamezi cu optiunea lor nucleara, care au pavat calea pentru a face trump ce vrea cu sistemul judiciar.
    Inainte de optiunea ‘nucleara’, judecatorii trebuiau confirmati de 60 de senatori. Astfel, ambele partide trebuiau sa ajunga la un consens in privinta numelor… bineinteles, consensul nu e ceva pe placul neo-marxistilor, asa ca Feinstein, Schumer, papusati de Obamez, au schimbat o lege veche de cateva sute de ani, pentru a umple judecatoriile si alte institutii de genul cu judecatori activisti, dupa chipul si asemanarea lor. Doar ca abia ce au apucat sa faca cateva numiri, au venit niste alegeri, au pierdut Senatul si totul s-a dus pe apa sambetei. DIn fericire, senatul acum majoritar republican ii va apara pe obamezii neo-marxisti de o noua greseala