
Dacă devine președinte, George Simion scapă de interdicția de a intra pe teritoriul R. Moldova? Răspunsuri de la președinție, un deputat de la guvernare și o expertă
Articol Ziarul de Gardă:
Susține G4Media. Click AICI pentru a redirecționa 3.5% din impozit - online, gratuit și simplu.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
George Simion, câștigătorul primului tur al alegerilor prezidențiale din România, a fost interzis în repetate rânduri în R. Moldova, dar și în Ucraina, fiind acuzat că ar pune în pericol securitatea națională. În 2023, acestuia i-a fost prelungit termenul declarării sale drept persoană indezirabilă pe teritoriul R. Moldova pe o perioadă de încă 5 ani, iar următoarea ședință de judecată în care se va examina contestația acestuia este programată pentru 19 mai, la Judecătoria Chișinău, imediat după turul II de scrutin., potrivit Rador Radio România.
Cum România este principalul avocat al R. Moldova pe arena internațională, dar și cel mai apropiat sprijin, ZdG a întrebat autoritățile, dar și o expertă independentă, ce se va întâmpla dacă Simion va câștiga lupta pentru Palatul Cotroceni. Chișinăul îi va retrage interdicția de a intra pe teritoriul R. Moldova? Se va întâlni președinta Maia Sandu cu George Simion?
Deputatul Lilian Carp, președintele Comisiei Securitate națională, apărare și ordine publică, a declarat pentru ZdG că singura instituție abilitată în acest sens este Serviciul de Informații și Securitate (SIS).
„Decizia aparține Serviciului de Informații și Securitate, ei nu fac publice argumentele când unei persoane i se impune o interdicție, dar persoana poate să meargă în judecată. Eu nu am acces la dosarul lui George Simion sau oricărei alte persoane care i se pune interdicție de a intra pe teritoriul R. Moldova”, a precizat Carp.
ZdG a întrebat SIS despre interdicție, dar instituția a cerut o solicitare de informații pentru a ne oferi răspuns. Deși am trimis solicitarea, până miercuri, 7 mai, nu am primit răspuns.
Președinția: „Nu putem comenta scenarii ipotetice”
Întrebat același lucru și dacă Maia Sandu va avea vreo întâlnire oficială cu George Simion, în cazul în care devine președintele României, reprezentantul Președinției R. Moldova a recomandat să revenim la subiect după turul II al alegerilor din România.
„Nu putem comenta scenarii ipotetice. Exercițiul electoral nu este încheiat, urmând turul II al alegerilor prezidențiale din România”, a declarat pentru ZdG Igor Zaharov, purtătorul de cuvânt al Maiei Sandu.
Expertă: „În acest moment avem un context diferit”
Angela Grămadă, președintă Experts for Security and Global Affairs( ESGA) și expertă în spațiul ex-sovietic, face trimitere la buchia legii.
„Art. 55 al Legii privind regimul străinilor în Republica Moldova prevede clar care sunt condițiile legale pentru declararea unei persoane ca fiind indezirabilă pe teritoriul țării. Totuși, textul aceleiași legi nu explică la fel de precis care e procedura de anulare a acestei decizii sau care sunt condițiile care pot conduce la un asemenea context. Asta pentru că acesta este un act administrativ, procedura de anulare este descrisă de Codul Administrativ, iar acolo sunt indicate și temeiurile de anulare, care au un caracter general.
Totuși, din explicațiile pe care le pot oferi experții juriști, putem constata că temeiul invocat de instituțiile de specialitate se referă la motive de securitate națională. În cazul dat, una dintre aceste instituții este Inspectoratul General pentru Migrație, instituție din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Din informațiile oferite de către Inspectoratul General pentru Migrație al MAI, autoritatea emitentă a Deciziei, aceasta ar fi fost contestată. În cazul concret, cel al lui George Simion, statutul a fost modificat de mai multe ori, de la persoană indezirabilă pe motive de implicare în acțiuni de destabilizare sau de securitate națională, la persoană non grata, din aceleași motive, că ar prezenta un pericol pentru securitatea statului”, precizează experta.
