G4Media.ro

Deficitul bugetar pe primul semestru s-a dublat față de primele cinci luni:…

Deficitul bugetar pe primul semestru s-a dublat față de primele cinci luni: cauzele deteriorării rapide

Deficitul bugetar pe primele șase luni a ajuns la 1,61% din PIB (14,97 miliarde de lei), față de 0,88% din PIB în primele cinci luni, potrivit datelor publicate joi de Ministerul Finanțelor și retrase ulterior. Creșterea masivă a deficitului se explică prin explozia cheltuielilor de personal, a achizițiilor făcute de stat, dar și prin devansarea plății pensiilor.

Ce cheltuieli au crescut semnificativ, potrivit documentului Ministerului Finanțelor:

  • Cheltuielile bugetului general consolidat sunt de 147,01 miliarde lei, cu 19% mai mari față de aceeași perioadă din anul precedent.

Cheltuielile de personal: au crescut cu 24,4% față de primul semestru din 2017. Este o creștere mult peste cea programată de guvern, de circa 17% pe întregul an 2018

Cheltuielile cu bunuri şi servicii: au crescut cu 9,9% față de aceeași perioadă a anului precedent. E vorba de achizițiile făcute de instituțiile administrației centrale și locale, cheltuielile birocrației, și este surprinzătoare prin prisma faptului că guvernul Tudose adoptase o OUG care prevedea tocmai scăderea acestor cheltuieli. E un semnal al faptului că baronii locali au deschis baierile bugetelor pentru achiziții de mașini, mobilier, consumabile și alte cheltuieli care nu aduc plus valoare.

Cheltuielile cu asistența socială: au crescut față de anul precedent cu 13,9%. O creștere importantă a fost provocată de devansarea plății pensiilor începând cu luna iunie (1,3 miliarde lei), ceea ce a însemnat că în iunie au fost făcute plăți pentru pensii pentru două luni.

Cheltuielile pentru investiții: au fost de 9,1 miliarde lei, de 1,5 ori mai mari față de aceeași perioadă a anului trecut. O mare parte din creștere e dată de investițiile militare, plus investițiile autorităților locale.

Ce venituri au crescut semnificativ:

  • Veniturile bugetului general consolidat, de 132,04 miliarde lei, reprezentând 14,2% din PIB, sunt cu 12,6% mai mari, în termeni nominali, față de aceeași perioadă a anului precedent.

Încasările din contribuțiile de asigurări: au crescut cu 36,8% față de primul semestru din anul trecut, la fel ca și veniturile nefiscale (+13%).

Veniturile din TVA: 26,77 miliarde lei pe primele șase luni ale anului, o creștere cu 5,9% față de perioada similară a anului precedent. Veniturile din accize au fost de 13,13 miliarde lei (1,4% din PIB) cu 9,9% mai mari comparativ cu perioada similară a anului precedent.

Încasările din impozite și taxe pe proprietate au crescut cu 5,9% față de aceeași perioadă a anului 2017.

S-au înregistrat scăderi ale încasărilor din impozitul pe salarii și venit cu 21,5% pe fondul reducerii, începând cu 1 ianuarie 2018, a cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%, măsură care s-a reflectat în încasări începând cu luna februarie 2018.

Foto: Pexels.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. Nu-i bai!
    Face balta peste!

  2. Normal ca deficitul bugetar s-a dublat deoarece:
    – au crescut cheltuielile de personal-s-au angajat bugetari,care nu produc,mai ales pile,rude,neamuri toti politic si au crescu salariile bugetarilor.
    – au crescut cheltuieli bunuri si servicii-ai nostrii politruci din judete,in special psd-isti au dat lucrari si servicii si au incasat comisioane mari pt.aceste lucrari.
    – au crescut cheltuielile cu asistenta sociala-au crescut sumele date ca pomeni pt.asistati sociali,cei care voteaza masiv cu partidul hotilor si escrocilor respectiv psd.

  3. Si ce-i cu asta? E bugetu nostru si deficitu nostru.
    Ciocu mic ca noi suntem la putere!