G4Media.ro

Daniel Funeriu, critici dure pentru liderul PLUS în scandalul din educație: ”Propunerile…

Daniel Funeriu, critici dure pentru liderul PLUS în scandalul din educație: ”Propunerile domnului Cioloş de astăzi denotă ipocrizie şi/sau necunoaştere. Ambele grave la nivelul său”

Daniel Funeriu, fostul ministru al Educației, îl critică dur pe fostul premier, Dacian Cioloș, după ce acesta a intervenit în scandalul declanșat de eșecul de la testele PISA.

După ce spune că are o datorie morală față de Cioloș pentru susținerea acordată Legii educației din 2011, Funeriu critică propunerile făcute de fostul premier în educație (pact pe educație între toate partidele, numirea unui ministru recunoscut pentru perfomanțe în economia reală).

”Propunerile domnului Cioloş de astăzi denotă ipocrizie şi/sau necunoaştere. Ambele grave la nivelul său”, scrie Funeriu, care face o listă a presupuselor erori ale fostului premier. El îl critică pe Cioloș pentru numirea ca miniștri a două persoane din sistem (Adrian Curaj și Mircea Dumitru), deși printre propunerile sale se numără numirea unui ministru din afara sistemului.

Funeriu îl acuză pe Cioloș și că ”nu îşi asumă nimic: apare serafic într-un moment de maximă tensiune, spune nişte vorbe care sună bine celor care nu cunosc subiectul, vorbe suficient de vagi pentru a nu-l angaja cu nimic, nu ne dă vreo două-trei nume acolo, după care dispare în ceaţă cu sentimentul că, gata, asta înseamnă să fii politician nou”.

Postarea integrală a lui Daniel Funeriu pe Facebook:

”Am o uriaşă datorie morală şi politică faţă de domnul Cioloş: în 2011, nesolicitat de nimeni, mi-a dat o uriaşă gură de oxigen politic atunci când m-a felicitat pentru Legea educaţiei. Am şi o mare admiraţie pentru succesul lui politic, dar şi profesional: ştiu despre aprecierea de care se bucura în comisia Barroso. Dar oricât de drag mi-ar fi domnul Cioloş, mai drag îmi e viitorul copiilor din România. Iar propunerile domnului Cioloş de astăzi denotă ipocrizie şi/sau necunoaştere. Ambele grave la nivelul său.

Ipocrizie şi/sau necunoaştere pentru că a fost premier şi a numit la minister doi oameni ai sistemului. Dl. Curaj şi Dl. Dumitru. Oameni remarcabili, dar care nu se încadrează în descrierea-tip făcută astăzi: „să fie din afara sistemului actual”.

Ipocrizie şi/sau necunoaştere pentru că dl. Cioloş este preşedintele unui partid. Care nu a fost prezent în domeniul educaţiei sau, când a fost, a spus nişte inepţii de te doare mintea.

Ipocrizie şi/sau necunoaştere pentru că din funcţia de premier nu a făcut ceea ce avea şansa istorică să facă: să radă şcolile doctorale proaste şi să radă toţi plagiatorii.

Ipocrizie şi/sau necunoaştere pentru că singura dată când a avut puterea să pună în funcţii oameni de când are partid, adică la alegerile europarlamentare, a pus pe liste oameni care nu au nimic de-a face cu educaţia (şi mă opresc aici în evaluarea lor, să nu divaghez).

Ipocrizie şi/sau necunoaştere pentru că singurul om de la PLUS care e profilat pe educaţie e a şaişpea roată la căruţă.

Ipocrizie şi/sau necunoaştere pentru că cere ca ministrul să fie acolo 5 ani, or el a schimbat într-un an doi miniştri la educaţie. Şi la sănătate. Acord politic pentru păstarea pe funcţie 5 ani e o aberaţie a democraţiei. Esenţa democraţiei este schimbarea paşnică. În baza cărui fapt renunţăm la esenţa democraţiei? Că doar nu în baza unei reţele mai noi sau mai vechi de promovare personală?

Ipocrizie şi/sau necunoaştere pentru că vorbeşte despre necesitatea unui ministru cu „performanţe în economia reală”, or o simplă privire în oglindă îi va arăta că uriaşele sale performaţe politice nu au avut ca precondiţie performaţele sale din vreo economie reală.

