G4Media.ro

De ce sunt secțiile de Terapie Intensivă ”bombe cu ceas” în cazul…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

De ce sunt secțiile de Terapie Intensivă ”bombe cu ceas” în cazul incendiilor: oxigenul scăpat de aparate alimentează flăcările. Situația e agravată de suprasolicitarea aparatelor în pandemie

Secțiile de Terapie Intensivă din spitale sunt considerate de specialiști adevărate bombe cu ceas în cazul apariției unor incendii pentru că aparatele care furnizează oxigen pacienților internați au scăpări, iar oxigenul favorizează răspândirea rapidă a flăcărilor. Ultimul incendiu la ATI a avut azi dimineață la Institutul ”Matei Balș” din București, soldat cu patru morți. Alți 120 de pacienți Covid au fost evacuați și duși la alte spitale.

În plus, temperatura din secțiile ATI e scăzută din cauza aparatelor de oxigen, ceea ce face ca mulți pacienți să aibă senzația de frig și să ceară surse suplimentare de căldură.

Medicul infecționist Adrian Marinescu, de la Institutul ”Matei Balș”, spunea în 15 noiembrie 2020, imediat după incendiul de la Spitalul de Urgență din Piatra Neamț, că în secțiile de terapie intensivă care se ocupă de pacienții cu SARS-CoV-2, aparatele lucrează la capacitate maximă și nu sunt calibrate pentru debite atât de mari, potrivit Europa Liberă.

”Întotdeauna au fost, şi înainte de pandemie, în secțiile de terapie intensivă erau folosite aceste instalaţii de oxigen. Era clar că orice sursă de flacără avea un risc foarte mare de explozie. De asemenea suprasolicitarea în condiţii de pandemie pentru aceste instalaţii de oxigen apare foarte frecvent (…) Există o acreditare care presupune printre alte puncte şi acest aspect, deci lucrurile sunt atent monitorizate pentru că instalaţiile de oxigen reprezintă un risc mare de a duce la o explozie, lucrul acesta este bine ştiut”, a spus medicul de la Institutul Matei Balș.

Și medicul Radu Țincu, specialist Terapie Intensivă, a vorbit despre vulnerabilitatea secțiilor ATI în cazul unui incendiu. Astfel, pe lângă oxigenul care alimentează focul, în aceste secții există produse pe bază de alcool care favorizează și ele răspândirea incendiilor.

”În secția ATI (Anestezie și Terapie Intensivă) avem o mare vulnerabilitate. Orice posibil incendiu este amplificat de prezența oxigenului. Sunt multiple surse de oxigen, iar acesta va amplifica într-un mod incontrolabil extinderea incendiului. În al doilea rând, toate materialele care se găsesc în ATI, pornind de la dezinfectante care sunt pe bază de alcool, reprezintă medii propice care amplifică la rândul lor incendiile. Tot ce avem într-o secție de reanimare este realizat, în mare parte, din materiale plastice. Vorbim de paturi, de saltele, vorbim de aceste combinezoane de protecție împotriva infectării cu coronavirus, care și ele sunt realizate dintr-un material ușor inflamabil”, a declarat medicul Radu Țincu pentru SpotMedia.ro. (Foto: InquamPhotos / George Călin)

Citește și:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Din nerespectarea normelor de prevenire si stingere a incendiilor.
    https://ro.qaz.wiki/wiki/Fire_triangle