G4Media.ro

Daniel David: Știința trebuie să fie partea centrală a Culturii Naționale

Foto: ubbcluj.ro

Daniel David: Știința trebuie să fie partea centrală a Culturii Naționale

Simplu spus, cultura este un ansamblu de valori (ce este bun/bine), norme (ce trebuie făcut să fie bun/bine) și axiome (legături între diverse valori/norme) psihosociale, civilizația realizându-se prin cultură în acțiune, scrie rectorul Universității babeș Bolyai într-un mesaj de Ziua Culturii Naționale.

Cultura Națională se referă la acele valori/norme/axiome psihosociale care generează identitate, mai ales prin sensuri și semnificații care ne unesc ca națiune. În acest vremuri de pandemie, când națiunea noastră este mai degrabă dezbinată sub manipularea pseudoștiinței/nonștiinței, cu ocazia Zilei Culturii Naționale, vă invit să medităm un pic la vorbele savantului Emil Racoviță, fostul rector al Universității din Cluj: „A şti sau a nu şti, aceasta e întrebarea! Căci a nu şti înseamnă: superstiţii, egoism orb, concurenţă sălbatecă, neînţelegere, duşmănie, război, foamete, prăpăd. A şti înseamnă pentru omenire: organizare temeinică, activitate raţională, cooperatism, solidaritate, evoluţie pacinică. A şti înseamnă pentru om: a-ţi trăi timpul de «a fi» cu mulţumire şi a aştepta clipa de «a nu fi» cu seninătate.”

Să alegem „a ști”, adică știința, care trebuie să devină partea centrală a culturii naționale!

*Ziua Culturii Naţionale este marcată în fiecare an, începând din 2011, la 15 ianuarie, data aleasă fiind aceea a naşterii poetului naţional al românilor, Mihai Eminescu (1850-1889).

______

Daniel David este rectorul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, președintele prin rotație al Consiliului Național al Rectorilor, profesor și psiholog. A obținut titlul de doctor în psihologie în anul 2000, după care a urmat un program postdoctoral în Statele Unite ale Americii. Daniel David este profesor asociat al unei școli din New York și director pentru cercetare al Institutului Albert Ellis din New York.

Foto: UBB Cluj

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

44 comentarii

  1. Ce treaba are stiinta cu cultura?

    Cultura a fost mereu un ghimpe in coasta comunismului, cultura inseamna valori, identitate, istorie, tot ce vrea comunismul rescris, omul nou trebuie refaurit.

    • A explicat ce legătură are, simplu, pe înțelesul oricui. Numai cine este tributar unei mentalități învechite refuză să accepte că lumea evoluează.

    • Pentru cine nu a observat, azi avem un alt @draggy la butoane. Celălalt postac o fi având liber de weekend. Indiferent care dintre ei postează, și indiferent de tema, „el” (Draggy) încearcă să pozeze într-o persoana elevată. Scopul postărilor este acela de a transmite, printre altele, mesaje care tind să fie partizane unor idei care țin de dictatura. Evident, face acest lucru și pentru bani. El contrazice pe oricine, fără să aibă un contraargumen clar. Acapareza orice discuție prin insistența cu care postează, încercând să determine pe celelalte persoane sa nu mai trimită comentarii.

    • @ Draggy intrusul pervers

      Stiinta inseamna „dictatura” dupa tine?
      Oamenii simpli nu prea inghit stiinta, in primul rand pentru ca nu prea o inteleg. Lor le plac lucrurile despre care oricine poate sa aiba o parere…
      Si ma rog de ce sa faca 2 plus 2 intotdeauna 4? Eu sunt dac liber si am chef sa faca 5…
      Fireste, fara stiinta (altora), asemenea „daci liberi” ar trai in padure si s-ar imbraca in blanuri de animale…

    • Dle intrus care va considerațiși fin observator, văd că pe dvs nu va determina nimeni sa bateți câmpii pretinzând că faceti comentarii. Ce nu vi s-ar părut clar la argumentul pe care l-am adus? Referitor la afirmația că cei care refuză știința sunt împotriva evoluției societății, și anume argumentul că respectivii sunt tributari unei mentalități înapoiate.

