G4Media.ro

Cum să cumperi o mașină second-hand în siguranță pe timp de pandemie…

Sursa Foto: Pexels.com

Cum să cumperi o mașină second-hand în siguranță pe timp de pandemie COVID-19

Având în vedere tendința ascendentă a cazurilor de infectare cu COVID-19 în țara noastră, este important să evităm pe cât posibil contactul cu persoane necunoscute care ne pot pune în pericol sănătatea fără a-și da seama.

În acest context, achiziția de mașini prezintă un risc de infectare crescut, clienții aflându-se în situația de a verifica numeroase modele până găsesc ceea ce își doresc și, implicit, de a lua contact cu diverse persoane care pot fi purtătoare ale virusului.

În acest material vom alcătui o scurtă listă de recomandări pentru a achiziționa o mașină second-hand în siguranță, atât din perspectiva sănătății clienților cât și a calității vehiculului ales.

1. Efectuați o verificare preliminară on-line

Anunțurile cu autovehicule second-hand prezintă bunurile vândute ca fiind într-o formă bună, menționându-se lista de dotări (uneori prea optimistă) și trecându-se adesea peste defecte, istoricul de mentenanță sau diverse probleme de natură legală, precum incapacitatea vânzătorului de a oferi un certificat de atestare fiscală, ș.a.

Pentru a evita contactul inutil cu o persoană potențial purtătoare de virus, riscând să vă expuneți sănătatea în mod nefondat, solicitați vânzătorului seria de șasiu a vehiculului vândut. Apoi, introducând seria respectivă într-un decodor VIN (Vehicle Identification Number) precum cel oferit de către carVertical, veți putea consulta istoricul mașinii, ce conține date precum kilometrajul înscris în bazele de date, daune, date tehnice, listă de opționale, defecte comune, fotografii needitate ale autovehiculului în care se pot observa defecte estetice și multe altele.

Deși nu este un factor decisiv, verificarea on-line a unui autoturism este un bun punct de început, uneori ajutând la evitarea unei mașini cu probleme. Totuși, datele obținute provin din surse oficiale, iar dacă unele reparații au fost efectuate în regie proprie, este posibil ca acestea să nu figureze în raport.

Un alt indiciu esențial este lipsa de informații – aceasta însemnând ca mașina nu a avut revizii efectuate în reprezentanță. Dacă vânzătorul pretinde însă că are un carnet de service complet, este indicat să verificați mai amănunțit credibilitatea acestuia și concordanța dintre presupusele revizii cu realitatea.

2. Solicitați mai multe informații accesibile de acasă

În situația în care ați găsit o ofertă satisfăcătoare care a trecut proba verificării on-line a istoricului dar ați dori mai multe date despre vehicul, nu ezitați să cereți vânzătorului aceste informații, precum fotografii mai detaliate, filmări sau documente.

Având în vedere că este o perioadă dificilă pentru achiziție, atât financiar cât și din perspectiva siguranței sănătății, nu este neobișnuit să solicitați, de exemplu, o înregistrare video cu pornirea „la rece”, fotografii ale compartimentului motor, ale șasiului sau orice alt element pe care îl considerați relevant în luarea unei decizii.

Pornirea inițială poate prezenta posibile zgomote neobișnuite ale lanțului de distribuție sau curelei de accesorii, fotografiile compartimentului motor vă pot arăta potențiale scurgeri, iar șasiul este important de verificat deoarece este cel mai predispus coroziunii.

O altă modalitate facilă de verificare de la distanță este programarea unui apel video în cadrul căruia să cereți anumite teste relevante pentru dumneavoastră – de regulă lucruri pe care le-ați fi verificat la fața locului. Avantajul apelului video este spontaneitatea acestuia, eliminând posibilitatea fotografiilor modificate sau înregistrărilor evazive.

Dacă persoana care vinde, fie dealer sau persoană fizică, este de încredere, vă va pune la dispoziție orice informație pe care o solicitați, salvând atât timpul său cât și pe al dumneavoastră – în cazul în care mașina este într-o stare bună și vă decideți să o achiziționați.

Chiar dacă nu vă scutește de verificarea la fața locului, obținerea a cât mai multor informații preliminare vă ajută să evitați călătorii inutile, iar în momentul prezentării fizice veți economisi timp, știind deja anumite aspecte esențiale ale stării autovehiculului.

3. Revizuiți măsurile de siguranță adoptate de dealer

Înainte de a stabili o întâlnire, este recomandat să cunoașteți practicile aplicate de dealer pentru prevenirea răspândirii COVID-19. Printre acestea pot fi proceduri precum utilizarea dezinfectantului înainte și după verificarea mașinii, purtarea măștii pe parcursul test-drive-ului, restricționarea timpului de acces în interiorul mașinii, ș.a.

Este indicat să vă utilizați timpul într-o manieră eficientă, întocmind în prealabil o listă de verificări pe care să o consultați în timpul prezentării fizice a mașinii alese.

4. Programați o întâlnire la o oră mai puțin aglomerată

Deși această recomandare se adresează mai mult clienților care vor să achiziționeze de la un dealer, este important să vă asigurați că nu veți lua contact cu prea multe persoane necunoscute atunci când veți merge să verificați mașina la fața locului.

Chiar dacă vorbim despre un vânzător privat, acesta poate avea mașina în parcarea unui târg de autoturisme, lucru ce prezintă la orele de vârf posibilitatea de a vă expune inutil unui risc pentru sănătatea dumneavoastră.

5. Faceți un test-drive în siguranță

În momentul probei de drum, clienții sunt predispuși unei probabilități de infectare sporite, mașinile fiind un mediu cu numeroase suprafețe ce pot reține alergeni, microbi sau chiar viruși. Pornind de la volan și până la instalația de climatizare, orice element interior poate prezenta un risc de infectare dacă nu sunt luate măsurile de siguranță necesare.

Din acest motiv este de preferat ca test-drive-ul să fie întocmit cu geamurile deschise, toți ocupanții mașini să poarte masca de protecție și fiecare să se spele pe mâini sau să utilizeze un dezinfectant atât înainte cât și după această verificare.

În concluzie, achiziționarea unui autoturism pe timp de pandemie poate cauza unele dificultăți, însă acestea pot fi ușor rezolvate dacă atât cumpărătorul cât și vânzătorul se adaptează situației actuale, luând toate măsurile de prevenire a răspândirii acestui virus.

Nota: Articol susținut de carVertical în cadrul unui parteneriat necomercial cu G4Media.ro

Sursa Foto: Pexels.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...