Ipocrizie şi/sau necunoaştere pentru că atunci când a fost premier nu a spus un cuvând despre nevoia unui nou pact pentru educaţiei. De fapt nu e nevoie, cel vechi e, din păcate, încă de actualitate.

Ipocrizie şi/sau necunoaştere pentru că vorbeşte despre „personalităţi din grupurile de lucru ale proiectului România Educată”. Or, în acest proiect nu apare nicio personalitate, pentru că însuşi preşedintele nu pare să fi dorit asta. Preşedintele a spus cu gura lui că România Educată este un efort de jos în sus, nu unul de tip expert.

Ipocrizie şi/sau necunoaştere pentru că pe dna Anisie el a numit-o secretar de stat. Şi, din câte ştiu, s-a achitat bine se sarcină. Aşa că promovarea la ministru nu era deloc nenaturală.

Ipocrizie şi/sau necunoaştere pentru că nu îşi asumă nimic: apare serafic într-un moment de maximă tensiune, spune nişte vorbe care sună bine celor care nu cunosc subiectul, vorbe suficient de vagi pentru a nu-l angaja cu nimic, nu ne dă vreo două-trei nume acolo, după care dispare în ceaţă cu sentimentul că, gata, asta înseamnă să fii politician nou.

Mă simt groaznic să spun aceste lucruri despre unul dintre puţinii oameni care, în grelele momente din 2011, m-a susţinut. Aici e şi marea dificultate a politicii: eşti permanent sfâşiat de un conflict de loialitate: faţă adevăr sau faţă de oameni dragi. Eu am ales întotdeauna adevărul, chiar dacă mi-a adus deservicii în relaţiile cu oameni apropiaţi. Îl invit aşadar pe dl. Cioloş să se pronunţe cu mai multă atenţie, mai ales atunci când nervii societăţii sunt întinşi la maxim, ca acum.

PS: rog ţuţerii săi de serviciu să nu îndrăznească vreun răspuns în numele dlui Cioloş, aşa cum au mai făcut-o în trecut.

PPS: cred că domnul Cioloş este unul dintre cei mai potabili politicieni din România şi, chiar de aceea, sper că va reveni cât mai repede printre noi, cei care mai ştim cu ce se mănâncă educaţia. Eu îl aştept. Şi fratele meu dacă era, tot asta spuneam. Pentru că nu voi accepta vreodată ca educaţia copiilor din ţara mea să fie jucată la vreun Caritas politico-economic al voturilor”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

37 comentarii

  1. Sunt surprins ca il acuzati pe Ciolos de ipocrizie.

    • Pamflet
      Domnul Funeriu este cel mai bun mai competent si mai responsabil ministru al educatiei din ultima suta de ani. Au mai fost si acum 80-90 de ani ministri ai educatiei capabili, dar ei nu au avut de luptat cu caracatita cu care a avut de luptat domnul Funeriu

    • Fac carte cu elevii cadrele didactice, nu politicienii. Căderea curbei performanţei la testele PISA era previzibilă. Salariile diminuate din epoca Băsescu-Boc-Funeriu şi umilinţele privind recuperările de drepturi prin procese au alungat multe cadre preţioase dintr-un sistem gândit să muncească mai mult pentru hârtiile ARACIP.

  2. Funeriu ăsta chiar nu are bun simț. A uitat că a fost ministrul educației? Poate încetează cu ifosele astea de intelectual, că nu e deloc intelectual.

    • A fost si s-a vazut,are si o lege in invatamint,iar intr-un an sau doi a facut ce n-au facut altii in treizeci,si chiar este intelectual!

    • din niste surse, am aflat ca legile lui au fost chiar bune, si cu un impact pozitiv .. pana PSD…

    • Nu e intelectual, adevarat.
      Nu e intelectual ca Dancila, Dragnea, Firea si Olguta, ca sa intelegeti si voi ce zice.
      Stie mai multe cuvinte. Mai complicate.
      In plus, si le asuma.

  3. Da, Ciolos e de vina pentru dezastrul din educatie, el si guvernul lui de UN (1) an.

    Nu PSD-ul, care a fost la putere 20+ ani si doar a furat.

  4. Stim cine e Ciolos si ce „realizari” are la guvernare.
    PS: ţuţerii nu se vor abtine.

  5. I-a cam tras-o!

    • Rau de tot: „… cred că domnul Cioloş este unul dintre cei mai potabili politicieni …” Chiar i se facuse sete ciinelui, cred ca am sa i-l dau pe Ciolos in seara asta.