    • @hm,
      Nu despre știință era vorba în postarea mea, ci despre modul în care acesta @draggy își exprimă opiniile. I-am urmărit postările și am descris ce se desprinde din ele.
      Cât despre știință mi-aș dori sa fiu, fără să mă simt umil, cel mai sărac în știință dintre cei care au postat pe aici. Știința ne-a ajutat sa evoluam. Ea este motorul incontestabil al progresului, nu e dictatura. Dar dacă ajunge pe mâna unor minți înguste, atunci va putea produce și foarte mult rău. Depinde de modul în care este folosita, iar acest lucru este uneori la îndemâna unor personaje care nu au nimic în comun cu știința, dar care au putere de decizie și care, prin prisma poziției ocupate, o pot folosi in detrimentul altor persoane sau a societății în general.

    • Domnule @draggy, am urmărit multitudinea de comentarii pe care le-ați făcut pe acest site și am observat că va doriți, cu orice preț, să vă afirmați in online. Probabil va considerați a fi un formator de opinie, un influencer. In realitate sunteți un demagog aservit unor interese obscure, un postac. Nu am găsit niciodată un argument solid prin care sa va susțineți ideile, in schimb incercati sa denaturați sensul discuțiilor pri tot felul de comentarii abjecte.
      Despre știință … nu sunteți persoana cea mai potrivită sa care sa vorbească despre ea, întrucât nivelul de cunoaștere, pe care îl dețineți, nu trece de genunchiul broaștei.
      Poate ați reușit să câștigați aprecierea unora, dar pe mine nu mă puteți păcăli.
      Îmi doresc ca lumea sa înțeleagă ce urmăriti de fapt și să vă crediteze la adevărata valoare, aceea de potac.

    • Stiinta e parte a culturii in orice tara civilizata In tarile rudimentare se confunda cultura cu religia si stiintele umaniste

  2. activist cu agenda ascunsa membru al retelei tovarasului s. baietii obsedati cu controlul oamenilor de ex manufacturarea consensului. stiinta folosita pt inrobire.

    • Cred că de fapt e invers. Dvs cei din tenebrele trecutului sunteți obsedați de agende ascunse care n-au nici o legătură y realitatea pentru că va e teamă că pierdeți controlul asupra oamenilor și ca aceștia pot fi eliberați prin știință și cunoaștere.

    • Su eliberați prin munca, nu numai prin știința .

    • Doar adepții ideologiilor totalitare vor sa -i elibereze pe alții prin muncă dar asta nu are legătură cu libertatea.

  3. Nu, avem BOR si ei stiu mai bine

  4. Care știința frate?
    Știința bulanului si a pumnului in gura?

    • Personajul Daniel David imi provoacă o repulsie științifica.

    • Puteți să descrieți cum se manifestă la dvd așa numita repulsiee științifică?

    • @vct Nu esti singur Competenta profesorului David provoaca acest sentiment tuturor cocalarilor manelisti ce sunt de facto analfabeti functionali Nu exista tratament

  5. Felicitari Dle David , Germania tine stinta , chimia, matematica ,ingineria si fizica la locul cel mai de pret. Cand apar probleme sau schimbari in societate, atunci oamenii de stiinta sunt chemati sa gaseasca o solutie. Cancelarul german are un grup stiintific care ii furnizeaza optiuni . Noi cand vom avea asa ceva?

  6. Cultura nationala este un intreg ansamblu ce contine toate operele si nu numai operele scriitoricesti , ce au existat ca si cunostere , inca din cele mai vechi timpuri si pina in zilele nostre . Identitatea nationala ,indiferent ce crede fiecare ca ar reprezenta ea , nu poate fi selectiva .Nu putem decit aprecia la nivel stilistic , stiintific (in masura in care stiinta nu se contrazice singura de-a lungul istoriei ei milenare )sau in oricare alt fel, intreaga cultura Romanesca (atentie ! nu se rezuma doar la literartura ) ce de multe ori contine si scrieri ce functie de perioda lor existentialista au fost criticate sau laudate dovedite in timp adevarate sau false .Nu putem separa cultura BUNA de asa zisa cultura REA. Cultura cu toate formele ei reprezntative si cu toti cei care au contribuit , mai mult sau mai putin , mai evident sau mai anonimi fiind ,exista si atit . Intreaga Cultura Romanesca este si va fi parte a Culturii Europene ,in principal si a Culturii Universale . Sa ne bucuram ca ea exista fara a incerca ca o ambalam politic .
    Nu cerceta aceste legi, Că eşti nebun când le-nţelegi! Din codru rupi o rămurea, Ce-i pasă codrului de ea! Ce-i pasă unei lumi întregi De moartea mea! Aceste versuri binecunoscute noua nu au nimic politic in componenta .

  7. Omul este compromis definitiv prin încercarea de a condiționa prezenta la cursurile UBB unde este rector de certificatul verde.

