G4Media.ro

Datorie de 4,5 milioane de euro la bugetul primăriei Oradea. Un ordin…

Foto: Corso-ul orădean / Economedia.ro

Datorie de 4,5 milioane de euro la bugetul primăriei Oradea. Un ordin călugăresc, obligat de instanță la plata unei taxe de timbru, după un proces la care a renunțat

Ordinul călugăresc catolic Premonstratens este cel mai mare datornic la bugetul local al Oradiei, Primăria punând sechestru pe bunurile ONG-ului după ce reprezentanţii acestuia nu au achitat în conturile municipalităţii suma de 4,5 milioane de euro, scrie Bihoreanu.

Această sumă ar fi trebuit „vărsată”, conform unei sentinţe executorii a Tribunalului Bihor, de către Prepozitura Ordinului Canonic Premonstratens, un ONG cunoscut publicului fiindcă de-a lungul anilor a intentat numeroase procese în care a revendicat clădiri şi terenuri din Oradea şi din Băile Felix.

Unul dintre cele mai mari procese, pierdut definitiv în anul 2014 de călugării catolici Premonstratens, a fost cel în care au revendicat de la Primăria Oradea clădirea Colegiului Naţional Mihai Eminescu.

Restanța reprezintă o taxă de timbru, stabilită prin sentinţă executorie de Tribunalul Bihor, într-un proces pe care Ordinul Premonstratens l-a deschis în urmă cu câţiva ani împotriva statului român, prin Comisia Specială de Retrocedare a unor bunuri imobile care aparţin cultelor religioase din România, prin Guvern şi prin Ministerul Finanţelor.

„Ca să fie clar, noi nu am fost parte în proces, nu am cerut noi suma. Suntem doar bugetul care ar fi trebuit să încaseze taxa de timbru aferentă acţiunii lor în instanţă (n.r. – această taxă se plăteşte, în unele procese, către bugetul local al unității administrativ teritoriale, la fel cum se întâmplă, spre exemplu, și în cazul unor amenzi). Probabil, acţiunea a vizat imobile de valoare foarte mare, aşa că a existat şi o taxă pe măsură”, a explicat directorul economic al Primăriei Oradea, Eduard Florea, într-o conferință de presă.

În vara anului 2021, ordinul călugăresc a renunţat la proces, însă Tribunalul Bihor a refuzat să pronunţe ca „inadmisibilă” sentinţa de impunere a taxei de timbru de 22,5 milioane lei, conform informaţiilor disponibile pe portalul instanţelor.

„Instanţa a dispus acea plată a taxei de timbru. Ea nefiind achitată, cade în sarcina noastră să recuperăm acea sumă. Nu putem să trecem peste acea sentinţă”, susțin reprezentanții primăriei.

Suma totală pe care o datorează persoanele fizice şi persoanele juridice primăriei este de 26,6 milioane de lei.

Foto: Corso-ul orădean / Sursa: Economedia.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. In cazul asta ar trebui sa nu renute la proces si sa si recupereze bunurile confiscate de comunisti. E dreptul lor. Iar primaria sa se mute cu chirie, daca sunt lacomi.

    • Pai daca au renuntat la proces inseamna ca nu au avut drept la acel imobil, acum sa plateasca ca au intentat procesul

    • „Au renuntat”. Voi nici sa cititi nu mai stiti?

    • Cate imobile si proprietati au luat aceste ordine si ONG-uri care nu le apartineau si n-aveau drepturi, sa fiti dvs sanatosi. In 2007 Tariceanu a facut intelegere cu reprezentantii cultelor, astfel ca acestia sa primeasca inapoi orice proprietate care ar fi revendicat-o si pe care nu o apara nimeni. Asa ca acestea au cerut orice credeau ei ca ar fi putut obtine inapoi pe baza acestei intelegeri si au si primit cam tot ce au cerut. Nu trebuia hotarare judecatoreasca, nu trebuiau dovezi juridice, trebuia doar sa nu mai fi altcineva care sa jinduiasca la proprietatea respectiva. S-au retrocedat astfel proprietati care au mai fost platite odata de statul roman dupa pacea de la Trianon, spre exemplu. Sau proprietati private fara mostenitori. Caci statul roman nu s-a aparat decat in foarte putine cazuri, asta fiind probabil unul dintre cazuri.

  2. Eu nu cred ca un ordin calugaresc nu stiu ce au si ce nu au drept. Cu siguranta ei au fost proprietarii acelor imobile confiscate de comunisti. Justitia in Ro stim bine cum functioneaza. Li s-a cerut sa renunte ca nu se va intampla nimic si au avut surpriza sa nu fie asa. Nu mai au multi membri in Ro sunt batrani cine stie. Dar ei pot merge cu procesul mai departe si cred ca o vor face daca se va impune.Au mai fost cazuri( gen scoala de fete in Bucuresti etc). Retrocedarile bunurilor confiscate de comunisti, nazisti s-au facut chiar si daca functionarii statelor s-au opus. Comunistii i-au Inchis pe toti calugarii catolici(pe cei orto selectiv) si le-au confiscat toate bunurile.

    • ca nu crezi e problema ta. Ca nu te informezi e tot problema ta.
      Ordinul respectiv a fost desfiintat de statul maghiar pe la 1890, prin urmare comunistii nu aveau ce sa-i confiate.
      A fost o încercare de tzepuire a bunurilor din patrimoniul public, având ca singur scop capatuiala catorva. Cauta articole pe tema in ziarul ebihoreanul, poate te lamuresti.

  3. Oamenii bisericii sa adune averi in cer, nu pe pamanat, ca asa zice Cartea Sfanta. Sa doneze tot ce au atrans aici nevoiasilor, sa se roage si sa posteasca. Atat.

  4. Cam absurd, pentru ca este vorba de un proces fara taxe…

    Art. 29 alin (1) lit l) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru, cu modificările și completările ulterioare (Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 80/2013), Publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 392 din 29 iunie 2013 care prevede că: “(1) Sunt scutite de la plata taxei judiciare de timbru acțiunile și cererile, inclusiv cele pentru exercitarea căilor de atac, ordinare și extraordinare, referitoare la: l) orice alte acțiuni, cereri sau acte de procedură pentru care se prevăd, prin legi speciale, scutiri de taxă judiciară de timbru.”)

  5. De ce g4media se limiteaza la faptul sa preia un articol din presa locala fara macar sa ceara un punct de vedere de la cei ce fac obiectul articolului, adica de la calugari. Poate s-ar mai lamurii aceasta nebuloasa cum a fost posibil sa li se impuna o taxa la un proces la care se spune ca au renuntat. Puteau sa ceara si opinia unui avocat legat de taxele de timbru si cand si cum esti executat daca nu le platesti.