  6. De asta nu-l suporta politicienii pe Funeriu,pt ca e din alt film,ala cu adevaruri argumentate,distanta mare fata de ciolos,vorbeste la obiect!

  7. In locul lui Funeriu, si eu as fi nervos. (Din motive evidente legate de involutia invatamantului din Ro)
    Dar aici a facut un comentariu lipsit de luciditate, adica a gresit tinta. Mai mult, nu admite nici replica! 🙂
    A vrut sa-si descarce nervi pe Dacian Ciolos?!

    PS. Dle Funeriu, da-mi voie sa-ti spun: ai luat-o pe ulei.
    PS. Da, si eu am un doctorat la o universitaire prestigioasa a lumii (chiar mult mai prestigioasa decat cea la care ai luat tu doctoratul). Da, si pe mine ma intereseaza subiectul invatamantului Ro, da si eu am experienta de lucru multidisciplinar si deschizator de noi cai (chiar mult mai mult decat tine, iti pot demonstra asta oricand, dar nu am chef sa intru in polemici), da si eu m-am sacrificat pentru Romania, cum chiar foarte putini au facut-o (si chiar mai mult decat tine). Si nu, nu sunt ţuţeriul nimanui (ca veni vorba, Domnule, poate ne explici si ce inseamna cuvantul asta, ca eu unul nu stiu). Si gata, ca n-are rost sa ma enervez, nu-i asa?

    • Ionica ești un căcat. Funeriu e geniu pe langa tine.

    • Auzi mai Ioane,dupa cum scrii,ma tem ca ai trecut pe la universitatea din alexandria ,da’ sigur e doar o parere,iar in ce priveste modestia ,ai ramas dator!

    • O minima dovada a bunului simt e sa nu te adresezi cuiva, cu care nu te-ai tras de sireturi, cu ‘tu’. Dar, na, de unde nu e…. Poti sa ai si zece doctorate luate ‘ la o universitaire prestigioasa a lumii’, dupa limbaj, tot marlan ramai!

    • Dom’ doctor, scuzați, poate vă importunez; am citit tot comentariul d-lui Funeriu și am observat că omu’ a prezentat – ca să vezi! – niscaiva argumente pentru aprecierile făcute vis à vis de politicianul Cioloș.
      D-stră, Ioan-mult-mai-presus-de-Funeriu, de fapt ce ne spuneți?
      Aaa, că era să uit: eu sunt laureată Nobel!

  8. Incredibil cum se reactiveaza dintr-odata umbrele trecutului, zvarcolindu-se pe o tema ce au exersat-o indelung: ipocrizia !! :-)))

    • Dezvoltati (argumentat) afirmatia privind ipocrizia si zvarcolirile domnului Funeriu.

    • ” @ popescu maria ”

      Este ciudat cum din toate comentariile negative la adresa domnului funeriu, unele formulate in termeni duri ( frustrat, ranchiunos, lipsit de luciditate sau bun simt etc.) mi se spune tocmai mie sa argumentez 🙂
      O sa ma opresc la unul singur, dintr-o lista lunga. E vorba de prezenta in sistem (la ora actuala) a unor inspectori scolari numiti politic inainte de 2009-2010. Toti ministrii care s-au perindat pe la ministerul de resort de atunci incoace s-au facut ca ii uita in posturi, cu toate ca unii dintre ei activeaza in orase mari unde sunt destul de vizibili. Nu stiu cat de cinstit e sa critici pe cineva ca nu a numit oameni din afara sistemului, cand tu insuti, in cunostinta de cauza, ai pastrat activi oameni vechi care nu isi ascund simpatiile politice.

    • Considerati ca formularea „…se reactiveaza dintr-odata umbrele trecutului, zvarcolindu-se pe o tema ce au exersat-o indelung: ipocrizia !!” e o dulcegarie sau un comentariu… sa zic, civilizat?
      Ca sa lamurim un lucru: nu sunt in politica, nu sunt fanul niciunui partid, inca nu am gasit la partidele autohtone o ideologie care sa ma faca sa devin adeptul acestora.
      Insa apreciez persoanele in inalte functii in Stat, care incearca, au incercat sau vor incerca sa faca ceva notabil in domeniul lor de expertiza. Cu bune si cu mai putin bune, nimeni nu e perfect. Mai ales ca nimeni nu e singur, e vorba totusi de guverne politice, precum cel din care a facut parte si domnul Funeriu.
      Sa retinem insa esenta, nu periferia.

