G4Media.ro

Dacian Cioloş: Hazliul domn ministru Daea revine cu alte dovezi de incompetenţă…

Sursa foto: Montaj G4Media / Inquam Photos

Dacian Cioloş: Hazliul domn ministru Daea revine cu alte dovezi de incompetenţă / Plăţile subvenţiilor din fondurile europene pentru agricultură ecologică şi măsurile de agromediu sunt blocate / Plata acestora ar fi trebuit să înceapă încă de anul trecut

Europarlamentarul Dacian Cioloş, fost comisar european pentru agricultură, transmite luni că plăţile subvenţiilor din fondurile europene pentru agricultură ecologică şi măsurile de agromediu sunt blocate, deşi plata acestora ar fi trebuit să înceapă încă de anul trecut, potrivit unui comunicat oficial al REPER, citat de News.ro.

  • Update: Agenția de plăți în agricultură (APIA) a respins într-un punct de vedere acuzațiile lui Dacian Cioloș. Vezi la finalul articolului toate explicațiile APIA.

„După despăgubirile ridicole negociate pentru fermierii afectaţi de importurile de cereale din Ucraina – un eşec atât de răsunător încât a trebuit repus de preşedintele Iohannis tocmai pe masa şefilor de stat şi de guvern din UE -, hazliul domn ministru Daea revine cu alte dovezi de incompetenţă: Plăţile subvenţiilor din fondurile europene pentru agricultură ecologică şi măsurile de agromediu sunt încă blocate. Deşi plata acestora ar fi trebuit să înceapă încă de anul trecut, oamenii nu îşi primesc banii la care au dreptul.

Aceeaşi situaţie este şi în cazul ajutoarelor pentru cei care au fost afectaţi de seceta de anul trecut. Procesul a început greu şi a avut formule de calcul greşite, iar asta a însemnat timp pierdut şi agricultori lăsaţi aproape de un an fără banii care li se cuvin”, spune Dacian Cioloş.

El arată că, ”după un an agricol foarte greu, în care fermierii au fost confruntaţi cu o secetă fără precedent, cu uriaşe creşteri de preţuri la îngrăşăminte, furaje, energie şi combustibil, ministrul Daea şi ministerul pe care îl conduce, precum şi Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură oferă încă o dovadă a nepăsării faţă de cei pe care ar trebui să îi sprijine: sistemul informatic pentru efectuarea acestor plăţi nu este pregătit, modulele de plată nu sunt gata, personalul va fi sufocat de campania scurtă de primire a cererilor, ba, mai rău, nu a fost contractată nici măcar o firmă care să dezvolte aceste module în sistemul de plăţi, APIA nemaiavând suport IT de la începutul anului”.

”Îl aştept pe domnul ministru Daea să iasă public şi să spună că nu am dreptate, cu argumente, sau să spună că e vremea să lase pe altcineva, mai eficient, la conducerea ministerului. Iar domnului prim-ministru Ciucă îi spun doar că, dacă nu ia măsuri, acest dezastru va fi din vina Guvernului, nu doar a unui ministru. Într-o perioadă în care preţurile la alimente în România au crescut ameţitor, nu ne putem permite să nu folosim toate pârghiile pe care le avem la îndemână pentru a preveni producţii proaste, care vor duce preţurile alimentelor şi mai sus.

Ştiu că domnului Daea îi place să spună că este tot timpul pe teren, că lucrează neîncetat zi şi noapte. Sper ca fermierii să vadă şi rezultate, nu numai spectacol, întârzieri şi lucruri făcute de mântuială”, afirmă Cioloş.

Europarlamentarul REPER menţionează că ”fiecare zi care trece fără ca aceste subvenţii să ajungă la fermieri face ca sectorul agricol românesc să fie şi mai vulnerabil”. ”Aşa cum i-am transmis deja preşedintelui PSD, Marcel Ciolacu, fiecare zi în care îl ţine pe domnul Daea în fruntea Ministerului Agriculturii este încă o zi în care fermierii români sunt împinşi spre faliment”, spune Dacian Cioloş.

Punct de vedere APIA:

În contextul acuzațiilor lansate în spațiul public de către europarlamentarul Dacian Cioloș privind blocarea plăților subvențiilor din fonduri europene pentru agricultură ecologică și măsurile de agromediu derulate prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), pentru corecta informare a opiniei publice, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale face următoarele precizări:
Plăţile către fermieri se acordă în perioada 1 decembrie – 30 iunie a anului calendaristic următor. Acestea se fac în maximum două tranşe, în perioada menţionată, în conformitate cu art. 75 “Plăţile către beneficiari” din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013 din 17 decembrie 2013 privind finanțarea, gestionarea şi monitorizarea politicii agricole comune şi de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 352/78, (CE) nr. 165/94, (CE) nr. 2799/98, (CE) nr. 814/2000, (CE) nr. 1290/2005 şi (CE) nr. 485/2008 ale Consiliului.
Astfel, începând cu data de 14 februarie 2023, APIA a demarat plata finală aferentă campaniei 2022 pentru fermierii care au solicitat plăți în cadrul măsurii 11 – agricultură ecologică și care au primit deja plata în avans în perioada 17 octombrie – 29 noiembrie 2022.
Totodată, începând cu aceeași dată, APIA a demarat și plata fermierilor care au solicitat plăți în cadrul măsurii 10 – agro-mediu și climă, până la incidența plafonului FEADR alocat prin PNDR 2014 – 2020, urmând ca ulterior atingerii plafonului, plățile să se efectueze din alocarea EURI.
Precizăm faptul că, până la această dată, pentru cele două măsuri din Campania 2022, s-a autorizat la plată suma de 125,98 milioane euro. Din această sumă, 22,29 milioane euro provin din noul fond EURI.
APIA a dezvoltat funcționalitățile informatice necesare pentru efectuarea plăților din EURI în termenul stabilit prin Regulamentul (UE) nr. 1306/2013.
De asemenea, respingem ca nefondate și neadevărate afirmațiile europarlamentarului Dacian Cioloș prin care susține că sistemul informatic pentru efectuarea plăților APIA nu este pregătit și că nu a fost contractată nicio firmă care să dezvolte modulele în sistemul de plăți.
Pentru stoparea răspândirii de informații false în spațiul public, precizăm că APIA a încheiat la data de 11.01.2023 un acord cadru pentru servicii de dezvoltare, extindere și mentenanță a sistemului informatic al APIA de gestionare a cererilor de plată, care asigură dezvoltarea/adaptarea tuturor funcționalităților informatice pentru derularea optimă și în condiții legale a schemelor de plăți.
Apreciem că informațiile prezentate trebuie să se bazeze pe o verificare prealabilă a conformității cu starea de fapt a lucrurilor și să nu vizeze doar denigrarea imaginii instituției și calomnierea personalului acesteia.
Reamintim că MADR, prin APIA, s-a impus în peisajul administrației publice din România drept lider al absorbției fondurilor europene cu peste 37 miliarde euro absorbite, având o rată medie anuală a absorbției de peste 96% și peste 100 de forme de sprijin gestionate.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Totusi: ce realizari marete are acest domn Ciolos pentru a da indicatii pretioase. Ce a facut pentru Ro atunci cand a fost comisar pe agricultura?

    • @MC – Ce-a facut pentru agricultura din Romania? Cam totul papuse! Chiar inainte de aderarea la UE. Ai varsta sa vorbesti despre perioada 2002-2014? Sau arunci asa cu vorbe ca sa te afli in treaba? Ai cumva cunostite despre cariera in domeniul agriculturii a lui Ciolos? N-ai, ca altfel nu puneai intrebarea. Hai, troleaza in alta parte.

    • Pai, nici Adina Valean sau Corina Cretu n-au „facut ceva” petru Ro.! N-au avut/au ce si cum, cu conducerile si ministrii din Ro., la fel si in cazul lui Ciolos, reformele pornesc din interior (Ro.) si sustinute de UE, singurele pornite in Ro. sunt cele din PNNR-ul USR-ist, si nici acolo nu sunt chiar toate OK. P.S. Apropos, mai tineti minte cine erau ministrii ai agriculturii 2010-2014 (cand Ciolos era comisar UE)? Valeriu Tabara ot Basescu, Daniel Constantin ot Voiculescu si altii pe aceeasi tema precum Daea ot …cormorani!

    • @Kafka
      Atunci cand argumentul este „cam totul” inseamna de fapt UN MARE NIMIC!

    • @MC
      Capdecretă, daca te intereseaza realizarile cuiva pui mana si cauti inainte sa latri pe aici ca ce a facut.

    • Ciolos a negociat politica agricola a UE in mandatul lui de comisar pentru agricultura. A marit subventiile pentru exploatarile mici(noi avem cele mai multe din UE), a favorizat agricultura bio. Adica a adus sute de milioane, chiar miliarde de euro suplimentari ANUAL pentru agricultorii romani, fata de situatia anterioara. Eu zic ca a realizat suficient incat sa inchida gura oricui.

    • @MC, nimicurile poleite exact ca tine arata !

  2. Se numeste politica. Partidul aflat la putere, in democratie, trebuie criticat de opozitie. Si nu numai. Probabil voi acolo la ferma de trolii sunteti invatati sa va iubiti si sa nu va criticati stapanii

  3. E plin de competente pesediste guvernul Ciuca : la Transporturi, la Agricultura, la…
    PS. Nu mai stiu alte nume de ministri pesedisti si ministere pesediste dar nu-mi fac griji : cat de curand vom afla de ei si de ispravile lor !
    PPS. Asta nu inseamna ca ministrii liberali ne orbesc cu desteptaciunea si competenta lor !

  4. @ NewsReader – „se leaga de cineva inalt” 😂😂 adica cum inalt? Inaltimea fizica, inaltimea sufleteasca, religioasa sa care inaltime 😂?