G4Media.ro

Cutremur în Japonia: Bilanțul victimelor a ajuns la 57 de morți /…

Sursa foto: captură video

Cutremur în Japonia: Bilanțul victimelor a ajuns la 57 de morți / Într-un oraş, 90 la sută dintre clădiri sunt puse la pământ / Mai multe persoane sunt prinse sub dărâmături, iar temperaturile au scăzut sub zero grade

Update 21.33: Prăbuşirirea clădirilor şi incendiile care au urmat după cutremurul care s-a produs luni în vestul Japoniei au provocat moartea a 57 de persoane în prefectura Ishikawa, iar multe altele au fost rănite, informează agenţia Kyodo, preluată de News.ro.

Seismul, care s-a produs la adâncime mică, cu epicentrul în oraşul Shiga, din prefectura Ishikawa, a zguduit o zonă extinsă, din Hokkaido până în Kyushu şi a declanşat o alertă de tsunami major pentru regiunea Noto din prefectura Ishikawa. Un tsunami de peste 1,2 metri a fost observat în portul Wajima. Casele au fost avariate în zonele de coastă, cum ar fi oraşul Suzu.

Aproximativ 200 de seisme au fost detectate de la primul cutremur de luni, potrivit Agenţiei Meteorologice din Japonia, care a avertizat că alte replici puternice ar putea lovi în zilele următoare.

Cele mai multe victime sunt în prefectura Ishikawa, dar sunt foarte mulţi răniţi şi în prefecturile Niigata, Toyama, Fukui şi Gifu.

Potrivit Prefecturii Ishikawa şi altor surse, 24 de persoane au murit în oraşul Wajima, 22 de persoane în oraşul Suzu, 5 persoane în oraşul Nanao, 2 persoane în oraşul Anamizu, 2 persoane în oraşul Noto, o persoană în oraşul Hakui şi o persoană în oraşul Shiga. Este cutremurul cu cele mai multe victime din 2016 încoace.

Potrivit Agenţiei de gestionare a incendiilor şi dezastrelor, peste 100 de persoane au fost rănite în fiecare regiune, dar multe administraţii locale încă mai caută victime.

În cele mai multe cazuri, aceste persoane au rămas blocate sub dărâmături.

Un incendiu de amploare a izbucnit în jurul Wajima Morning Market, o atracţie turistică din oraşul Wajima, iar aproximativ 200 de clădiri au fost distruse.

90 la sută din case distruse într-un oraș

Primarul din Suzu, Masahiro Izumiya, a declarat că pagubele sunt catastrofale în această localitate, 90% dintre cele aproximativ 5.000 de case fiind fie complet distruse, fie aproape complet distruse.

Echipele de salvare se luptau marţi, la temperaturi scăzute, să ajungă în zonele de coastă, unde multe persoane s-ar putea să fie blocate sub miile de case distruse.

Premierul Fumio Kishida a declarat că amploarea pagubelor provocate de cutremur devine „din ce în ce mai clară” la mai bine de 24 de ore de la producerea seismului din peninsula Noto, în prefectura Ishikawa. Kishida a spus că aproximativ 3.000 de salvatori întâmpină dificultăţi în a ajunge în extremitatea nordică a peninsulei, unde survolurile cu elicopterul au arătat că sunt numeroase incendii şi pagube extinse la clădiri şi infrastructură.

Numeroase servicii feroviare şi zboruri către zona afectată de cutremur au fost suspendate. Peste 500 de persoane au rămas blocate pe aeroportul din Noto, care a fost închis din cauza fisurilor de pe pistă şi de pe drumul de acces şi a pagubelor suferite de clădirea terminalului.

Guvernul japonez a ordonat luni seară ca aproximativ 100.000 de persoane să-şi părăsească locuinţele, trimiţându-le în sălile de sport ale şcolilor, folosite de obicei ca centre de evacuare în situaţii de urgenţă. Aproape jumătate dintre cei evacuaţi se întorseseră la casele lor marţi, după ce autorităţile au ridicat avertizările de tsunami.

Dar aproximativ 33.000 de gospodării au rămas fără curent electric în prefectura Ishikawa după o noapte în care temperaturile au scăzut sub zero grade. Mai mult de 100.000 de locuinţe nu au alimentare cu apă.

Impact economic

Cutremurul vine, de asemenea, într-un moment sensibil pentru industria nucleară din Japonia, care se confruntă cu o opoziţie acerbă de când cutremurul şi tsunamiul din 2011 au declanşat scurgeri nucleare la Fukushima, pe coasta de est. Oraşe întregi au fost devastate şi aproape 20.000 de persoane au murit atunci. Săptămâna trecută, Japonia a ridicat o interdicţie de funcţionare impusă celei mai mari centrale nucleare din lume, Kashiwazaki-Kariwa, care a fost oprită de la tsunamiul din 2011.

Autoritatea de Reglementare Nucleară a declarat că nu au fost găsite nereguli la centralele nucleare situate de-a lungul Mării Japoniei, inclusiv la cele cinci reactoare active de la centralele Ohi şi Takahama ale Kansai Electric Power din prefectura Fukui. Centrala Shika a Hokuriku Electric, cea mai apropiată de epicentru, era, de asemenea, inactivă din 2011. Compania a precizat că au avut loc întreruperi de energie electrică şi scurgeri de petrol în urma seismului de luni, dar nu au existat scurgeri de radiaţii. Compania declarase anterior că speră să repornească reactorul în 2026.

