G4Media.ro

SUA sancţionează Rusia şi Iranul, pe care le acuză de „luare de…

Sursa foto: Twitter / Russian Embassy in the USA

SUA sancţionează Rusia şi Iranul, pe care le acuză de „luare de ostatici” americani: „Nu este acceptabilă recurgerea la acest comportament josnic de a folosi fiinţe umane ca pioni, ca monedă de schimb”

Washingtonul a impus noi sancţiuni împotriva Gardienilor Revoluţiei din Iran şi a serviciului de securitate internă al Rusiei, FSB, acuzându-le de „luare de ostatici” americani, printre care jurnalistul de la Wall Street Journal arestat luna trecută în Rusia, transmite AFP, citată de Agerpres.

Statele Unite „arată că nu este acceptabilă recurgerea la acest comportament josnic de a folosi fiinţe umane ca pioni, ca monedă de schimb, fără a plăti consecinţele”, a declarat un înalt oficial sub acoperirea anonimatului.

Ambele entităţi au făcut deja obiectul unor sancţiuni din partea Departamentului de Stat şi al Trezoreriei SUA.

Aceste sancţiuni suplimentare au ca scop „tragerea la răspundere a vinovaţilor şi, astfel, prevenirea apariţiei unei noi serii de cazuri de acest tip”, a subliniat oficialul.

Serviciile ruse de securitate l-au arestat la sfârşitul lui martie pe Evan Gershkovich, 31 de ani, corespondentul cotidianului american Wall Street Journal, pentru „spionaj”, în timp ce realiza un reportaj la Ekaterinburg, în Urali.

Kremlinul susţine că acesta a fost reţinut în „flagrant delict” de „spionaj”, fără a furniza însă nicio dovadă, cazul fiind clasificat ca secret. El este acuzat că a colectat informaţii despre industria de apărare.

Evan Gershkovich, familia sa, angajatorul şi autorităţile americane resping categoric aceste acuzaţii, pasibile de o pedeapsă de 20 de ani de închisoare, acuzând Moscova că îl vizează într-un mod total nefondat.

Washingtonul încearcă să obţină eliberarea sa, precum şi pe cea a lui Paul Whelan, un fost militar american arestat în Rusia în 2018 şi condamnat la 16 ani de închisoare pentru „spionaj”, în pofida dezminţirilor sale.

Anul trecut, printr-un schimb de prizonieri cu Moscova, Washingtonul a reuşit să obţină eliberarea baschetbalistei americane Brittney Griner, deţinută pentru trafic de droguri în Rusia, la schimb cu traficantul de arme Viktor Bout, încarcerat în SUA.

Cel puţin trei iraniano-americani sunt deţinuţi în Iran, printre care omul de afaceri Siamak Namazi.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Rușii știam din 1945 că sunt josnici, doar analfabeții mai freamătă la AURolăcisme!
    Perșii erau un neam de oameni drepți dar execuțiile de anul trecut m-au convins că gunoaiele plutesc la suprafață si la ei si că împut totul.