  9. Felicitari pentru text domnule Funeriu ,deloc subtil si la obiect.Respect.

  10. dacă tăceai, filozof rămâneai

  11. Tot textoiul ăsta îmi sună foarte a răfuială sau ranchiună. Dacă îl citiți atent, dar printre gene, ca pe o fotografie mișcătoare, o să observați cum după câteva rânduri ideile i se diluează și nu rămâne decât frustrare, ranchiună.

    Dacă e să mă iau după întețirea luărilor de poziție ale lui Funeriu din ultimele săptămâni, eu as îndrăzni să explic vehementa ieșire absolut exagerata contra lui Cioloș prin aceea că Funeriu e de fapt frustrat că nu e invitat să fie ministru al educației. Sau măcar un consilier prezi.

    • ” Dacă îl citiți atent, dar printre gene, ca pe o fotografie mișcătoare, o să observați cum după câteva rânduri ideile i se diluează” :))
      Esti pe iarba? Ti-ai facut-o un pic cam tare. O sa te doara gatul.

  12. Da, D-le Funeriu, Ciolos a facut o greseala acceptad sa fie PM unui guvern tehnocrat timp de un an. Ii reprosati toti lui Ciolos ca n-a reusit sa scoata tara din rahatul in care ati bagat -o voi. Acum in ce partid sunteti, in PMP? Sunteti suparat ca PNL nu v-a desemnat min al invatamantului ? Sau poate ca sunteti suparat pe Ciolos ca nu v-a pus ministru. Afirmati ca Ciolos a schimbat 2 min. la invatamant, dar omiteti, intentionat, sa spuneti ca guvernul Ciolos a fost incropit in mare viteza. Constat multa vehementa la cineva care a facut studii prin strainatate. Se pare ca amprenta damboviteana si-a facut loc definitiv in genomul unor indivizi. Nu serveste la nimic bun sa te zbarlesti ca un arici. Pacat de d-voastra.

    • Afirma ca ciolos n-are consecventa,s-au mai exacta c-a fost si cu psd-ul intr-un guvern asa zis tehnocrat si-a ,,scaldat-o” si ca mai nou vorbeste despre lucruri la care nu se pricepe.

  13. Funeriu, nu cumva matale esti ala care a decis cu cateva saptamani de inceperea unui an scolar ca piticii din gradinita sa faca clasa zero la scoala. Acolo unde au stat un semestru in fund pe covor si fara manuale. Adica sigur ala esti. Ala care a luat si alte masuri inepte doar ca sa.ti mangai egoul grotesc de imens, fara sa te asiguri ca exista infrastructura pentru ce debitai.
    Copilul meu a fost intr.un vesnic experiment de cand a terminat (fortat) gradinita la 5 ani jumate. Conteinerele alea din curtea scolii sunt ecoul operei tale de atunci.
    Asa ca mucles, domnule POLITICIAN.

  14. Curaj e un om remarcabil???? Cum asa???? Curaj nu i-a retras titlul lui Ponta, dar a ramas mereu la butoane dupa plecarea din guvern, iar de cativa ani imparte banii cercetarii, smecherul!
    As zice ca nici Dumitru nu e un om remarcabil si ca nu a convins!

  15. Funeriule,

    Eu propun sa-ti ocupi timpul lucrind in laborator, sa demonstrezi sa esti capabil de ceva. Vezi ca esti angajat acum, si nu prea ai prods rezultate, pe care le ceri altora.
    Doar dai din gura, bazindu-te pe autobiografia mult exagerata, ca de..o prezinti unora pe care-i crezi mai prosti decit esti tu.
    Pe scurt, tu, in calitate de cercetator independent, n-ai demonstrat nimic, nimic.
    Sint zezi si sute, Funeriule, de post-doci in Japonia, SUA, etc..adica ce ai fost si tu, dar cu rezultate de multe ori mai reprezentative. Si totusi, aia nu se dau in stamba, ca tine. Tu ai bagat gogoasa asta pe gitul fraierilor din PDL, care chiar au luat-o de bune, si te-au luat drept reprezentativ..dar tu, n-ai fost decit un sarac post-doc, noroc de banii femeii.
    Ei, si pe aceasta baza ti-ai consruit tu asa-zisa cariera politica, care nu a lasa nimic util in urma, doar gogosi, povesti si vrajeli.
    Das, stim ca esti frustrat ca nu te- pus Base europarlamentar, stim ca-ti pica bine..dar asta ea..
    Pe scirt, daca vrei sa arati ca ai miez, demonstreaza ceva ca si cercetator independent, fii independent, demonstreaza valori, si dupa aia da lectii. Esti ridicol, de ani buni. Colegii nu-ti spun asta din politete rau implementata, Funeriule.