Grămadă admite că în contextul actual ar putea să fie luată o decizie politică, dar avertizează că există riscuri. Astfel, recomandă „maximă atenție”. Totodată, președinta ESGA face trimitere la atribuțiile SIS.
„În acest moment însă, avem un context diferit. George Simion este unul dintre cei doi concurenți pentru funcția de șef al statului în România. Ce înseamnă acest lucru? O presiune pusă pe autoritățile de la Chișinău, dar și pe cele de la Kiev, de a evalua politic decizii luate anterior în privința statutului acestui actor, dacă va câștiga cursa pentru Palatul Cotroceni.
Cadrul legal național sugerează că o instituție nu poate anula un act emis de o altă instituție decât dacă aceasta este ierarhic superioară sau o instanță de judecată. Condițiile obligatorii în acest caz, care ar trebui să fie îndeplinite, se referă la constatarea faptului că acest personaj nu mai prezintă un pericol. Adică trebuie să se expună instituțiile de securitate. Doar după o asemenea constatare am putea fi martorii unei decizii în acest sens.
Trebuie să înțelegem însă un lucru: chiar dacă va fi luată o decizie politică, aceasta trebuie să aibă o motivație clară și bine argumentată. Altfel, există riscul ca măsura să fie interpretată atât ca imixtiune în procesul decizional al unei autorități emitente a unei decizii sau drept presiune externă”, argumentează experta.
Întrebată despre o posibilă întâlnire oficială Maia Sandu – George Simion, experta răspunde: „Eu cred ca ar putea să se meargă pe constatarea faptului că nu mai prezintă un asemenea pericol. Și doar după aceea, se va putea vorbi despre o întâlnire oficială.”
De ce are George Simion interzis în R. Moldova?
George Simion este președintele Alianței pentru Unirea Românilor (AUR). Pe 1 octombrie 2018 a fost declarat persoană indezirabilă pe teritoriul R. Moldova pentru o perioadă de 5 ani, în baza „demersului structurii responsabile de securitatea statului”. Anterior, Simion organizase la Chișinău și București mai multe manifestații și grupuri care susțineau Unirea R. Moldova cu România.
Conform legii privind regimul străinilor în R. Moldova, declararea străinului drept persoană indezirabilă este o măsură asigurătorie de autoritate, dispusă împotriva unui străin care a desfăşurat, desfăşoară sau în a cărui privinţă există indicii temeinice că intenţionează să desfăşoare activităţi de natură să pună în pericol securitatea naţională sau ordinea publică.
În septembrie 2023, Inspectoratul General pentru Migrație a prelungit termenul declarării sale drept persoană indezirabilă pe teritoriul R. Moldova pe o perioadă de încă 5 ani, până la începutul lunii octombrie 2028.
În 2024, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat că George Simion este un „instrument” al Federației Ruse, implicat în războiul hibrid pentru deturnarea cursului european al R. Moldova. „Inclusiv acest lider de partid a fost și continuă să fie un instrument al Federației Ruse. (…) Noi analizăm foarte atent și mesajele pe care le transmite, și poziția publică, și ceea ce curentul suveranist, așa se numește la dvs. (în România, n. r.), care nu lipsește nici la noi, euroscepticismul sau abordarea foarte feroce împotriva a tot ce se numește Uniunea Europeană, se pliază perfect pe liniile de atac ale Federației Ruse, care nu ascunde deja obiectivul de a diviza Europa, de a căuta aliați în unele capitale, de a căuta forțe politice care să o ajute în campaniile electorale.”
Președintele Parlamentului a declarat că afirmațiile sale privind faptul că Simion este un agent al Rusiei se bazează pe schimbul de informații dintre instituțiile de profil din Moldova și România. „Toate argumentele care au fost colectate de-a lungul timpului și analize… Are loc un schimb de opinii între instituțiile noastre și instituțiile din România, aici vreau să vă asigur că atunci când noi considerăm că trebuie să transmitem anumite concluzii, colegii noștri le fac. Același lucru le fac colegii din România către instituțiile noastre”, a precizat Igor Grosu.
