G4Media.ro

Daniel Funeriu, sub mandatul căruia a început lupta anti-plagiat: Cadrul legislativ care…

sursa foto: Ciprian Hord

Daniel Funeriu, sub mandatul căruia a început lupta anti-plagiat: Cadrul legislativ care instituie „toleranță zero” față de plagiat există, azi, din 2011 / Numirea unei noi ministre, apropiată dumneavoastră, trebuie să ducă urgent la clarificarea cazului domnului premier

Fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu, sub mandatul căruia a început lupta-antiplagiat, îi amintește președintelui Klaus Iohannis că există cadru legal care instituie ”toleranță zero” față de plagiat încă din 2011 și cere ca legea să fie aplicată și în cazul actualului premier, Nicolae Ciucă. ”Numirea unei noi ministre, apropiată dumneavoastră, trebuie să ducă urgent la clarificarea cazului domnului premier”, precizează Funeriu într-o postare pe Facebook.

Redăm textul integral:

”Stimate domnule preşedinte Klaus Iohannis,

Cadrul legislativ care instituie „toleranță zero” față de plagiat există, azi, din 2011 prin Legea 1/2011*. Aşadar vă doriți ceva ce există deja şi ar fi fost cazul să vi se spună acest lucru.

Nu există însă oamenii politici care să aplice acele legi şi nici apropiați care să vă spună că toate dorințele societății pentru un învățământ bun sunt scrise în varianta originară a Legii 1/2011. Or atât numirea oamenilor cât şi medierea între dorința societății şi acțiunea politică incumbă, din 2014 încoace, instituției pe care o conduceți.

Mai mult, declarația dumneavoastră -perfect validă- ne întoarce în 2014, când v-am votat cu entuziasm: ați spus acelaşi lucru acum opt ani dar, din păcate, spusele dumneavoastă nu s-au materializat în acțiune politică, fiind inacceptabilă tergiversarea meşteşugit orchestrată în cazul actualului premier. Numirea unei noi ministre, apropiată dumneavoastră, trebuie să ducă urgent la clarificarea cazului domnului premier.
Cu deosebit respect şi speranța ca ultimii doi ani de mandat să fie reuşiți pentru educație,

Daniel P. Funeriu.

* atunci când legea a fost aplicată fraudatorii au fost sancționați, sancțiuni menținute de toate instanțele.

Context

În campania prezidențială din anul 2014, atunci când Klaus Iohannis a candidat pentru prima dată la președinția României, a făcut declarații, într-o dezbatere electorală de la B1TV, referitoare la plagiatul lui Victor Ponta, contracandidatul său din turul doi.

Candidatul PNL la vremea aceea, Iohannis a spus că ”oriunde în lume politician care este prins că a plagiat și numai trei rânduri este obligat să se retragă din politică”.

Iohannis a subliniat statutul său de profesor spunând că e foarte grav chiar și când un elev copiază, iar plagiatul într-o teză de doctorat este o ”problemă proporțional mai mare”.

Președintele Klaus Iohannis a cerut luni „toleranță zero în privința plagiatului”, într-un discurs susținut cu ocazia deschiderii anului universitar, o declarație care vine în contextul în care premierul Nicolae Ciucă este acuzat de plagiat la teza de doctorat.

Iohannis a ridicat miza în cazul scandalurilor de plagiat, spunând că ”miza este însăși credibilitatea sistemului de învățământ superior și a cercetării din România, dar și viitorul nostru ca societate democratică”.

Klaus Iohannis a menționat că este nevoie de „o reformă profundă a sistemului educațional, pentru a-l adapta nevoilor secolului XXI și valorilor europene în care credem” iar una dintre aceste valori este „integritatea”.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. 23 iunie 2022

    Dosarul lui Ciucă este „direcționat” spre un anumit complet, condus de judecătorul Marius Iosif, prin metoda „coperta”, pentru a se evita repartizarea aleatorie.

    Judecătorul Marius Iosif a fost numit, în 2007, de către ministrul liberal de atunci al Justiţiei, într-o funcţie în minister şi, ulterior, în cea de director general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

    Judeactorul respinge acuzatia de plagiat. Motivatia deciziei este halucinanta in cea mai mare parte, judecatorul ajungand pana la respingerea acuzatiilor, pentru ca ar duce la „destabilizarea guvernului”.

    28 iulie 2022, adica la o luna dupa ce Iosif Marius a produs magaria
    Președintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretul privind eliberarea din funcția judecător al Tribunalul București- Curtea de Apel a lui Iosif Marius, ca urmare a pensionării.

    Cam asa s-a „propuntat justitia” in cazul Ciuca. Dar, ai grija, ca decizia nu e definitiva. Cum era o vorba pe vremuri „mai exista inca judecatori la Berlin”. Nu poti sa gasesti la tot pasul „mauri” din astia care sa isi faca datoria si apoi sa plece.

  2. Așa-i, tălîmbu și-a „siguranțat” teza!

  3. Ma Ciucă, te-ai anchetat și te-ai găsit nevinovat ! Justiția funcționează ! 😂😂😂

  4. Stai pe aproape! Poate se apuca ministreasa sa-i scrie lui Cica o teza de doctorat. Cred ca asta este misiunea ei.🤣

  5. Esti prieten cu plagiatorul sau doar platit de partidul lui? Altfel nu se explica zelul tau de a comenta defensiv la orice articol pe tema asta. E clar ca a plagiat. Daca nu ar fi facut-o, ar fi lasat CNDATCU sa verifice linistiti teza, conform legii, stiind ca il vor exonera. Sunt un pic mai putin penibile argumentele alea cu „asa se facea doctoratul pe vremea aia”, decat astea cu „nu a plagiat pana nu zice un judecator, indiferent ca e clar ca lumina zilei in rest”.