G4Media.ro

Cum subminează Rusia influența americană în Africa: SUA acuză serviciile secrete ruse…

Foto: Wikipedia

Cum subminează Rusia influența americană în Africa: SUA acuză serviciile secrete ruse că promovează informații false privind presupuse testele biologice făcute pe africani

Agențiile de informații rusești încearcă să submineze influența SUA în Africa, răspândind dezinformări conform cărora africanii au fost subiecți de testare involuntari în programele de cercetare biologică ale Pentagonului, au declarat oficiali americani pentru The Wall Street Journal. Miza Rusiei e să discrediteze programele occidentale de sănătate publică.

Campania face parte dintr-o operațiune rusă de contracarare a SUA în Africa și America Latină.

În centrul campaniei rusești se află „African Initiative”, un serviciu de știri online înființat la sfârșitul anului trecut, care a folosit rețelele de socializare pentru a promova criticile la adresa eforturilor occidentale în domeniul sănătății publice din Africa și a organizat o conferință la care participanții au denigrat companiile farmaceutice occidentale.

„Serviciile de informații rusești oferă sprijin material și îndrumare pentru „African Initiative””, a declarat James Rubin, care supervizează Global Engagement Center al Departamentului de Stat, care încearcă să expună eforturile de dezinformare sub acoperire în străinătate. „Acestea pun la îndoială munca medicală care este efectuată de organizații medicale legitime și îi descurajează pe africani să aibă încredere în eforturile medicale care ar putea salva vieți.”

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins acuzațiile ca fiind propagandă antirusească. „Aceste acuzații au devenit obișnuite pentru Occident”.

Unii dintre angajații Inițiativei Africane enumerați pe site au fost asociați cu Grupul Wagner, organizație paramilitară și de afaceri rusă. Wagner a avut operațiuni extinse în Africa, inclusiv desfășurarea de mercenari și exportul de materii prime.

Oficialii americani din domeniul serviciilor de informații, care spun că se așteaptă ca Kremlinul să vizeze probabil alegerile prezidențiale din 2024, au declarat că tacticile de dezinformare ale Rusiei folosite în alte părți ale lumii pot oferi informații despre viitoarele sale operațiuni.

Departamentul de Stat a acționat pe mai multe fronturi pentru a încerca să contracareze ceea ce spune că este rolul ascuns al Rusiei în modelarea mass-media din străinătate. Secretarul de stat Antony Blinken a încercat să creeze o coaliție în Europa care să stabilească politici comune pentru a combate campania de dezinformare a Kremlinului.

În America Latină, Global Engagement Center a acționat toamna trecută pentru a expune eforturile serviciilor de informații rusești de a răspândi propaganda anti-occidentală prin intermediul mass-media locale. Dezinformarea a inclus relatări false conform cărora relicve ucrainene valoroase de la o mănăstire din Kiev ar fi fost date Occidentului.

Rusia are o istorie îndelungată de răspândire a dezinformării în probleme medicale. În timpul Războiului Rece, KGB, serviciul secret sovietic, a afirmat în mod fals că laboratoarele armatei americane de la Fort Detrick, Maryland, au declanșat epidemia de SIDA. Mai recent, Rusia a organizat o campanie de subminare a încrederii în vaccinurile Covid produse de Pfizer și de alte companii farmaceutice occidentale.

„Acest tip de dezinformare în probleme medicale, în special în ceea ce privește bolile infecțioase și pericolele programelor de sănătate sponsorizate de Occident, datează din perioada sovietică”, a declarat Judy Twigg, profesor la Virginia Commonwealth University, expert în probleme de sănătate globală. Oficialii sovietici și ruși au negat responsabilitatea pentru această dezinformare.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...