G4Media.ro

Cum se prepară Sfântul şi Marele Mir. 39 de mirodenii sunt amestecate…

Cum se prepară Sfântul şi Marele Mir. 39 de mirodenii sunt amestecate şi fierte încontinuu trei zile, în vin şi uleiuri de cea mai bună calitate, într-un recipient de 1.000 de litri

Pentru cei mai puţin familiarizaţi cu limbajul liturgic, Sfântul şi Marele Mir este făcut din ulei de măsline amestecat cu vin alb şi 39 de mirodenii. Acesta are o importanţă aparte în Biserica Ortodoxă Română deoarece, odată preparat, el a fost distribuit în toate bisericile din ţară pentru a fi folosit de către preoţi la Taina Mirungerii (după botez), sfinţirea bisericilor şi a altarelor.

Sfântul şi Marele Mir se prepară la un interval de câţiva ani. Mai exact, atunci când stocul este epuizat. Ultima dată a fost preparat în anul 2010. Săptămâna aceasta, din Lunea Patimilor, a fost preparată o altă cantitate de mir pe care preoţii o vor putea folosi în anii viitori.

Prepararea Sfântului şi Marelui Mir a început luni la Mănăstirea Tuturor Sfinţilor din Bucureşti, o ctitorie a fostului Patriarh Teoctist, şi s-a terminat trei zile mai târziu. Mirul a fost în Joia Mare de către un sobor format din toţi episcopii ortodocşi.

Prepararea Mirului se face după o rânduială specială şi de către o comisie realizată special în acest scop. Din aceasta, face parte Patriarhul Daniel, dar şi alţi mitropoliţi şi episcopi. Preoţii rânduiti să participe la fierberea mirului, în toate cele trei zile, sunt acoperiţi de veşminte albe. Pe tot timpul fierberii, luni, marţi şi miercuri, mai mulţi slujitori, prin rotaţie, citesc fără întrerupere din Sfintele Evanghelii.

Marele Mir se prepară din ulei de măsline de cea mai bună calitate, vin alb şi multe mirodenii care simbolizează darurile Duhului Sfânt. Din experienţa altor ani, uleiul de măsline a fost oferit în dar de către Episcopia Ortodoxă Română a Italiei şi Mitropolia de Corint (Grecia), iar vinul, de către Arhiepiscopia Tomisului. Multe din plantele aromate şi uleiurile esenţiale necesare (peste 30) sunt de obicei procurate din străinătate, respectiv din Egipt, Iordania, Siria, Franţa, Bulgaria, Spania şi de la Ierusalim, cu sprijinul financiar al eparhiilor ortodoxe române.

„Cazanul, folosit și în 2010, este din inox, are o capacitate de 1.000 de litri, dar am cumpărat încă trei cazane mai mici din inox, de 250 de litri, pentru pregătirea decoctului de plante și vin, care apoi va fi turnat în cazanul mare și se vor adăuga 400 de litri de ulei de măsline din Italia. Toate ingredientele au fost pregătite mai ales prin grija părintelui arhimandrit Onufrie Cotos, care a procurat din Grecia ceea ce nu s-a găsit la noi. Aici este organizată și o magazie unde sunt plante speciale care se folosesc pentru prepararea Marelui Mir, dar și esențe de uleiuri diferite utilizate pentru aceeași lucrare de pregătire a Marelui Mir” a spus Patriarhul Daniel în cuvântul său, luni, atunci când a sfinţit recipientele folosite pentru prepararea Mirului.

Pentru prima dată Biserica Ortodoxă Română a sfinţit Marele Mir în Joia Mare (25 martie) din anul 1882. Sfinţirea s-a făcut de către Mitropolitul primat Calinic Miclescu şi ierarhii Sfântului Sinod la Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala mitropolitană din Bucureşti, cu trei ani înainte de recunoaşterea de către Patriarhia Ecumenică a Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române (1885). După ridicarea Bisericii Ortodoxe Române la rangul de Patriarhie (1925), Marele Mir a fost sfinţit pentru prima oara de patriarhul Miron Cristea și membrii Sfantului Sinod la 1 aprilie 1926. Până în prezent, în Biserica Ortodoxa Romana, Marele Mir a fost sfinţit de 21 de ori.

„Cu el se sfințește Sfânta Masă din Sfântul Altar, care simbolizează mormântul Domnului, se sfințesc antimisele, acea icoană pe pânză care simbolizează punerea în mormânt, și mai recent se adaugă și icoana Cinei celei de Taină, tocmai pentru că se sfințește Marele Mir în Sfânta și Marea Joi, ziua instituirii Sfintei Euharistii. De asemenea, Sfântul și Marele Mir este folosit pentru mirungerea celor nou botezați, a copiilor și a adulților îndată după Botez, pentru că Botezul este participarea la moartea și Învierea lui Hristos. Reamintim faptul că Marele Mir se pregătește în săptămâna Sfintelor Pătimiri ale Domnului și se sfințește în Sfânta și Marea Joi pentru că și Marele Mir și Sfânta Euharistie se referă ambele la taina morții și a Învierii Mântuitorului Iisus Hristos. Când Maria a uns picioarele Domnului, Mântuitorul a interpretat acest gest zicând: «A păstrat acest mir pentru îngroparea Mea», pentru că, așa cum era tradiția iudaică, se folosea mirul pentru ungerea celor care trebuia să fie înmor­mântați. La Ierusalim, la Sfântul Mormânt se păstrează Piatra Ungerii, pe care Mântuitorul Iisus Hristos a fost așezat ca să fie uns cu aloe și smirnă înainte de a fi pus în mormânt”, a spus Patriarhul Daniel , potrivit ziarllumina.ro.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. La scoala te invata sa memorezi, nu sa gandesti. In spitalele de stat te duci sa te vindeci, dar mori. Autostrazile exista numai unde mergeti in concediu.

    Dar avem religia, intotdeauna gata sa ne spuna ca totul va fi bine DUPA moarte, desi niciunul dintre preoti nu se grabeste sa moara.

  2. Sfantul Mir care a dat rezultate spectaculoase in evadarea senatorului Sova.

    • „Prepararea Mirului se face după o rânduială specială şi de către o comisie realizată special în acest scop. Din aceasta, face parte Patriarhul Daniel, dar şi alţi mitropoliţi şi episcopi.” Dupe care, se ia si se unge infractorii: Vorba ta: Sova, dar si supravietuitorul nedemn si scarbavnic al genocidului armean si care se crede manipulator, pre numele lui de cacat miruit: Varujan Vosganian. Nu stiu cum naiba se face, dar toate lichelele armenesti s-au aciuat pi ici. Luati-va mai nene armeni lichelele la voi acasa.

  3. Chiar era nevoie sa ungeti cu scarna si scuipat un articol care se dorea neutru si cat de cat dragutz cu cei care mai cred? Sa va fie rusine, „comentatorilor”!

    • AI dreptate draguta, scuze daca ti-am ranit sentimentele.