Toshiba a precizat că filiala sa locală Kaga Toshiba Electronics a oprit producţia de semiconductori la fabrica sa din Ishikawa pentru a evalua impactul cutremurului asupra instalaţiilor sale.

Producătorul de echipamente cu cipuri Kokusai Electric a declarat că a constatat pagube la fabrica sa din Toyama şi că face verificări în continuare înainte de reluarea planificată a operaţiunilor, joi.
Japonia este situată pe arcul de vulcani şi falii oceanice denumit „Inelul de foc”, care înconjoară parţial bazinul Pacificului. În această ţară se produc 20% din cutremurele de magnitudine 6 sau mai mare din lume şi în fiecare an se înregistrează până la 2.000 de cutremure care pot fi resimţite. Tocmai de aceea, Japonia este renumită pentru infrastructura sa rezistentă la cutremure.

Seismul de luni a fost însă deosebit de puternic, cu grad maxim de intensitate, 7, pe scara pe care o folosesc niponii, adâncimea de numai 10 km la care s-a produs amplificând amploarea distrugerilor.

Papa şi mai mulţi lideri mondiali au trimis mesaje de condoleanţe, preşedintele Joe Biden afirmând, într-un comunicat, că Statele Unite sunt pregătite să ofere Japoniei orice fel de ajutor necesar.

Update 17.25: Cutremurul devastator de luni a provocat moartea a cel puțin 55 de persoane, potrivit ultimelor cifre, iar autoritățile spun că multe altele sunt blocate sub dărâmăturile clădirilor prăbușite, transmite Euronews.

Update 16.50: Cutremurul cu magnitudinea de 7,6 grade care a lovit luni coasta de vest a Japoniei centrale a ucis cel puțin 48 de persoane, potrivit ultimelor cifre ale postului public de televiziune NHK, care spune că mai multe persoane ar putea fi prinse sub dărâmăturile clădirilor prăbușite, transmite Euronews.

Wajima, un oraș cu aproximativ 27.000 de locuitori, situat la aproximativ 500 de kilometri de Tokyo și foarte aproape de epicentru, a fost lovit puternic de cutremur. Se pare că aproximativ 25 de clădiri s-au prăbușit, multe dintre ele fiind locuințe private.

Se crede că ar putea fi persoane prinse sub dărâmăturile a 14 dintre aceste clădiri, a declarat NHK, citând pompierii locali.

Printre morți se numără 19 în orașul Wajima, 20 în Suzu, 5 în Nanao, 2 în Anamizu, 1 în Hakui și 1 în Shiga, toate în prefectura Ishikawa, care au suferit daune structurale majore și incendii.

Zeci de persoane au fost spitalizate în fiecare dintre aceste orașe, iar operațiunile de salvare sunt încă în curs de desfășurare, urmând ca bilanțul victimelor să crească în următoarele ore.

Imagini difuzate marți dimineață de postul public de televiziune NHK au arătat o clădire de șapte etaje prăbușindu-se și fumul care se ridica într-o zonă centrală din Wajima.

Incendiul din prefectură a afectat peste 200 de clădiri și continuă să facă ravagii în unele zone, deși oficialii spun că sunt puține șanse ca acesta să se extindă și mai mult.

Premierul japonez Fumio Kishida a ținut o conferință de presă în această dimineață, în care a declarat că va prelua conducerea gestionării dezastrelor: „Voi fi directorul general, mobilizând Forțele de autoapărare, Garda de Coastă japoneză, pompierii și poliția”.

El a declarat că se dovedește a fi extrem de dificil pentru vehicule să acceseze zonele din nordul peninsulei Noto și că guvernul a trimis deja provizii cu o navă.

El i-a îndemnat pe locuitorii din zonele afectate să „acționeze în siguranță”, deoarece „riscul de prăbușire a caselor și de alunecări de teren este în creștere în zonele în care cutremurele au fost puternice”.

Potrivit ultimelor cifre de la prânz, aproximativ 32.000 de persoane au fost evacuate în prefecturile Ishikawa și Toyama și în alte zone din apropiere, în timp ce serviciile aeriene și feroviare locale rămân suspendate.

Aproximativ 1.000 de membri ai Forțelor japoneze de autoapărare sunt implicați în operațiunile de salvare, iar peste 46.000 de persoane sunt în continuare evacuate în prefecturile Ishikawa și Toyama.

Numărul gospodăriilor fără energie electrică, în special în Ishikawa, se ridică acum la câteva zeci de mii.

Din fericire, creșterea nivelului mării înregistrată în mai multe localități din Japonia, și chiar în țara vecină, Coreea de Sud, nu a provocat pagube majore.

Știrea inițială: Bilanțul cutremurului puternic produs luni în centrul Japoniei a crescut la 30 de morți, au anunțat marți autoritățile din prefectura Ishikawa, epicentrul seismului care a fost urmat de numeroase alte cutremure, potrivit AFP.

Jumătate dintre decese au fost înregistrate în portul Wajima, în peninsula Noto, în extremitatea nordică a prefecturii Ishikawa, au adăugat autoritățile locale.

Potrivit sursei citate, au existat 14 răniți grav și “multe” persoane rănite ușor.

Un cutremur puternic cu magnitudinea 7,6 a lovit luni coasta de vest a Japoniei centrale, provocând alerte de tsunami și avertismente de evacuare a locuitorilor.

Magnitudinea cutremurului de 7,6 este cea mai mare înregistrată în Peninsula Noto din prefectura Ishikawa de la începutul înregistrărilor, în 1885.

Japonia este una dintre ţările cele mai expuse riscurilor seismice din lume.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...