G4Media.ro

Delegație a Congresului SUA, vizită în Taiwan pentru a-și exprima sprijinul împotriva…

Sursa foto: Unsplash / Vas

Delegație a Congresului SUA, vizită în Taiwan pentru a-și exprima sprijinul împotriva „agresiunii” chineze

O delegație a Congresului SUA s-a deplasat în Taiwan pentru a-și arăta sprijinul pentru insulă împotriva „agresiunii” chineze, în prima sa vizită de la învestirea lui Lai Ching-te și la câteva zile după ce în zonă au fost organizate manevre militare chinezești de amploare, transmite agenția AFP, citată de boursorama.com.

Michael McCaul, reprezentant republican și președinte al Comisiei pentru afaceri externe a Camerei Reprezentanților, a declarat luni, în timpul unei întâlniri cu președintele Lai Ching-te, că el și colegii săi au fost „de neclintit în sprijinul lor pentru această insulă frumoasă”.

Congresmanul a sosit duminică în Taiwan, însoțit de o delegație formată atât din democrați, cât și din republicani, și a declarat că sprijinul Congresului american pentru insulă a fost forjat pe „o bază bipartizană”.

Săptămâna trecută, China a organizat manevre militare de amploare în jurul Taiwanului, la trei zile după discursul de învestitură al lui Lai Ching-te, pe care China l-a considerat o “mărturisire a independenței” insulei.

China consideră Taiwanul ca fiind una dintre provinciile sale, pe care nu a reușit încă să o reunească cu teritoriul său de la sfârșitul războiului civil și de la venirea comuniștilor la putere în 1949.

Risc de conflict

„Toate democrațiile trebuie să se unească împotriva agresiunii și tiraniei. Fie că este vorba de Putin în Rusia, de Ayatollahul din Iran sau de președintele Xi, vecinul nostru din China, o alianță profană erodează pacea mondială”, i-a transmis congresmanul american lui Lai.

Lai Ching-te a mulțumit delegației pentru sprijin și și-a exprimat speranța că Congresul va „continua să ajute Taiwanul în consolidarea capacităților sale de autoapărare”.

„Voi iniția reforme și voi sprijini apărarea națională, pentru a arăta lumii determinarea poporului taiwanez de a-și apăra patria”, a declarat președintele taiwanez.

Statele Unite, care au acordat recunoaștere diplomatică Republicii Populare Chineze în 1979 în detrimentul Taiwanului, rămân totuși cel mai puternic aliat al insulei și principalul său furnizor de arme.

La sfârșitul lunii aprilie, Congresul american a adoptat un pachet de asistență militară de opt miliarde de dolari pentru Taiwan. În ziua următoare, China a avertizat că acest sprijin militar nu va face decât să crească „riscul de conflict”.

Luni, Beijingul și-a exprimat opoziția față de delegația parlamentară americană care se deplasează în Taiwan și a afirmat că “va lua măsurile necesare pentru a apăra în mod hotărât suveranitatea națională și integritatea teritorială”, a declarat Mao Ning, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe.

„China se opune cu fermitate oricărui contact militar între Statele Unite și Taiwan și înarmării Taiwanului și îi îndeamnă pe parlamentarii în cauză să înceteze să mai susțină și să facă pe plac forțelor separatiste pro-independență”, a adăugat el.

“Ambiguitate strategică”

Întrebat luni despre rapiditatea cu care Statele Unite oferă sprijin militar Taiwanului, Michael McCaul a recunoscut că spera „să fie mai rapid”.

În opinia sa, Xi Jinping „are ambiții îndrăznețe și agresive, iar noi pur și simplu trebuie să facem tot ce putem pentru a ne asigura că înțelege că riscul depășește beneficiile”.

„Cheia este să ne asigurăm că Taiwanul are armele de care are nevoie pentru descurajare, astfel încât atunci când domnul Xi (Jinping) se uită la acest calcul, acesta să nu pară avantajos pentru el”, a adăugat el.

Washingtonul a menținut în mod istoric o politică de „ambiguitate strategică” cu privire la o eventuală intervenție militară a SUA în cazul în care Taiwanul ar fi atacat de China.

Însuși președintele american Joe Biden a indicat că nu este în favoarea independenței Taiwanului, dar că este pregătit să apere militar insula dacă este necesar.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Sprijinul pentru agresiunea chineza? Cred ca trebuie sa revizuiti titlul?

    • Oare? In titlu sunt puse ghilimele dar cam toate tarile civilizate au calificat actiunile agresive drept agresiune. Cand pui intr-o propozitie Cred si ? e clar cat de stapan pe ceea ce crezi esti. Amicii tai de la moscova cum ii zic „actiunii” chineze Cazimire?

  2. @G4media, sprijinul nu se exprima „fata” de agresiune, ci „in fata” agresiunii sau „impotriva” agresiunii. Sprijin „fata” de agresiune inseamna ca sustii agresiunea.