G4Media.ro

Cum să-ți păstrezi mintea în formă și la 80 de ani: genetica…

Foto: Pixabay.com

Cum să-ți păstrezi mintea în formă și la 80 de ani: genetica e esențială, dar contează educația și obiceiurile sănătoase precum munca și exercițiul fizic

Genetica, obiceiurile, cum ar fi exercițiile fizice, și factori precum educația pot ajuta oamenii să evite declinul cognitiv, arată o analiză The Wall Street Journal. Ziarul american dă exemplul economistului premiat cu Nobel Vernon L. Smith, care la 97 de ani, care tocmai a terminat de scris o carte și lucrează aproximativ opt ore pe zi, șapte zile pe săptămână, în biroul său de acasă din Colorado Springs.

Dezbaterea despre memorie și sănătatea mentală au fost reaprinsă în SUA de seria de probleme de memorie ale lui Joe Biden și Donald Trump.

Oamenii de știință care studiază efectele îmbătrânirii au demonstrat că nu există o formulă magică pentru-ți menține acuitatea mentală sau pentru a evita demența. Dar o combinație de genetică, obiceiuri de viață sănătoase și factori precum aerul mai curat și o educație bună au fost legate de o agilitate mentală prelungită, potrivit WSJ.

Trei dintre bunicii lui Smith au trăit până la 90 de ani, iar un strămoș din partea mamei sale a trăit până la 105 ani. Dar genetica reprezintă o mică parte din puzzle, spun oamenii de știință. Smith nu a fumat niciodată, mănâncă sănătos și este activ din punct de vedere fizic și implicat social – toate aceste comportamente sunt legate de longevitate și de menținerea agilității mentale până la o vârstă mai înaintată.

„Cu cât ești mai sănătos la nivelul întregului organism, cu atât creierul răspunde mai bine la procesul de îmbătrânire”, a declarat Dr. David Wolk, neurolog la Universitatea din Pennsylvania.

Performanța cognitivă atinge un vârf la adulții sănătoși între 20 și 30 de ani, a spus Wolk. Cu timpul, creierul se micșorează, stratul său exterior se subțiază, regiunile mai profunde devin cicatrizate, iar comunicarea dintre neuroni poate deveni mai puțin eficientă.

Aceste modificări fiziologice ale creierului pot provoca erodarea memoriei, a raționamentului și a altor abilități cognitive. Dar unii oameni pot evita declinul cognitiv mai bine decât alții, a declarat Yaakov Stern, neuropsiholog la Universitatea Columbia. Explicația? Creierele lor ar putea fi mai rezistente la schimbări sau au o mai bună „rezervă cognitivă”, capacitatea de a se adapta la schimbările cerebrale. Se crede că genetica joacă un rol în menținerea creierului, la fel ca și dieta, exercițiile fizice și riscul unei persoane de a suferi de boli vasculare. Mai multă educație, stimulare mentală și conectivitate socială au fost asociate cu o rezervă cognitivă îmbunătățită.

Mulți oameni nu știu că obiceiurile mai sănătoase pot reduce riscul de a dezvolta demență, spun oamenii de știință. Aproximativ 40% din cazurile la nivel mondial ar putea fi întârziate sau prevenite prin schimbări în stilul de viață sau în mediul înconjurător, inclusiv prin reducerea obezității și limitarea expunerii la aer poluat, potrivit unui raport din 2020 publicat în revista medicală The Lancet.

Dacă dormiți prea puțin sau prea mult puteți ajunge la probleme cognitive. Însă activități precum yoga și tai chi ar putea ajuta la îmbunătățirea funcției cognitive.

Pierderea auzului este, de asemenea, un factor de risc pentru demență. Pierderea auzului ar putea cauza atrofierea mai rapidă a creierului și poate face ca oamenii să fie mai izolați, a declarat Dr. Dung Trinh, medic-șef al Clinicii Healthy Brain. Aparatele auditive pot ajuta la păstrarea capacității mentale. „Creierul nostru este ca un mușchi. Folosiți-l sau pierdeți-l”, a spus el.

Cercetătorii care studiază „super vârstnicii”, persoane de peste 80 de ani care au facultățile mentale ale unor persoane cu zeci de ani mai tinere, au declarat că relațiile sociale puternice sunt importante pentru menținerea unui creier alert.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...