G4Media.ro

Curtea de Justiţie a UE condamnă Ungaria pentru legea care a obligat…

Curtea de Justiţie a UE condamnă Ungaria pentru legea care a obligat Universitatea Central Europeană, fondată de Soros, să se mute din țară

Ungaria, aflată în dispută cu Bruxellesul în legătură cu statul de drept, a fost condamnată marţi de justiţia europeană pentru legea privind universităţile străine, care a constrâns Universitatea Central Europeană (CEU), fondată de George Soros, să îşi mute cea mai mare parte a activităţilor la Viena, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a considerat discriminatorii exigenţele impuse de Budapesta Universităţii Central Europene, fondată de finanţistul american de origine ungară, şi altor universităţi străine. CJUE a cerut Ungariei să respecte regulile europene.

Judecătorii de la Luxemburg au urmat avizul dat de avocatul general la începutul lunii martie. Condiţiile introduse de Ungaria pentru a le permite unităţilor de învăţământ superior să îşi exercite activităţile pe teritoriul său sunt „incompatibile cu dreptul Uniunii”, afirmă instanţa într-un comunicat.

Universitatea Central Europeană, fondată de George Soros, ţintă a atacurilor premierului ungar Victor Orban, şi-a mutat în noiembrie 2019 cea mai mare parte a activităţilor în capitala Austriei, din cauza unei noi legi care obliga universităţile străine implantate în Ungaria să dispună de un campus şi de un ciclu de studii în ţara lor de origine.

Legea cere, între altele, încheierea unei convenţii internaţionale cu statul de origine al universităţii. CEU a fost fondată în conformitate cu dreptul statului american New York.

Cerinţele noii legi din Ungaria contravin dispoziţiilor Cartei drepturilor fundamentale a Uniunii Europene în legătură cu libertatea academică, libertatea de a crea unităţi de învăţământ superior şi libertatea antreprenorială, susţine CJUE în decizia sa.

Guvernul premierului ungar Viktor Orban este în dispută cu UE în legătură cu statul de drept.

Parlamentul European a acuzat Budapesta de „încălcarea gravă” a valorilor UE şi a activat o procedură în cadrul Articolului 7 al Tratatului UE, care poate în teorie să ducă la sancţiuni.

Primul raport privind respectarea statului de drept în ţările din UE, prezentat la sfârşitul lui septembrie de Comisia Europeană, a fost extrem de critic faţă de Ungaria şi Polonia, două ţări unde efectele reformelor din justiţie stârnesc „îngrijorări puternice”.

Statele membre ale UE au adoptat un dispozitiv pentru a condiţiona acordarea de fonduri europene de respectarea statului de drept, o premieră în UE. Ungaria şi Polonia au votat împotrivă.

Foto: Universitatea Central Europeană

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. A condamnat la ce? Să facă Orban 10 flotări?
    Varza de Brucsel demonstrează din nou cât de penibilă este, politrucii ăia marxiști ar trebui scoși cu bâta de acolo.

    • Voi, rusii, va chinuiti din rasputeri sa faceti UE sa para „penibila”, cand voi, Rusia, nu sunteti in stare sa va hraniti populatia, care emigreaza cate 300000 pe an din mizeria voastra de tara catre UE, SUA si Canada.

      Sunteti o gluma, iar tara voastra numai tristete si chin produce.

    • Flotarile sunt de fapt amenzi usturatoare si pe zi de intarziere, pana se conformeaza.

  2. O condamna la aderare in spatiul Schengen si intrare fara vize in SUA deoarece legea nu frizeaza fapte teroriste de distrugere sau acte mafiote de coruptie.

  3. Sunt tare curios daca si cand vor incepe miscari in State impotriva tovarasului Soros, pe linie penala de data asta desi operatorii deepstate desi au facut multe manarii in ultimii 4 ani impotriva administratiei Trump nu patesc nimica, nu sunt acuzati deloc si nici unul. Stat de drept cica.