Cronologia litigiilor dintre Simion și statul R. Moldova
ZdG a scris anterior că George Simion a încercat, fără succes, să anuleze în instanța de judecată decizia Inspectoratului General pentru Migrație (IGM) din septembrie 2023, prin care a fost prelungit termenul declarării sale drept persoană indezirabilă pe teritoriul R. Moldova pe o perioadă de 5 ani, până la începutul lunii octombrie 2028.
Judecătorul Igor Barbacaru a indicat în decizia luată că acțiunea a fost depusă de o persoană fără împuterniciri în acest sens, având în vedere că avocatul lui Simion, Iulian Rusanovschi, a fost împuternicit de a-l reprezenta „în orice problemă legată de expulzarea sa din R. Moldova”, pe când actul contestat este în privința declarării indezirabilității, nu a expulzării. Acțiunea a fost repusă pe rol ulterior, următoarea ședință fiind programată pentru 19 mai, luni, imediat după turul doi de scrutin, conform datelor consultate de ZdG pe portalul instanțelor de judecată.
Ședința de judecată, programată imediat după turul II
Contactat de ZdG, avocatul lui George Simion, Iulian Rusanovschi, a negat că data ședinței de pe 19 mai a fost aleasă premeditat.
„Știți că, mai întâi de toate, judecătorul propune data și ora ședințelor. Eu dacă aveam liber în grafic atunci, nu puteam să spun nu.”
Rusanovschi a declarat ca nu poate oferi mai multe detalii pe dosar, așa cum poartă un caracter secret. Totodată, acesta a specificat că nu cunoaște sigur dacă la această ședință va fi luată în discuție interdicția de intrare în R. Moldova pentru Simion.
„Totul depinde de participanții pe dosar – dacă o să se prezinte, dacă o să fie pregătiți.”
Întrebat dacă admite ca s-ar putea lua o decizie politică înaintea deciziei judecătorești, luând în calcul contextul actual, Rusanovschi a declarat că nu este de competența lui să răspundă la aceasta întrebare.
„Eu, ca avocat, ca profesionist, sunt pregătit și mă aștept la orice surprize în cadrul acestui dosar.”
Inspectoratul General pentru Migrație ne-a cerut o solicitare de informații pentru a răspunde la întrebări privind cazul Simion și a precizat că vom primi un răspuns în decurs de 10 zile.
Simion vrea la Chișinău în prima sa vizită oficială dacă ajunge președinte
George Simion a declarat la Digi24 că intenționează să facă prima vizită a sa ca președinte al României, în cazul în care va câștiga alegerile prezidențiale, la Chișinău.
„Este în interesul Ucrainei și a R. Moldova ca președintele României să se ducă și să aibă relații bune. Din punctul meu de vedere, am toată deschiderea și cu toată dragostea o să mă duc, dar nu doar la Kiev, ci și la Cernăuți. Și intenționez prima vizită să o fac la Chișinău”, a spus Simion. Acesta crede „că lucrurile se vor regla, se vor normaliza și dacă nu, e treaba lor, e opțiunea lor.”
George Simion a făcut referire și la Maia Sandu, președinta R. Moldova, despre care a spus că „își va dori o relație foarte bună cu România”.
„De-a lungul timpului, R. Moldova tot a avut atitudini dușmănoase la adresa noastră, prin diferiți președinți – Vladimir Voronin, Igor Dodon și așa mai departe. Nu este cazul doamnei Maia Sandu, care are cetățenie română și care sunt convins că își va dori o relație bună, foarte bună cu România. Și mi-aș dori și eu același lucru cu R. Moldova, mai ales că sunt alegeri în luna septembrie acolo și suntem într-un mare pericol ca forțele, de data asta cu adevărat pro-rusești, că și vorbesc rusa respectivii, să cucerească puterea și iarăși să avem un stat antiromânesc la granița noastră de est”, a declarat Simion.
Sursa: ZIARUL DE GARDĂ
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.