    • Va rămâne in istorie ca un do/bi\\toc cu multa scoală degeaba.

    • Pentru cine nu a observat, azi avem un alt @draggy la butoane. Celălalt postac o fi având liber de weekend. Indiferent care dintre ei postează, și indiferent de tema, „el” (Draggy) încearcă să pozeze într-o persoana elevată. Scopul postărilor este acela de a transmite, printre altele, mesaje care tind să fie partizane unor idei care țin de dictatura. Evident, face acest lucru și pentru bani. El contrazice pe oricine, fără să aibă un contraargumen clar. Acapareza orice discuție prin insistența cu care postează, încercând să determine pe celelalte persoane sa nu mai trimită comentarii.

    • Până una alta văd că dvs incercsti să acaparați discutia repetând aiurelile pe care le-ați scris și mai devreme.

  8. Sa te casatoresti cu studenta masteranda si s-o faci directoare la universitatea din subordine – ce poate fi mai dragastos?

    • Ce legătură are cu subiectul? Și cine e studenta masterandă de care vorbiți? Ce dovezi aveți că ” a făcut-o” directoare sau vorbiți doar ca sa va aflați în seamă?

    • Exista O postare inepta a unui analfabet functional ce is ia un nick atat de lung incat nu merita reprodus mai ales ca e si scris agramat

    • Protapirea nevestei in post de conducere la „centru de cercetare” nou-infiintat la universitatea condusa de sot imi da dimensiunea precisa a cercetarii romane. Ganditi-va ca UBB e descrisa ca superioara universitatilor din Bacau sau Alba Iulia.

  9. Cu cine vorbești cu PSD și PNL ?

  10. Comentariile venite de la niște „nimea’n drum” la adresa unui personaj care a făcut mai multe în 40 de ani de viață decât ar face ei in 5 vieți octogenare sunt efectiv highlightul societății în care trăim și sunt parte a fenomenului de „democratizare a prostiei” .Acum orice semidoct are parte de o audiență mai are sau mai mică cu ajutorul internetului-prostiile gen soroș, noua ordine sau idioțeniile legate de „conspirația” pandemică devenind foarte ușor niște narative sacrosancte care îți permit să tăvălești prin noroi numele unor oameni care au stat zeci de ani în biblioteci sau în laboratoare.

    • Tovarășe progresist, unele comentarii contra vin și de la oameni care au ceva habar de capul lor și puțină brumă de istorie. Greu în democrație, nu?

    • Da-ne niste exemple din ce-a făcut!

    • Printre altele este autorul unuia dintre cele mai importante tratate de psihologie publicate la Oxford, a introdus discipline moderne in psihologia românească, este fondatorul școlii de psihologie clinică și psihoterapie din Romania.

  11. Nu vă convine știința pentru că vine cu dovezi în urma unor cercetări

  12. Romania este incompatibila cu stiinta. Noi ne luam energie de la Sfinx si de la Babele. Canalizam energii prin tunelurile de sub Carpati si mergem cu Zamolxe inainte. Ceea ce e ciudat pentru ca mergem si la Biserica, unde Zamolxe nu prea isi are locul, dar nu-i nimic noi stim mai bine si adevarul e doar ceea ce ne convine pe moment.
    „Stiinta” la romani e schimbatoare in functie de sentimentele de moment

  13. Cunoaștem tovarăși, voi bolșevicii sunteți toți Doctori Docenți Savanți de Renume Mondial .

  14. Cand vezi postarile, venite pe un site cu anumite pretentii de educatie a cititorilor te apuca un acut sentiment de greata nationala pentru un popor frustrat, ramas in bezna analfabetismului functional, incapabil sa inteleaga valorile societatilor civilizate moderne. Si pe fond aceste valor asigura buastarea societatii. Condusi de o clasa politica global corupta si incompetenta indivizii au pierdut viziunea drumului ce duce la demnitate, progres si prosperitate si se mentin intr-o rudimentara supravietuire de la o zi la alta.

  15. Nepotismul este la el acasa in universitatea pe care o conduce ca rector. Rar asa ceva in mediul academic, sa fii conducatorul lucrarii de masterat si al celei de doctorat al nevestii tale, iar apoi sa o mai si angajezi cadru didactic in aceeasi facultate cu tine. Ma intreb daca la fel ar fi procedat si la Icahn School of Medicine at Mount Sinai⁠ unde este profesor asociat. Din punct de vedere etic, el nu are ce cauta in invatamant, insa se incadreaza perfect in cartea pe care a scris-o Psihologia Poporului Roman.