  16. In principiu, Funeriu a facut lucruri foarte bune cat a fost ministru. Si apreciez asta. Dar stilul asta al lui din ultima vreme imi spune mie ca omul are niste deficite psihologice grave. In cazul de fata, nu pare a intelege ce inseamna democratie si balanta puterii. El il acuza pe Ciolos ca nu a impus oameni atunci cand crede el (Funeriu) ca Ciolos ar fi putut sa impuna, desi se stie clar ca Guvernul Ciolos nu avea sustinere in parlament si era la mana PSD. Ciolos a facut o echilibristica delicata, incercand sa salveze ce se putea salva, iar Funeriu sare din copac cu barda la el ca de ce nu a IMPUS, IMPUS si iar IMPUS.

    Sper ca in niciun caz Funeriu sa nu mai ajunga iar Ministru (si nici nimic altceva) in Ministerul Educatiei si Cercetarii. Omul este obsedat de impunere, are instincte de dictator, si nu face decat sa genereze o reactie automata de respingere din parte unui sistem care si asa nu este suficient de receptiv la modernitate (din pacate).

    PS. Vad ca are si o gasca de sustinatori la fel de ticniti.

  17. Eu nu inteleg de unde e aceasta dragoste oarba pentru Ciolos , vorbim poate de cel mai slab guvern all time (dupa s-a incapatanat PSD sa mai aduca 3 guverne mai slabe) . Doar 27 de milioane de euro atrase de o alta mare somitate Ghinea si Barna secretar de stat , plus performante slabe in toate ministerele . Acum observ ca unii balesc la ce zice Ciolos desi partiduletul lui nu e in parlament si singur nu va fi niciodata (doar daca il prostesc pe Barna in continuare) dar si situatia asta cu 12% e complicat rau .

  18. In loc de o colaborare a celor bine scoliti, de a elabora cateva directii de urmat in invatamant , in scopul redresarii acestuia , acesti domni de inalta tinuta educationala , se bat public in idei. Sper inca ,in solidaritaea celor cu bune intentii dar si cu bune idei , de a se organiza intr-un grup de lucru , ptr.a ajuta tara in acesta directie , aflata in momente dificile, din numeroase motive.

  19. Dl Funeriu s-a aprins foarte tare, motiv pentru care i-a scăpat un rusinos dezacord și a comis o eroare tipică maneliștilor.

    1. „Mă simt groaznic să spun aceste lucruri despre unul dintre puţinii oameni care, în grelele momente din 2011, m-a susţinut.”
    Corect e: „m-au susținut”, că e mai mulți. (Dl Cioloș) e UNUL dintre puținii oameni care M-AU susținut.

    2. „Îl invit aşadar pe dl. Cioloş să se pronunţe cu mai multă atenţie, mai ales atunci când nervii societăţii sunt întinşi la maxim, ca acum.”

    Corect e: „la maximum”, nu „la maxim”. Maximum e adverb, maxim e adjectiv la masculin singular și nu are ce căuta în locuțiunea adverbială.

    Aici e şi marea dificultate a politicii: eşti permanent sfâşiat de un conflict de loialitate: faţă adevăr sau faţă de oameni dragi. Eu am ales întotdeauna adevărul, chiar dacă mi-a adus deservicii în relaţiile cu oameni apropiaţi. Îl invit aşadar pe dl. Cioloş să se pronunţe cu mai multă atenţie, mai ales atunci când nervii societăţii sunt întinşi la maxim, ca acum.

  20. Un om conflictual, în veșnică polemica cu cei din jurul sau, cât și urand cadrele didactice, nu merita citat și lăudat, dar sa se mai scrie și articole despre părerile lui…