    Deranj mare cu procurorii tovarasului care submineaza ministerul de justitie de la ei :

  4. Ungaria se simte si acum o tara descompletata de primul razboi mondial,iar nationalismul desantat,as putea spune,a devenit ideologie de stat.Ea nu vrea sa auda de principiul autodterminarii popoarelor,lansat de marele presedinte american Woodrow Wilson la sfarsitul acestui razboi(Comunistii spuneau ca Lenin este autorul acestui principiu democratic.Doamne,cate minciuni uriase sau prabusit!).Ca orice ideologie cu accente extremiste,nationalismul lui Orban incalca regulile statului de drept,iar, la adopostul strigatelor de durere, promotorii lui isi calaresc poporul ramas in afara democratiei,dupa bunul lor plac.Pe acest fond,evident ca si banii UE sunt in pericol de a fi deturnati.Ce-i de facut,fiindca sanctiunea aceasta(interzicerea votului in Consiliu European)nu e cine stie ce ?Tarile rasaritului UE,fiind dezminate si corupte,nu au o putere prea mare in luarea deciziilor la nivelul uniunii.In schimb conditionarea alocarii fondurilor de respectarea regulilor statului de drept ar fi o problema serioasa si ar conduce la democratizarea fostelor tari comuniste,care,de exemplu Ungaria, n-ar mai cocheta cu Rusia lui Putin.Pe de alta parte,UE trebuie sa nu mai dea apa la moara acestor nationalisti verosi si sa inlature mai repede barierele de tot felul

  5. Ungaria se simte si acum o tara descompletata de primul razboi mondial,iar nationalismul desantat,as putea spune,a devenit ideologie de stat.Ea nu vrea sa auda de principiul autodterminarii popoarelor,lansat de marele presedinte american Woodrow Wilson la sfarsitul acestui razboi(Comunistii spuneau ca Lenin este autorul acestui principiu democratic.Doamne,cate minciuni uriase sau prabusit!).Ca orice ideologie cu accente extremiste,nationalismul lui Orban incalca regulile statului de drept,iar, la adopostul strigatelor de „durere”, promotorii lui isi calaresc poporul ramas in afara democratiei,dupa bunul lor plac.Pe acest fond,evident ca si banii UE sunt in pericol de a fi deturnati.Ce-i de facut,fiindca sanctiunea aceasta(interzicerea votului in Consiliu European)nu e cine stie ce ?Tarile rasaritului UE,fiind dezbinate si corupte,nu au o putere prea mare in luarea deciziilor la nivelul uniunii.In schimb conditionarea alocarii fondurilor de respectarea regulilor statului de drept ar fi o problema serioasa si ar conduce la democratizarea fostelor tari comuniste,care,de exemplu Ungaria, n-ar mai cocheta cu Rusia lui Putin.Pe de alta parte,UE trebuie sa nu mai dea apa la moara acestor nationalisti verosi si sa inlature mai repede barierele,de tot felul,ce desparte estul de vest.Iata una din ele,desi pare un detaliu,este uniformizarea regimului brevetelor de inventii,in asa fel incat brevetul emis pe teritoriul UE,indiferent de tara,sa fie protejat pe tot acest teritoriu si nu numai pe al tarii emitente.Aceasta masura ar incuraja foarte mult aparitia de branduri economice(si nu numai politice)in zonele sarace ale Uniunii si ar contribui la dezvoltarea acesteia.Nu spun ca unele dintre ele ar contribui si la ecologizarea mai rapida a UE,despre care se vorbeste atat de mult in ultimul timp,iar mintea decidentilor,din pacate,se concentreaza mai mult pe adaugarea de noi taxe si impozite.Parlamentarii UE,ai rasaritului,ar putea sa se implce unitar in rezolvarea acestei probleme deosebit de importanta,in profunzimea ei,dar acestia par a fi marcati,in continuare,de tarele socialismului stiintific si de propriile interese.

  6. Orban al lor ma face sa ma mut in Ungaria! Bravo lor!