G4Media.ro

Dan Barna susține că tinerii vor fi cei afectați de condiționarea dreptului…

Foto: Inquam Photos / Ovidiu Dumitru Matiu

Dan Barna susține că tinerii vor fi cei afectați de condiționarea dreptului de vot la locale de viza de flotant făcută cu cel puțin 60 de zile înainte: ”Ei se activează politic cu două-trei săptămâni înainte de alegeri”

Președintele USR, Dan Barna, a afirmat, într-o emisiune la B1 TV, că tinerii vor fi cei mai afectați de regula introdusă de Guvern ca alegătorii de la locale să aibă viza de flotant făcută  cu cel puțin 60 de zile înainte de data scrutinului.

”Faptul că s-a pus acest prag care a rămas la 60 de zile nu face decât să îngrădească dreptul tinerilor la vot. Este o realitate pe care PNL și-a asumat-o. I-am spus și premierului Orban că este o împiedicare a dreptului la vot pentru populația dinamică și activă care lucrează în zone de mobilitate”, a spus Dan Barna.

El a argumentat că tinerii sunt puși în situația de a avea nevoie de viză de flotant valabilă, iar mulți dintre ei nu-și vor pune problema să aibă documentele în regulă cu o perioadă atât de mare înainte de scrutin.

”Când se activează tinerii politic? Cu două-trei săptămâni înainte de alegeri. Nimeni nu-și pune problema că vor fi alegeri peste trei luni, ia să mă uit dacă nu mi-a expirat viza de flotant.  Două luni de zile e mult, nu face decât să împiedice dreptul de vot al unor tineri”, a conchis liderul USR.

Context. Guvernul a adoptat, în şedinţa de marţi, mai multe amendamente la proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin pentru care îşi angajează răspunderea. Principalele amendamente vizează perioada pentru care este permis votul persoanelor cu viza de flotant – 60 de zile, reducerea numărului de semnături pentru depunerea candidaturilor de la 1% la 0,5% din lista electorală din localitatea respectivă, reprezentarea în birourile electorale şi acreditarea observatorilor, potrivit News.ro.

În forma inițială a legii pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea, termenul fixat era de 90 de zile, dar a fost redus apoi. Motivația invocată este stoparea situațiilor în care primari în funcție, îndeosebi din mediul rural, dau vize de flotant unui număr mare de persoane cu puțină vreme înainte de alegeri, persoane care votează apoi în favoarea lor.

USR-PLUS s-a opus instituirii acestui prag. ”O astfel de restricție nu poate fi justificată de fenomenul “turismului electoral” în condițiile în care sistemul electronic de verificare exclude votul multiplu. Un număr foarte mare de cetățeni, studenți, tineri în general, nu vor putea vota la alegerile locale, dacă legea este promovată în forma trimisă de guvern”, arăta Alianța USR PLUS într-un comunicat dat publicității pe 28 ianuarie.

Citește și: Principalele amendamente adoptate de Guvern pentru alegerile în două tururi: perioada vizelor de flotant, numărul de semnături pentru candidaturi și acreditarea observatorilor

Foto: Dan Barna (Inquam Photos/ Ovidiu-Dumitru Matiu)

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. Bună seara! De acord domnule Barna dar,în această situație sunteți de acord cu Alinuta,Florin el și. …Sa dea lege prin asumare împotriva tinerilor care,flotanti sau nu sunt REZIDENȚI în țară în favoarea DIASPOREI care,nu sunt nici flotanti,nici rezidenți! !!!Le creați tinerilor ideea de inutilitate cu această aberație a Alinutei! !!!Și o discriminare continua:diaspora 3 zile și rezidenții doar 1 zi!!!!Pai sa plecam toți sa va votam din UE????

  2. Asta vrea sa schimbe metoda autocarul cu metoda flotantul.
    Apropo, ce spune Comisia de la Venetia?

  3. Mie mi se pare normal, corect, ca la locale sa voteze cei care locuiesc acolo.
    Nu „plângeti” tinerii care la terminarea facultatii parasesc orasul, dar ar vrea sa conteze votul lor în viata celor care ramân pe loc.
    Nici la locale n-ar trebui sa vedem pe termen scurt (un mandat) ci sa ne gândim la viitor. O linie de tramvai, un stadion, un depozit ecologic de deseuri, un drum asfaltat, un spital nu se fac de azi pe mâine.