G4Media.ro

De frica sancțiunilor americane, o companie germană se retrage din proiectul Nord…

Sursa Foto: euronews.com

De frica sancțiunilor americane, o companie germană se retrage din proiectul Nord Stream 2. Luna trecută, o companie elvețiană de asigurări a făcut același lucru

O subsidiară a companiei germane Munich Re a anunţat marţi că nu va mai asigura gazoductul Nord Stream 2, care ar urma să transporte gaze naturale din Rusia în Europa, din cauza temerilor privind sancţiunile Statelor Unite, transmite Reuters.

Departamentul de Stat al SUA a avertizat recent companiile europene pe care le suspectează că ajută Rusia în construcţia gazoductului Nord Stream 2 că riscă sancţiuni. Luna trecută, grupul elveţian Zurich Insurance Group AG a decis să nu mai ofere servicii de asigurări pentru proiectul gazoductului Nord Stream 2.

„Munich Re Syndicate a emis o notificare de reziliere către Nord Stream 2”, a anunţat un purtător de cuvânt, referindu-se la subsidiara Munich Re.

Munich Re nu a dorit să ofere detalii suplimentare privind decizia.

Reprezentanţii proiectului Nord Stream 2 au refuzat să comenteze decizia Munich Re, dar au precizat că este de datoria guvernelor europene şi a Comisiei să protejeze companiile europene de sancţiunile „contrare legilor internaţionale şi care interferează în suveranitatea politicii energetice”.

Conducta de 11 miliarde de dolari, unul dintre cele mai importante proiecte ale Rusiei în Europa, a stârnit tensiuni între Washington şi Moscova. Administraţia Trump, care se opune Nord Stream 2, ce ar priva Ucraina de taxe de tranzit profitabile, afirmă că o astfel de conductă ar creşte dependenţa economică şi politică a Europei faţă de Rusia.

Gazoductul Nord Stream 2 este finanţat jumătate de Gazprom şi jumătate de cinci companii europene (OMV, Wintershall, Engie, Uniper şi Shell). Nord Stream 2 va permite dublarea capacităţii de transport a Nord Stream 1 până la 110 miliarde de metri cubi pe an, astfel că o cantitate mai mare de gaze naturale ruseşti va ajunge direct în Germania prin Marea Baltică, fără a mai trece prin Ucraina.

Chiar dacă cei 1.230 de kilometri ai conductei sunt aproape finalizaţi, proiectul a fost oprit brusc în luna decembrie 2019, după decizia SUA de a sancţiona companiile angajate în acest proiect. Lucrările au fost reluate luna trecută, iar Gazprom speră să finalizeze conducta Nord Stream 2 sub Marea Baltică pentru a dubla capacitatea liniei existente. Proiectul este finalizat în proporţie de 90% cu doar o porţiune de 100 km în apele adânci din largul Danemarcei rămasă să fie terminată.

Sursa: Agerpres

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Vin chinezii si termina treaba. Pe ei si pe rusi nu -i doare in spate de americani si amenintarile lor aiurea.

  2. uite idee… istoria de nebuni cu Navalnyi & „novichok se întoarce” a fost pusă la cale de nemți tocmai ca să poată continua gazoductul, să le demonstreze americanilor că pot fi foarte răi cu rușii, pot minți cu tupeu și pot construi un munte de rahat fiabil, cum scrie în manualul bunului securitarist CIA, așa cu l-a rezumat succint Pompeo. Nu trebuie uitat că guvernul US actual e liberal („stângist”, în jargonul conservatorilor autohtoni), adică are ca scop de bază să nu trezească furtuni de indignare pe Twitter, don’t-do-stupid-things-ul obamist adaptat contextului actual de dizolvare a spațiului public în rețelele sociale (cota de tone de bombe și rachete lansate e desigur de la sine-nțeleasă, invariabila politicii externe americane). Atâta vreme cât pot stârni furtuni de indignare și istericale rusofobe pe Twitter – și, iată, nemții au furnizat materialul – agenda politică e îndeplinită, iar acțiunile mai concrete pot profita.
    Și, încă ceva, o mulțime de firme se retrag, adică cele puține care rămân o să aibă profituri obscene, ar fi amuzant să le aflăm acționarii…

  3. Salut !
    La nemti, daca iesi unilateral dintr-un contract,
    ai de plata , cum scrie in acel contract.
    Desigur, firmele de asigurari, au si ele supraasigurari , samd, pana la
    ..tatal ceresc! Cat au asigurat acest contract ,au incasat, desigur, ceva bani, si nu putini, ca, e vorba
    de 10 miliarde , bunuri , asigurate .
    Da, nu va panicati , se vor gasi alte firme, care sa le ia locul .Cert este ca , proiectul avanseaza in medie cu 400 m in fiecare zi .
    Da, nici noi, nu stam degeaba !
    Transgaz, a reziliat, de comun acord cu Gazprom
    contractul istoric de tranzit al gazelor rusesti prin Dobrogea. Sunt trei conducte a cate 180 km, puse la ruginit. Bravos, natiune !