G4Media.ro

Curtea Supremă din Slovacia anulează achitarea omului de afaceri Marian Kocner în…

Sursa foto: Captură video

Curtea Supremă din Slovacia anulează achitarea omului de afaceri Marian Kocner în dosarul asasinării jurnalistului Jan Kuciak

Curtea Supremă a Slovaciei a anulat marţi achitarea controversatului om de afaceri slovac Marian Kocner acuzat de organizarea în 2018 a asasinării jurnalistului de investigaţii Jan Kuciak şi a logodnicei lui, Martina Kusnirova, şi a ordonat un nou proces, în urma apelului făcut de procurori, relatează Reuters, citată de Agerpres.

O instanţă inferioară l-a achitat în septembrie anul trecut pe Marian Kocner, din lipsă de probe, într-un dosar care a zguduit Slovacia şi a condus la organizarea de proteste în masă împotriva corupţiei din guvern.

În şedinţa publică de marţi, judecătorul Peter Paluda a declarat că tribunalul inferior nu a luat în considerare toate dovezile disponibile într-un mod complex.

Jurnalistul de investigaţii Jan Kuciak şi logodnica sa, Martina Kusnirova, au fost împuşcaţi mortal pe 21 februarie 2018 la domiciliul lor din satul Velka Maca, într-o execuţie de tip mafiot, după ce jurnalistul scrisese mai multe articole despre corupţia la nivel înalt şi relaţiile puternicului om de afaceri Marian Kocner cu politicieni slovaci.

Omul de afaceri Marian Kocner a fost în cele din urmă pus sub acuzare pentru orchestrarea şi plata asasinării lui Jan Kuciak. În septembrie anul trecut, un complice a fost condamnat, dar Kocner şi un alt suspect au fost achitaţi, din lipsă de probe.

Alături de Kocner, Curtea Supremă a Slovaciei a anulat şi achitarea complicei sale Alena Zsuzsova.

Într-un proces separat, la începutul lunii decembrie a anului trecut Curtea Supremă a Slovaciei l-a condamnat la 25 de ani de închisoare pe fostul militar Miroslav Marcek, autorul asasinatului. Marcek recunoscuse în ianuarie 2020 că i-a ucis pe Jan Kuciak şi pe Martina Kusnirova în februarie 2018, împuşcându-i în cap şi în piept.

Un alt complice, care le-a furnizat procurorilor informaţii importante, a primit o pedeapsă de 15 ani de închisoare.

Sursa foto: Captură video

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Corupția la nivel înalt și a celor ce trebuie să impună eradicarea/ reducerea curupției este o luptă grea cu sistemul.
    Vezi Academia de politie care funcționează de de 20 de ani pentru a ”fabrica” doctori, hoți dovediti din banul public.
    Doar Emilia Șercan și-a pus vița în primejdie pt ca oamenii onești să nu plătescă pentru prea puțini nesimțiți dovediți

  2. In Europa sec. 21 justitia este in situatia de nu face demarcatia intre infractiune si nevinovatie, de a achita infractori fara a lua in seama dovezile, de a ” gresi” procedurile sau chiar de a schimba procedurile dupa bunul plac.
    Cred ca pe vremea lui Hammurabi nu se gresea atat de grav, cand se introdusese primul cod de legi.